HEKLANJE

Redovita osobna higijena i njega starije osobe

Redovita osobna higijena i njega starije osobe služi prije svega održavanju čistoće tijela (koža, kosa, nokti), usne šupljine i zuba, te spolovila. Osim što je u funkciji održavanja dobroga tjelesnog zdravlja, osobna higijena i njega pomažu održavanju vlastitog zadovoljstva, samopoštovanja, poštovanja i društvenih veza. Čista i dobro njegovana osoba društveno je prihvatljivija, jer je ugodne vanjštine, nema neugodnih mirisa i doima se zadovoljnija životom.
Vrijeme i učestalost pranja, tuširanja i/ili kupanja, presvlačenja čistog rublja i odjeće, izbor kozmetičkih sredstava za pranje, njegu, a prema potrebi i zaštitu kože određuje sama osoba prema vlastitom izboru i iskustvu, ili u dogovoru s onim tko dodatno brine o njoj. Neke starije osobe, koje nemaju volje i interesa za održavanje čistoće tijela i odjeće, potrebno je u tome poticati.
Redovita i kvalitetna osobna higijena ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje starije osobe:
– Uklanjanje prašine i nečistoće, propalih stanica, znoja i otpadnih produkata omogućuje koži normalnu funckiju, štiti ju od iritacije i oštećenja, smanjuje rizik od infekcija.
– Pranjem i trljanjem postiže se bolja prokrvljenost, te je koža zdravija i otpornija.
– Pravilnim odabirom kozmetičkih pripravaka za njegu kože poslije kupanja i njihovom redovitom uporabom sprječava se prekomjerno sušenje, svrbež i oštećenje integriteta (ogrebotine) kože; izbjegavati treba prečestu upotrebu sapuna i drugih pripravaka koji isušuju kožu.
– Redovito pranje prilika je i za (samo)pregled kože na pokrivenim ili teže dostupnim mjestima, te provođenje ostalih radnji koje treba činiti u zaštiti rizičnih mjesta za nastanak oštećenja kože i potkožnoga tkiva.
– Redovitim pranjem i četkanjem unapređuje se i čuva zdravlje zuba, desni i usne šupljine, postiže se osjećaj svježine u ustima; zdravi i čisti zubi (zubalo) pridonose ljepšem izgledu; cjelovito zubalo sprječava mijenjanje izgleda lica jer nedostatak zuba i degenerativni procesi paradontalnog tkiva dovode do promjena anatomskih odnosa (upali obrazi, brada je isturena i primiče se nosu); gubitak zuba i bolesti paradonta mogu onemogućiti starije da dobro žvaču hranu što može voditi u prehrambene deficite.
– Redovito svakodnevno češljanje i četkanje kose, tjedno pranje uz dobro trljanje tjemena pomažu održavanju zdravlja vlasišta i kose.
– Pranje, njegu i (samo)pregled stopala u starijih osoba treba redovito i pažljivo provoditi. Postupak se sastoji od dobrog namakanja, pranja, ispiranja i brisanja, osobito između prstiju, blage masaže i mazanja s lanolinom ili drugim sredstvom koje osigurava vlagu i dodatnu prehranu tkiva. Poduzeti treba mjere zaštite od opeklina, uboda, posjekotina i drugih ozljeda. Ako se nokti režu, a ne turpijaju, potrebno je ispod nokta staviti komadić vate prilikom rezanja, a škare po mogućnosti trebaju imati zaobljene vrhove.
Kožu starijih ljudi treba kontrolirano izlagati suncu (rizik za nastanak raka kože, isušuje kožu i dovodi do preranog starenja) i prije svakog sunčanja potrebno je kožu zaštititi dobro odabranim zaštitnim kozmetičkim sredstvom s visokim faktorom zaštite.

TEMU APP 100 E KUPON

Uvod u terminologiju kreditnih kartica

Otkako je Stacey Smith dobila svoju kreditnu karticu, pokušavala je dekodirati vanzemaljske uvjete kreditnih kartica koje koriste kartičarske kuće. Dešifriranje

Domaći paprikaš

80 dag svinjetine bez kostiju, 20 dag luka, 20 dag gljiva, 10 dag svježe rajčice, 15 dag domaće kobasice, 2