HEKLANJE

Živjeti jeftino

TEMU APP 100 E KUPON

Znači li živjeti jeftino biti jadan ili odreći se onoga što želiš? Nikako. U mom slučaju, to je značilo dobiti stvari koje sam stvarno želio. Potrošite manje na svaku stvar ili aktivnost, a možete ih imati više, zar ne? Ključ je potrošiti manje, a ipak dobiti ono što trebate i želite. Reći ću vam kako sam uspio.

Živjeti jeftino – Stanovanje



Prva kuća koju sam posjedovao bila je mobilna kućica na maloj parceli. Platio sam manje od 20.000 dolara, a imao sam uplate od 257 dolara mjesečno. Uz poreze, osiguranje i popravke, još uvijek košta manje od stanarine. S tri spavaće sobe, proširenim dnevnim boravkom i lijepim ograđenim dvorištem, bilo je vrlo ugodno. Na kraju sam ga prodao za 45.000 dolara.

Dvije stvari koje sam napravio učinile su ga još jeftinijim. Prvo, platio sam hipoteku koliko sam mogao dok sam radio. Unutar pet godina nisam ništa dugovao, a od tog trenutka nadalje koštalo je prosječno 300 dolara mjesečno za plaćanje režija, telefona, odvoza smeća, poreza, osiguranja i popravaka. Ovo je život jeftin.

Postalo je još jeftinije kad sam otkrio da mogu lako iznajmiti druge dvije spavaće sobe. Dobivao sam 65 dolara tjedno za jedan, a 75 ili više dolara tjedno za drugi, a uključio sam i sve režije. Našao sam pristojne mlade momke kojima sam mogao iznajmiti, a najamnine su iznosile 600 dolara mjesečno, što je ovo činilo više od jeftinog života, čak i boljim od besplatnog stanovanja. Zarađivao sam 300 dolara mjesečno i živio besplatno.

Živjeti jeftino – razmislite i planirajte

S manjim troškovima mogao bih raditi manje, pa sam mogao bez auta. Ovo je uštedjelo još više novca. Povremena cijena autobusne karte i rabljeni bicikl koji sam kupio nisu činili ni četvrtinu cijene automobila. Morao sam malo bolje isplanirati svoja putovanja po gradu, ali vrijedilo je.

Do svoje skoro 40. godine nikad nisam platio više od 40 dolara za komad namještaja. Morate znati što vam je važno. JESAM platio 220 dolara za visokotehnološku vreću za spavanje jer mi je ultralaki ruksak bio važan. S druge strane, budući da nisam mogao uočiti razliku između lijepog, čistog rabljenog kauča za 30 dolara i onog koji košta 900 dolara, kupio sam prvi.

Otkrio sam da kad sam manje radio, imao sam vremena pažljivije razmotriti svoje mogućnosti. Vrijeme može uštedjeti mnogo novca. Platio sam polovicu onoga što su drugi plaćali za namirnice, a kad sam dobio auto, našao sam zaplijenjeni koji vrijedi mnogo više od onoga što sam platio. Kad sam otišao u Ekvador na mjesec dana, to je koštalo 1040 dolara, uključujući avionske karte, hotele, obroke, vođeni uspon na planinu visoku 21.000 stopa – sve. Bilo je moguće jer sam imao vremena tražiti ponude.



Nikad nisam previše mario za posao, a godinama sam radio samo honorarno. Igrao sam šah, pisao poeziju i čitao dobre knjige. Putovao sam nekoliko puta godišnje. U Južnoj Americi sam upoznao ljubav svog života (u sretnom braku već skoro 5 godina). Sve je to bilo moguće ne zato što sam zaradio mnogo novca, već zato što sam potrošio manje nego što sam zaradio, a razliku iskoristio za stvari koje su mi bile važne.

Ovaj članak nije zamišljen kao vodič s uputama. U mnogim drugim člancima objašnjavam kako sam putovao i kupovao stvari tako jeftino. Ovo je jednostavno da vas potaknemo na razmišljanje o mogućnostima i da ukažemo na neka načela. Koja su načela? Pronađite načine da platite manje, a da ne dobijete manje. Ne kupujte stvari koje vam ne trebaju. Provedite manje vremena radeći, a više razmišljajući. Klonite se dugova. Konačno, znajte što vam je uistinu važno, jer to je ono od čega možete imati više živeći jeftino.

Svemirski turizam

Na Zemlji je turizam važna ekonomska grana. Skoro da nema mjesta na koje možete otići. Ali na samo 100 km