HEKLANJE

Zašto vas kreditni uredi potkradaju…i kako ih pobijediti

TEMU APP 100 E KUPON

Kada plaćate račune za kreditnu karticu, saldo kredita ili medicinske račune, ove se informacije bilježe i šalju agencijama za izvješćivanje o kreditnoj sposobnosti ili kreditnim uredima. Njihov je posao pratiti vašu kreditnu povijest i druge informacije o vašem životu, kao što su gdje ste živjeli, gdje radite, vaš bračni status i sve pravne radnje poduzete protiv vas. Danas, zahvaljujući Zakonu o poštenom kreditnom izvješćivanju (FCRA), imate pravo znati što je u vašem kreditnom izvješću.

Postoje tri glavna kreditna ureda: Equifax, Experian i Trans Union. Svaka agencija ima nešto drugačije izvješće o vama jer ne izvješćuje svaka kartičarska kuća, maloprodajna trgovina ili bolnica vašu povijest plaćanja istoj agenciji. Ovo može biti nezgodan dio upravljanja vašim financijama, stoga je važno znati za tri područja u kojima biste mogli biti prevareni.



1. Naplata kreditnih izvješća
FCRA je uspostavila godišnje pravilo o besplatnim kreditnim izvješćima. Imate pravo na besplatno izvješće od bilo kojeg ili sva tri glavna kreditna ureda svakih dvanaest mjeseci. Međutim, ako se obratite izravno agenciji, izvješće bi vam moglo biti naplaćeno. Umjesto toga, potražite besplatno kreditno izvješće na internetu i nabavite svoje primjerke na osiguranoj sigurnoj web stranici.

2. Objavljivanje netočnih informacija
Vrlo je važno da znate što stoji u vašim kreditnim izvješćima. Činjenica je da ti podaci uvelike utječu na vaš životni standard. Budući da svaka agencija dobiva informacije iz različitih izvora, svako izvješće može sadržavati različite netočnosti o vašem ukupnom dugu, povijesti plaćanja ili čak vašem službenom imenu. Stoga nabavite kopiju i zaštitite se od ovih pogrešaka.

3. Prikrivanje izvora informacija
U nekim slučajevima naređuje se posebno izvješće koje se zove istraživačko izvješće potrošača kako bi se procijenio vaš položaj u zajednici, dobili osobne preporuke i profesionalne preporuke. Uvijek ćete biti obaviješteni kada se jedno od ovih izvješća naruči od potencijalnog poslodavca ili financijske institucije. Međutim, nakon što je izvješće dovršeno, možete, ali i ne morate imati pristup izvorima informacija, stoga budite oprezni pri odobravanju ove vrste istrage.

Pregled sustava izravnih depozita

Izravni depozit izvrsna je značajka koju nude mnoge banke diljem vašeg područja. Bankarstvo bi trebalo biti praktično i jednostavno, postalo