HEKLANJE

Jeste li ikad imali problema s tvrtkom koja vam je izdala kreditnu karticu?

TEMU APP 100 E KUPON

Što se događa ako se žalite, ali se utvrdi da niste u pravu? Morate znati koja su vaša prava.

Što ako…



…račun nije ispravan?
Ako vaš račun sadrži pogrešku, vjerovnik vam mora objasniti – pismeno – ispravke koje će se izvršiti na vašem računu. Osim kreditiranja vašeg računa, vjerovnik mora ukloniti sve financijske troškove, zakašnjele naknade ili druge troškove povezane s pogreškom.

Ako vjerovnik utvrdi da dugujete dio spornog iznosa, morate dobiti pismeno obrazloženje. Možete zatražiti kopije dokumenata koji dokazuju da dugujete novac.

…je li račun točan?
Ako vjerovnikova istraga utvrdi da je račun ispravan, mora vam se odmah i pismeno reći koliko dugujete i zašto. Možete zatražiti preslike relevantnih dokumenata. U ovom trenutku ćete dugovati osporeni iznos, plus sve financijske troškove koji su se akumulirali dok je iznos bio u sporu. Također ćete možda morati platiti minimalni iznos koji ste propustili platiti zbog spora.

Ako se ne slažete s rezultatima istrage, možete pisati vjerovniku, ali morate postupiti u roku od 10 dana od primitka obrazloženja, te možete naznačiti da odbijate platiti sporni iznos. U ovom trenutku vjerovnik može započeti postupke naplate. Međutim, ako vas vjerovnik prijavi kreditnom uredu kao delinkventa, u izvješću također mora biti navedeno da ne mislite da dugujete novac. Vjerovnik vam mora reći tko dobiva ta izvješća.

…vjerovnik ne poštuje proceduru?
Vjerovnik koji ne slijedi proceduru nagodbe ne može naplatiti sporni iznos ili sve povezane financijske troškove do 50 USD, čak i ako se ispostavi da je račun točan. Na primjer, ako vjerovnik potvrdi vašu žalbu u roku od 45 dana – 15 dana prekasno – ili su potrebna više od dva ciklusa naplate za rješavanje spora, primjenjuje se kazna. Kazna se također primjenjuje ako vjerovnik prijeti da će prijaviti – ili neprikladno prijavi – vaše neplaćanje bilo kome tijekom razdoblja spora.

Važno upozorenje

Sporovi oko kvalitete roba i usluga nisu “pogreške u obračunu”, stoga se postupak sporova ne primjenjuje. Međutim, ako kupite nezadovoljavajuću robu ili usluge kreditnom ili karticom za plaćanje, možete poduzeti iste pravne radnje protiv izdavatelja kartice koje prema državnom zakonu možete poduzeti protiv prodavatelja.



Da biste iskoristili ovu zaštitu u pogledu kvalitete robe ili usluga, morate:
– obavili ste kupnju (mora biti za više od 50 USD) u svojoj državi ili unutar 100 milja od vaše trenutne adrese za naplatu;
– potruditi se prvo riješiti spor s prodavateljem u dobroj vjeri.

Ograničenja u dolarima i udaljenosti ne primjenjuju se ako je prodavatelj također izdavatelj kartice – ili ako između prodavatelja i izdavatelja kartice postoji poseban poslovni odnos.

Ostala prava naplate



Tvrtke koje nude “otvoreni” kredit također moraju:
– dati vam pisanu obavijest kada otvorite novi račun – iu određeno vrijeme – koja opisuje vaše pravo na osporavanje pogrešaka u naplati;
– dati izvod za svako obračunsko razdoblje u kojem dugujete – ili oni duguju vama – više od jednog dolara;
– pošaljite svoj račun najmanje 14 dana prije dospijeća plaćanja – ako imate rok u kojem možete platiti račun bez dodatnih troškova;
– kreditirati sve uplate na vaš račun na dan primitka, osim ako ne bi došlo do dodatnih troškova ako to ne učine. Vjerovnicima je dopušteno postaviti neka razumna pravila za plaćanje, recimo postavljanje razumnog roka za primitak plaćanja koji će biti odobren na isti datum; i
– odmah kreditirajte ili vratite preplaćene iznose i druge dugovane iznose na svoj račun. Ovo se odnosi na slučajeve u kojima vaš račun duguje više od jednog dolara. Na vaš račun mora odmah biti uplaćen iznos duga. Ako želite povrat novca, on se mora poslati u roku od sedam radnih dana nakon što vjerovnik primi vaš pismeni zahtjev. Zajmodavac također mora u dobroj vjeri uložiti napor da vrati iznos kredita koji je ostao na vašem računu više od šest mjeseci.

Tužiti vjerovnika

Možete tužiti vjerovnika koji krši FCBA. Ako pobijedite, možda ćete dobiti odštetu, plus dvostruki iznos bilo kojeg financijskog troška – sve dok je između 100 i 1000 USD. Sud također može naložiti vjerovniku da plati vaše odvjetničke naknade i troškove.



Ako je moguće, angažirajte odvjetnika koji je spreman prihvatiti iznos koji vam je dosudio sud kao cjelokupnu naknadu za vaše zastupanje. Neki odvjetnici možda neće preuzeti vaš slučaj osim ako ne pristanete platiti njihovu naknadu – pobijedili ili izgubili – ili ako ne dodate iznos koji im je sud dodijelio ako misle da je prenizak.

Poduzetnička Amerika

Rastući trend u Americi je stvaranje posla. Kućna radinost se pojavljuje posvuda. Od franšiznih trgovaca do pokretanja novog posla, Amerikanci