HEKLANJE

14 savjeta za pisanje učinkovite online ankete

TEMU APP 100 E KUPON

Razvijanje korisne, dobro napisane online ankete koja izvlači informacije koje su vam potrebne od vaših korisnika može biti izazov. U ovom ću članku pregledati 14 savjeta za izradu korisne internetske ankete.

1) Napišite kratku, sažetu anketu. Počnite s mentalnim okvirom koji se fokusira samo na ono što je bitno znati. Postavljajte pitanja samo ako će vam odgovori dati podatke koji su vam potrebni i koje možete koristiti. Ako pitanje nije dovoljno važno da ga uključite u svoje izvješće o nalazima ankete, uklonite pitanje. Pokušajte zamisliti svako pitanje kao vlastitu specifičnu teoriju koju testirate.



Osim toga, istraživanje je pokazalo da ljudi letimično preskaču web jer je teško čitati puno jako sažetog teksta na zaslonu računala. Većina korisnika ne želi listati kroz dugu stranicu teksta, tako da će stopa ispunjavanja online ankete biti veća ako je anketa kratka i jezgrovita.

2) Pokušajte započeti anketu zanimljivim pitanjima. Zanimljiva pitanja potaknut će ispitanika da nastavi čitati i ispuni anketu.

3) Razvijte pitanja s odgovorima u odgovarajućem formatu za svoje potrebe. Na primjer, ako vjerujete da vašim učenicima treba više vremena da dovrše pitanja u vašoj lekciji, pitajte: “Koliko vam je trebalo da dovršite jedinicu i popratna pitanja?” s različitim vremenskim intervalima kao mogućim odgovorima. Ovo je bolje nego pitati: “Trebate li više vremena da završite jedinicu i popratna pitanja?” s da ili ne kao mogućim odgovorima.

4) Planirajte unaprijed kako ćete vi i vaša tvrtka analizirati informacije prije nego što pošaljete konačnu verziju ankete. To može utjecati na vaša pitanja i format kada shvatite da se statistička analiza koju trebate izvršiti ne može napraviti s ovim određenim rezultatima pitanja.

5) Koristite najjednostavniji mogući jezik i poštujte dostojanstvo ispitanika prilikom konstruiranja pitanja. Ispitanici u vašoj anketi nedvojbeno će dolaziti iz mnogo različitih skupina, a najčešće su manje stručni u tom području od vas.

6) Koristite neutralan jezik. Internetska anketa je razvijena kako bi se saznalo što vaša publika misli i nije forum na kojem možete iznositi svoje percepcije ili mišljenja.

7) Malo opustite svoju gramatiku kako vaša pitanja ne bi zvučala previše formalno. Na primjer, riječ “tko” često je prihvatljiva kada je “koga” tehnički točna.



8) Obavezno postavite samo jedno pitanje u isto vrijeme i postavite ih logičnim redoslijedom. Pitanja kao što su “Ako ste postigli manje od 70% na testu i polagali ste test drugi put prije ovoga, što mislite da bi vam pomoglo da dobijete 80% ili više kada sljedeći put polažete test?” ispitanicima će biti teško odgovoriti, a vama još veći izazov za tumačenje.

9) Izbjegavajte dvostruke negativnosti, teške pojmove i specifična pitanja za prisjećanje. Ispitanici se lako zbune kada pokušavaju protumačiti značenje pitanja koje koristi dvostruke negative. Ispitanici se također mogu brzo preopteretiti i izgubiti pojedinosti o događajima ili okolnostima koje su daleke u prošlost. Ono što je najvažnije, ako je anketa presložena i/ili teška za ispunjavanje, ispitanici je neće ispuniti!

10) Pokušajte koristiti više pitanja zatvorenog tipa, s ne više od jednog ili dva pitanja otvorenog tipa. Ispitanici obično bolje razumiju zatvorena pitanja jer su jednostavnija i nude odgovore između kojih mogu birati.



Otvorena pitanja zahtijevaju pismeni odgovor. Prevelik broj otvorenih pitanja može iscrpiti ispitanika i smanjiti kvalitetu odgovora koje daje.

11) Pitanja s skaliranim odgovorima trebaju imati odgovore koji su u uravnoteženim, usporedivim intervalima. Na primjer, ponuda izvrsnog, vrlo dobrog, dobrog i užasnog prouzročila bi vam da propustite važne informacije između vrijednosti dobrog i užasnog.

12) Kad god je to moguće, odgovore treba razviti kao diskretne iznose umjesto općih izjava o količinama, s određenim opcijama za odabir. Bolje je pitati: “Koliko puta mjesečno ideš u kino?” “0”, “1 do 3 puta mjesečno”, “3 do 5 puta mjesečno ili više”, umjesto “Koliko često idete u kino?” “skoro nikad”, “jednom i malo”, “tamo sam barem jednom tjedno” itd.



13) Imenujte anketu i napišite kratki uvod. Navođenje naziva ankete i kratkog uvoda dobar je način da svojim ispitanicima date pozadinu i referentni okvir. Također ih priprema za ono što dolazi.

14) Osmislite dobro napisan predmet za e-poštu koju šaljete s anketom kako biste privukli pozornost svojih ispitanika.

Iako nisu iscrpne, gore navedene točke dovoljne su da krenete u pravom smjeru. Ukratko, dobro napisana online anketa ima veće stope ispunjavanja i učinkovita je metoda za prikupljanje informacija.

Prvi znakovi gripe

“Đavao nije tako strašan kao što je naslikan” – ova poznata izreka uopće nije o gripi. Kod njega je sve