HEKLANJE

Je li doista potrebno stvoriti obiteljski proračun?

TEMU APP 100 E KUPON

Pomisao na izradu proračuna može se činiti jednostavnom, zar ne? Međutim, ako se stvarno upustimo u to i pokušamo uskladiti svoje prihode i rashode, shvatit ćemo da to nije tako lako učiniti. Ipak, proračun ili plan potrošnje mogu nam pomoći da bolje upravljamo svojim financijama.

Problemi s novcem, osobito unutar obitelji, mogu biti izvor sukoba u odnosima. Suočavanje s novčanim problemima uvijek stvara stres. Stoga je važno stvoriti proračun za obitelj. I to ne biste trebali učiniti samo vi, već bi se trebali uključiti svi članovi obitelji. Svako, čak i mala djeca, trebalo bi utjecati na obiteljske financije.



Vodič korak po korak

Evo vodiča koji će vam pomoći da počnete stvarati obiteljski proračun.

1. Procijenite svoju trenutnu financijsku situaciju. Prije nego počnete pisati proračunski plan, pokušajte prvo provjeriti svoje obrasce potrošnje za prošlu godinu. Možda ćete htjeti pogledati sve svoje komunalne i druge račune za prošlu godinu. Trebat će vam i kopija evidencije o plaćama i prijava poreza na dohodak za prošlu godinu. U slučaju da više nemate kopije svojih računa, komunalna poduzeća i druge uslužne tvrtke poput kreditne kartice mogu vam dati evidenciju vaših transakcija ili dati procjenu.

2. Nacrt proračuna dizajna. Na Internetu možete pronaći primjere nacrta proračuna koje možete preuzeti i koristiti. Neke možete pronaći i u časopisima i knjigama. Iskoristite ove stvari za stvaranje organiziranog i dobro napisanog obiteljskog proračuna.

3. Zapiši ih. Nakon što imate sve prethodne reference o svojim prihodima i plaćama, kao i dizajn proračuna, sada možete početi zapisivati svoje prihode – od plaća, mirovina do poreznih olakšica – za tekući mjesec. Zatim zapišite svoje mjesečne troškove – račune za režije, račune za kreditne kartice i druge kupnje. Računi i vaša čekovna knjižica mogu biti dobra referenca za pronalaženje informacija.

4. Provjera načina života. Morate provjeriti način života svoje obitelji i obrasce potrošnje. Ovdje bi se trebao uključiti svaki član obitelji. Razmislite o važnim stvarima na koje svaki član troši. Razmislite i o stvarima bez kojih vjerojatno možete.

5. Planirajte za sljedeću godinu. Procijenite prihode i rashode koje bi vaša obitelj mogla imati u sljedećoj godini. Vaš prihod može ostati isti ili ga možete prilagoditi ako očekujete da će se promijeniti tijekom godine. Također morate uzeti u obzir posebne prilike u kojima obično provodite kao što su Božić, rođendani, Dan zahvalnosti i drugi praznici.



6. Upoznajte svoju kreditnu sposobnost. Također morate saznati svoju trenutnu kreditnu sposobnost. Možete zatražiti kreditno izvješće od kreditnog ureda u blizini vašeg područja. Možete ih pronaći navedene na žutim stranicama.

Pisanje obiteljskog proračuna svakako će vam pomoći da shvatite koliko vi i vaša obitelj mudro trošite novac. Ako smatrate da trošite previše od onoga što dobivate, onda je krajnje vrijeme da počnete popravljati svoje financije i držati se obiteljskog budžeta.

Štednja je također jedan od načina da poboljšate svoje financije. Za obitelj bi trebala postojati znatna količina ušteđevine koju možete iskoristiti u hitnim slučajevima. Kao glava obitelji, trebali biste supružniku i djeci ukazati na važnost štednje. Ako cijelu svoju obitelj možete angažirati na štednji, tada najvjerojatnije nećete imati problema u održavanju obiteljskog budžeta.



O komercijalnim solarijima

Što je komercijalni solarij? Ako želite uložiti u solarij, morat ćete kupiti nekoliko komercijalnih solarija. Komercijalni solarij nije isto što