HEKLANJE

GARAŽNA VRATA

TEMU APP 100 E KUPON

Kada razmatramo kupovinu garažnih vrata, ona najčešće moraju zadovoljavati nekoliko kriterija:
– garažna vrata moraju biti čvrsta, trajna, sigurna i pouzdana
– moraju biti estetski prihvatljiva
– bilo bi odlično da nam pružaju komfor u smislu daljinskog otvaranja i zatvaranja
Današnja garažna vrata bez problema zadovoljavaju sve ove kriterije po relativno prihvatljivim cijenama. Možda vam se na prvi pogled čini da garažna vrata i nisu baš tako jeftina, ali gledajući iz perspektive da ih kupujemo za sljedećih 10, 15 i više godina – stvar ipak dobiva jednu drugu dimenziju.
Nema ništa bolje od toga kada vani pada pljusak, snijeg ili puše vjetar (ili kombinacija svega navedenoga), a vi još u kući aktivirate daljinsko podizanje garažnih vrata, ulazite u auto, započinjete vožnju i automatski preko daljinskog upravljača zatvarate vrata, bez da izlazite iz auta i kisnete. To su sitnice, ali sitnice koje nam jako olakšavaju i pojednostavljuju život.
Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta garažnih vrata; rolo garažna vrata, sekcijska(segmentna) garažna vrata, vrata na kip… uglavnom se daleko najviše kupuju automatska rolo garažna vrata i automatska sekcijska (segmentna) garažna vrata.
Cijena garažnih vrata ovisi o nekoliko faktora, a najvažniji su:
Želite li automatska garažna vrata ili ručna? Ako želite automatska, kakav motor će biti ugrađen. Motori su važna komponenta za sva garažna vrata i njihova cijena se kreće od nekoliko stotina pa sve do cca 2000 kn za kvalitetne motore, što u konačnici znatno doprinosi samoj cijeni garažnih vrata. Cijena garažnih vrata također ovisi o tome želite li termoizolirana garažna vrata ili obična. Cijena naravno ovisi i o materijalima (aluminij, čelični lim) od kojih se proizvode paneli pa i o estetici samih panela. Imate li neke posebne zahtjeve u vezi vaših budućih vrata (npr. ugradnja pješačkih vrata, prozora ili oboje). Za cijenu su naravno važne i dimenzije vrata, te njihova montaža. Koliko ćete platiti garažna vrata, osim o gore navedenim faktorima, ovisi i o tome što vi u stvari želite. Naime, danas postoji relativno velik broj proizvođača garažnih vrata, postoje nekoliko poznatih tvrtki koje imaju brand i kvalitetu i nalaze se u gornjem cjenovnom segmentu. Postoje tvrtke koje koje rade kvalitetan posao, no nemaju brand pa im je i cijena nešto manja, no kvaliteta je na prilično visokoj razini. Postoje i tvrtke koje imaju slabiju kvalitetu proizvoda i relativno niske cijene. Dakle ključno pitanje je – za što vam točno trebaju garažna vrata? Želite li biti sigurni u kvalitetu i ne žalite novaca, želite li kvalitetna vrata ali po ipak nekoj prihvatljivoj cijeni ili vam kvaliteta uopće nije važna, već samo što niža cijena?
Uzmimo za primjer vrata dimenzije 2750×2110. Ovisno o onome što želite, cijena za automatska garažna vrata te dimenzije može ići od cca 7000 kn pa sve do 20-ak tisuća kuna. Znači ova cijena uključuje sve komponente za vrata zajedno sa dostavom i montažom. Kao što vidite, raspon cijena je zbilja velik.
Još jedna stvar na koju treba pripaziti kod kupovine vrata je da neki proizvođači (rijetki) imaju standardne veličine panela pa ako vaš otvor nije u skladu s tim veličinama, vi ga morate prilagoditi tj. malo proširiti ili suziti.
Garažna vrata akcija
S vremena na vrijeme tvrtke imaju akcijsku prodaju garažnih vrata. Ovo je odlična prilika ako ste upravo u procesu kupovanja vrata, jer se znaju naći vrata u gornjem ili srednjem cjenovnom segmentu po vrlo pristupačnim cijenama. No, kako to već ide u životu, baš kada ste se odlučili za kupovinu garažnih vrata, rijetke su tvrtke koje oglašavaju akcijske cijene garažnih vrata. S obzirom na to, pročitajte u nastavku teksta kako doći do najbolje cijene vrata.
Kako do najbolje cijene garažnih vrata
Prva stvar, morate znati što želite. Tražite li što nižu cijenu za vrata koja će se samo povremeno otvarati i računate s tim da ćete ih ionako zamijeniti kroz npr. 5 godina ili želite vrata koja će raditi bez greške sljedećih 15 + godina? Ova dilema je uostalom prisutna i kod svih drugih stvari koje kupujete, tako da ovo nije ništa novo. Druga stvar, izmjerite dimenzije otvora za garažna vrata te također i visinu nadvoja i mjesta sa strane otvora. Kada imate sve potrebne podatke, posjetite našu stranicu sa kontaktima proizvođača vrata.
