HEKLANJE

12 mjeseci bez SEO-a

TEMU APP 100 E KUPON

Prošlo je više od godinu dana otkako sam zaključio da je optimizacija tražilica (SEO) bila, ili će uskoro postati, gubitak vremena. Već sam se, 6 mjeseci prije toga, oprostio od provođenja sat vremena dnevno radeći na dobivanju uzajamnih veza.

Što je u to vrijeme dovelo do, mnogi bi rekli, vrlo nepromišljenih poteza? Na kraju krajeva, uzajamno povezivanje još uvijek je bilo objašnjeno, od svih i svašta, kao bitan način za postizanje dobrog ranga, a softverski alati su se još uvijek aktivno reklamirali. Softver za pozicioniranje na tražilicama još uvijek se intenzivno reklamirao i još uvijek je tako; gustoća ključnih riječi bio je popularan pojam koji se žigosao kao da je bitna znanost kojom bi se bavili svi webmasteri koji su svjesni SEO-a.



Ono što sam učinio bilo je vratiti se osnovama marketinga. Svoju marketinšku obuku stekao sam 1980-ih, a imao sam praktično marketinško iskustvo u vlastitom poslu od sredine 1990-ih. Nisam rođen samo u internetskom marketingu, tako da sam još uvijek mogao vidjeti izvan žmigavaca i pompe.

Vrlo osnovni, ali važan aspekt marketinga je poznavanje vašeg tržišta. Kada je riječ o ljestvici u tražilicama, jasno je da su glavni dio tog tržišta činile glavne tražilice, Google, Yahoo i MSN, pri čemu je Google bio očigledan lider tada, a godinu dana kasnije danas.

Počeo sam misliti prije 18 mjeseci da, što se tiče recipročnog povezivanja, to postaje zona spamera. Zasigurno, svađao sam se sam sa sobom, Google zapravo nije želio visoko rangirati web stranicu samo zato što je web majstor imao alate i vrijeme da juri oko dobivanja recipročnih veza? Jednostavno nije imalo smisla. Isto je vrijedilo i za kupnju poveznica. Zašto bi web mjesto trebalo visoko rangirati jer su potrošili na kupnju linkova?

Ono što su Google i ostali doista željeli bilo je rangirati najbolje web stranice za određeni pojam pretraživanja i činilo se da je samo pitanje vremena prije nego što će nanjušiti i ugasiti zlouporabe kao što su očigledno umjetna izgradnja poveznica, neželjena pošta na blogu, scraping i ekstremni SEO.

Prije godinu dana pokrenuo sam dvije nove web stranice bez ikakvog razmišljanja o SEO-u. Kao pisac, rado sam pokušao pružiti ono što su tražilice željele: originalni sadržaj o onome što su ljudi tražili. Iako sam dao oznake naslova i opisa, sve ostalo je jednostavno napisano u tijeku. Ključna fraza za bilo koju stranicu izaći će u prirodnom toku. Mogao bih jednostavno pisati do mile volje bez korištenja alata za provjeru gustoće ključnih riječi.

Prva od tih novih web stranica prije 13 mjeseci bila je u niši samopoboljšanja, koja je vrlo konkurentna. Očekivao sam da će Google zbog toga biti “sandboxed” i tako se i pokazalo. Ali samo sam se isključio, držeći se svog načela bez SEO-a. Naravno, nitko od nas izvan Googlea ne zna sa sigurnošću postoji li nešto poput sandboxa, ali nedvojbeno postoji vrijeme čekanja prije nego što nova stranica bude u potpunosti uvrštena u lonac za rangiranje.

U slučaju samopoboljšanja, posljednje Google ažuriranje dovelo je do izlaska moje stranice iz sandboxa nakon otprilike 12 mjeseci. Tako sam napokon mogao vidjeti hoće li moj pristup bez SEO-a dati pozitivne rezultate. Srećom, odmah je vidljivo nekoliko visokih pozicija, uključujući nekoliko pozicija broj 1. Po jednom od tih uvjeta, Yahoo je slijedio nekoliko tjedana kasnije do #1 pozicije, dok je stranica bila #2 (sada 1) na MSN-u.



Sada, ovo su rani dani za to određeno mjesto, i ima mnogo toga za učiniti da se postigne još viši rang. Međutim, uvjeren sam da je SEO beskrajno jednostavniji nego što vas neki stručnjaci, osobito oni koji prodaju alate za rangiranje, uvjeravaju.

Otkako sam pokrenuo tu određenu stranicu, napravio sam samo jednu veliku promjenu, a to je pretvaranje svih mojih web stranica u CSS. Pružanje web stranice bogate sadržajem koju je lako indeksirati robotima tražilica najvažniji je aspekt novog, pojednostavljenog SEO-a. Zapravo, sve što trebate učiniti je slijediti Googleove savjete webmasterima, a to je besplatno.

Naravno, oni koji imaju softverske proizvode za prodaju tvrdit će da bih mogao biti još bolji s njihovim softverom. Ali ako Google odluči staviti taj softver na crnu listu kao alat za manipulaciju, sav moj trud mogao bi biti poništen. Ostale ću ostaviti da jure za sjenama pomoću softvera za rangiranje i jednostavno uživati u pisanju sadržaja. Uostalom, to je ono što mi je osnovni marketing rekao da učinim.