HEKLANJE

10 osnovnih savjeta za web dizajnera

TEMU APP 100 E KUPON

Jedan od najtežih izazova s kojima se susreće svaki dizajner je web stranica. Postoje možda milijuni stranica na World Wide Webu koje se bore za pozornost. Pitanje koje je najvažnije je kako vi kao dizajner možete napraviti razliku.

Proučite predmet koji se prikazuje. Posjetite što više stranica koje pokrivaju iste kao i srodne teme. Napravite popis onoga što funkcionira, a što ne. Izbjegavajte korištenje dizajna koji će biti ujednačen s ostalima. Neće raditi ako vaše stranice nisu prepoznatljive.



1. Pokušajte izbjegavati nametljive stvari kao što su brojači stranica, pomicanje java teksta, bljeskajuće slike, GIF slike, znakovi koji govore “nismo spremni”. Ili, previše ilustracija ili animacija, crne podloge ili blijedi prikazi.

2. Stvorite dizajn koji na moderan način prikazuje ono što mora. Umjesto preuzetih ilustracija koristite originalne.

3. Izbjegavajte stvari poput teških datoteka ili grafika. To će usporiti vaše stranice. GIF je bolji od JPEG datoteka.

4. Razmislite o ciljanoj publici i temi kojoj se obraćate prilikom dizajniranja. Ukupni učinak trebao bi biti učinak ekskluzivnosti.

5. Izbjegavajte uključivanje dodataka za preuzimanje. Iako je Flash inovativan i zabavan, izgubit ćete gledatelje ako ne ponudite HTML alternativu.

6. Dizajnirajte stranice tako da ne budu veće od 50K.

7. Zapamtite pravilo; web stranica ne smije imati više od tri ekrana. I osigurajte da se gledatelj ne mora pomicati vodoravno.



8. Testirajte svoje web stranice s nekoliko preglednika. Pazite da se brzo i potpuno otvore. Napravite provjeru stvarnosti tražeći od presjeka korisnika da provjere stranicu. Provjera upotrebljivosti iznijet će u prvi plan sve učinjene pogreške.

9. Nemojte koristiti pozadine s pločicama ili uzorcima jer dizajn postaje naporan i smanjuje čitljivost. Izbjegavajte okvire jer otežavaju označavanje stranica.

10. Točno odredite pravila kreativnog dizajna i pobrinite se da ih primijenite. Ako imate poveznice, provjerite rade li. Ograničite sadržaj stranice. Obratite pozornost na optimizaciju za tražilice. Osigurajte da dizajn prati sadržaj i da nije zaseban element. Održavati arhive. Koristite inovativne fontove i naslove. Sadržaj treba slijediti osnovne elemente stila ili stilske tablice.



Kada dizajnirate web stranicu, razmišljajte o stranici kao cjelini, a ne o svakoj stranici zasebno. Treba postojati kontinuitet u dizajnu. Uključite kartu web mjesta za jednostavnu navigaciju. Obratite pozornost na prenošenje znanja, uključite informacije o temi stranice, dajte savjete, učinite dostupnima članke kao i publikacije na tu temu. Web mjesto i stranice trebaju biti interaktivni, a da ne smetaju, stoga poveznice moraju biti dobro osmišljene i praktične.

Uvijek imajte na umu 5 zlatnih načela dizajna: ravnoteža, ritam, proporcija, dominacija i jedinstvo.