HEKLANJE

5 najvažnijih razloga za SEO

TEMU APP 100 E KUPON

Optimizacija za tražilice, odnosno SEO, proces je kojim web stranica postaje vidljiva na radarima tražilice. Uzimajući u obzir činjenicu da postoji više od 4 milijarde javno dostupnih web stranica na internetu, biti vidljiv kada potencijalni kupac pretražuje na Googleu ili Yahoou je ključno. Ako se vaša web stranica ne pojavi na prvih nekoliko stranica s rezultatima, vrlo je mala vjerojatnost da će potencijalni kupac moći locirati vašu web stranicu.

Kada započnete put SEO-a, nemojte očekivati trenutne rezultate. Pozicija web stranice na tražilici je poput sira – s vremenom postaje bolja! Kad je internet bio u povojima, nije bilo potrebe optimizirati web mjesto kako bi ga tražilice vidjele. Tada je robot (poznat i kao pauk za pretraživanje) bio u mogućnosti preći sve stranice na Internetu u roku od nekoliko sati. Danas se veličina web stranica prisutnih na internetu mjeri u petabajtima (PB) (sljedeća razina od terabajta) i tražilicama je potrebno najmanje 72 sata da prođu i indeksiraju stranice.



SEO je sve o uspostavljanju potrebnih komponenti da bi web stranica postala prilagođena tražilicama. Započinje tako da svaka stranica na web stranici ima smislen naslov i opis. Također uključuje istraživanje popisa ključnih riječi i odabir onih koje se odnose na sadržaj stranice. Nakon toga je riječ o slanju u red čekanja tražilice i uspostavljanju razmjene veza.

Kada razmišljate o angažiranju nekoga da izvrši SEO za vašu web stranicu, svakako odvojite vrijeme i istražite tvrtku. Evo nekoliko pitanja koja možete postaviti:

1. Ima li tvrtka prethodnog iskustva sa SEO-om?

2. Kakva je pozicija njihove web stranice na Googleu i Yahoou? Ako ne mogu optimizirati svoju web stranicu, koje su šanse da će uspjeti s vašom?

3. Koja je njihova strategija za vašu web stranicu? Dok većina SEO tvrtki neće ulaziti u detalje o tome kako bi izvršile SEO, trebale bi moći objasniti ŠTO su planirale za vašu stranicu.

4. Hoće li SEO tvrtka koristiti automatizirani program i poslati vaše stranice tražilicama ili će to učiniti ručno? Iako je brže i jeftinije, eksplozivno slanje web stranice nije bez posljedica. Da spomenemo neke:

—A. Vaša bi stranica mogla biti poslana tražilicama sadržaja za odrasle.



—B. Vaša web-lokacija možda neće biti dopuštena da bude navedena jer neke tražilice smatraju blast-submission oblikom neželjene pošte i ili uklanjaju te unose iz svojih direktorija ili blokiraju njihov unos putem CAPTCHA (test izazova i odgovora koji se koristi u računalstvu kako bi se utvrdilo je li korisnik je čovjek) na prvom mjestu.

—C. Vaša bi stranica mogla biti poslana na “link-farmu”.

5. Minimalno vrijeme potrebno za bilo kakvu promjenu u poziciji tražilice je oko tri mjeseca. U većini slučajeva vjerojatnije je da će potrajati oko 6-8 mjeseci zbog algoritma starenja koji provodi većina tražilica! Ako tvrtka “jamči” prvo mjesto na tražilici, postavite sljedeća pitanja:



—A. Planiraju li koristiti plaćanje po kliku ili plaćanje po ključnoj riječi kao strategiju dovođenja vaše stranice na vrh? Iako su obje strategije dobre, vrlo su skupe i privremene alternative solidnoj SEO praksi.

—B. Je li osoba koju ste angažirali slučajno Larry Page, osnivač Googlea? Jer nitko drugi neće moći dati takvo jamstvo.

Neiskusna SEO osoba može prouzročiti više štete nego koristi poziciji stranice. Vi, kao vlasnik stranice, u konačnici biste se morali suočiti s tražilicama ako vaša stranica dospije u loše susjedstvo.