HEKLANJE

Dakle, kako funkcioniraju sunčane naočale?

Dva su razloga za nošenje sunčanih naočala. Prvi razlog je ako ne volite da vam jarko sunce sja u oči, jer tamna površina sunčanih naočala pomaže blokirati jaku svjetlost i učiniti svijet tamnijim. Drugo je da sunčeve ultraljubičaste zrake mogu dugoročno biti štetne, uzrokujući razne probleme s očima, uključujući gubitak vida i rak oka. Dobre sunčane naočale štite od toga jer njihove leće filtriraju većinu štetnih UV zraka.

Dakle, kako funkcioniraju sunčane naočale? Efekt zatamnjenja vrlo je jednostavan: gledajući svijet kroz zatamnjene leće čini vam se tamnijim – iako je učinak zapravo samo optička varka, može vam pomoći ako vam izloženost jakoj sunčevoj svjetlosti uzrokuje glavobolju ili uzrokovati da žmiriš.



Međutim, učinak UV-filtriranja je složeniji. Leće s UV filtrom obložene su posebnim kemikalijama koje propuštaju svjetlost kroz njih, ali reflektiraju UV zračenje. UV zrake su u osnovi visokofrekventni svjetlosni valovi, što znači da kemijska struktura mora biti izgrađena tako da odbija svjetlost više frekvencije, a istovremeno propušta svjetlost niže frekvencije. Ovo je teška znanost, a materijali potrebni za to su skupi.

Najsloženije sunčane naočale od svih su sunčane naočale s dioptrijom. Ovo su sunčane naočale koje ne samo da štite od svjetlosti i UV zračenja, već također djeluju kao normalne naočale za korekciju vida. Da bi ovo funkcioniralo, potrebno je uzeti normalne naočale za korekciju vida, zatamniti ih i premazati kemikalijama koje reflektiraju UV zrake – što je kompliciran proces u tri koraka. Međutim, svi sastojci besprijekorno funkcioniraju zajedno kako bi proizveli sunčane naočale koje mogu nositi ljudi kojima je stalno potrebna korekcija vida. Moguće je čak kupiti i prozirne zatamnjene leće koje stanu preko vaših normalnih naočala, što je zapravo način izrade dioptrijskih sunčanih naočala “uradi sam”.

TEMU APP 100 E KUPON

Idealna dob za posao

Koja je idealna dob za početak poslovanja? U plaćenom zapošljavanju, a posebno u politici, definitivno je na djelu dob. Neki