Industrijska vrata
Osnovni uvjeti koja dobra i kvalitetna industrijska vrata moraju zadovoljavati su: čvrstoća, robusnost, trajnost, sigurnost te sposobnost otvaranja i zatvaranja veliki broj puta bez greške i kvarova. Industrijska vrata, isto kao i garažna, dolaze u obliku rolo i sekcijskih (segmentnih) vrata. Također i ostale opcije koje se nude kod garažnih vrata su prisutne i kod industrijskih vrata – prozori, pješačka vrata, rešetke na vratima, industrijska vrata od prozirnih panela (za npr. auto salone) te razne kombinacije ovdje nabrojanih stvari. Ukoliko su vam potrebna industrijska vrata, pogledajte naš adresar tvrtki te ih kontaktirajte.
Rolo garažna vrata
Rolo vrata su vrata koja koja se namataju u kutiju iznad garažnog otvora, kao roleta. Kod rolo garažnih vrata vam ne treba mjesto na stropu pa tako taj prostor možete iskoristiti kako želite. Rolo vrata obično zahtijevaju malo veću količinu slobodnog prostora iznad otvora za vrata (nadvoja) nego sekcijska vrata. Kutija za rolo garažna vrata se može montirati i sa vanjske strane garaže.
Ako želite automatska rolo vrata sa motorom (a to je danas manje više standardan zahtjev za sva vrata), kod rolo garažnih vrata motor se ugrađuje na tri načina. Može ga se ugraditi direktno u cijev na koju se namataju vrata, imamo tip motora s izravnim pogonom i tip motora s lančanim prijenosom. Svaki ima svoje prednosti i nedostatke pa tako npr. prednosti kod motora u samoj cijevi bi bila cijena i to što takva vrata zahvaljujući tome zauzimaju manje mjesta, no s druge strane troškovi održavanja i servisiranja su dosta skuplji i postavlja se pitanje isplativosti na duže staze.
Ukoliko trebate garažna vrata veće širine (npr. 5 metara i više), a vrata će biti izložena direktnim udarima vjetra, dobro se raspitajte kod proizvođača rolo vrata hoće li ona to bez problema izdržati. Rolo vrata se sastoje od čeličnih ili aluminijski lamela, visine najčešće 70-110 mm te debljine do cca 20mm ako su termoizolirana tj punjena poliuretanskom (PUR) pjenom. S obzirom da imaju manju debljinu nego segmentna vrata, znači da imaju i lošiju toplinsku izolaciju od segmentnih garažnih vrata. Ako ćete imati grijanje u garaži, razmislite o ovome.
Rolo vrata se mogu napraviti i od rešetkastih, šupljih lamela što je idealna stvar za različite izloge, trgovine i slične objekte. Na slikama možete redom vidjeti lamelu rolo vrata ispunjenu PUR pjenom, praznu lamelu rolo vrata, rolo garažna vrata te sliku rolo garažnih vrata gdje se vidi i kutija.
Sekcijska ili segmentna garažna vrata
Sekcijska garažna vrata su sastavljena od više segmenata širine 50-80 cm. Svaki segment se sastoji od dva, najčešće čelična, lima između kojih je poliuretanska jezgra. debljina svakog segmenta najčešće iznosi 40 ili 42mm. Zahvaljujući tome sekcijska vrata imaju jako dobru toplinsku i zvučnu izolaciju. Na krajevima segmenata su kotačići koji klize po vodilici kada se vrata otvaraju ili zatvaraju. Kada se otvaraju, vrata se dižu pod strop vaše garaže. Da biste mogli ugraditi sekcijska vrata, vaša garaža mora zadovoljavati neke uvjete. Morate imati minimalno 20cm pa na više (ovisno o proizvođaču vrata) nadvoja (mjesta iznad otvora vrata). Također s obzirom da vrata idu pod strop vaše garaže, računajte na to da morate imati slobodnog mjesta na stropu barem onoliko koliko su visoka sama vrata + nekih 50-ak cm. Također, potrebno vam je bar 10-ak cm slobodnog prostora sa svake strane vrata.
Sami segmenti dolaze u više oblika i boja i to ovisi o proizvođaču vrata. Sekcijska garažna vrata su općenito vrlo čvrsta i robusna vrata i u kombinaciji s dobrim motorom, kvalitetnim ostalim dijelovima (vodilice, kotačići, panti itd) i kvalitetnom ugradnjom, imat ćete jedna jako dobra vrata koja će vas služiti dugi niz godina. Osim vrata koja se dižu pod strop, postoje još i sekcijska vrata koja se otvaraju bočno, no tu vam treba nešto više prostora na strani na koju se vrata otvaraju. Na segmente sekcijskih vrata se mogu ugraditi i prozori pa i pješačka vrata ako to želite. Na slikama redom vidite motor za sekcijska garažna vrata, pogled na vrata iz prostorije, sekcijska garažna vrata u boji i segmentna garažna vrata sa prozorima i pješačkim vratima.