HEKLANJE

5 stvari za prevladavanje teških dijelova bloganja…

Postoje trenuci kada će bloger, kao i svaki drugi pisac, ‘izgubiti muzu’. Svaka ideja koja vam padne na pamet čini se ili otrcanom ili dosadnom ili, što je još gore, nikakve ideje ne padaju na pamet. Što bloger treba učiniti? Evo pet taktika koje bi mogle ukloniti paučinu i omogućiti vam da pronađete inspirativnu ideju za još jedan sjajan post:
Počnite s vijestima! Otvorite svoju omiljenu stranicu s vijestima ili otvorite novine i pogledajte što vam privlači pažnju. Što danas rade političari? Neki zakon na čekanju koji vas brine ili vas potpuno plaši? Ili se možda netko kandidira ili predlaže zakon koji biste možda htjeli javno podržati. Neka slavna osoba sigurno će opet biti u nevolji; imate li što reći o tome? Možda imate ideju o tome s kim bi trebao izlaziti ili se vjenčati. Koji je umro? Lijepa spomen-post za finu osobu može biti u redu. Što se dogodilo “Na ovaj datum” proteklih godina? Neki prošli događaji vrijedni su istraživanja i pisanja. Bavite li se sportom? Mnogi blogeri ili čitatelji blogova su ljubitelji sporta i mogli bi biti zainteresirani za vaše mišljenje o doigravanju ili igračima. Ne zaboravite provjeriti uredničku stranicu i pisma urednici – slažete li se s mišljenjima? Reci svijetu zašto ili zašto ne.
Pročitajte neke blogove! Počnite surfati svojim omiljenim blogovima. o čemu oni pričaju? Možda imate drugačiju perspektivu o najnovijoj vrućoj temi koja bi mogla biti zanimljiva vašim kolegama blogerima ili perspektivu koja bi ih mogla naljutiti (BTW, nemojte se brinuti o tome da ćete blogere naljutiti – većina njih voli imati zbog čega se žaliti). Ako u svom omiljenom blogu ne možete pronaći ništa što vas inspirira, prosurfajte po nekim od onih blogova koji vas uvijek ljute; one za koje se čini da promoviraju sve što se protivi vašem životnom stilu. Ljutnja je uvijek dobar motivator za blog, ali nemojte se toliko ljutiti da postanete iracionalni. Komentirajte neke postove na blogu, a zatim proširite svoje komentare u post na svom blogu. Također se pokušajte prijaviti na Blog Explosion, Blog Clicker ili neki od mnogih drugih programa za generiranje prometa na blogu – postoji mnogo ideja o kojima vrijedi pisati bilo iz perspektive profesionalaca ili kontra.
Što ste gledali ili čitali? Jeste li u posljednje vrijeme pročitali koju dobru (ili lošu) knjigu? Pišite o svom posljednjem čitanju – preporučite ga, razbuktajte ga ili čak napišite sažetak za svoj blog (ali nemojte odavati kraj). Što kažete na filmove, oni sjajni ili jadni gubitnici mogli bi biti vrijedni dobrih ili loših riječi – mogli biste učiniti recenzije filmova ili knjiga redovitim značajkama svog bloga. Isto vrijedi i za televizijske emisije. Započnite seriju koja prati vašu omiljenu TV emisiju, možda će postojati dosta obožavatelja iste emisije koji će biti zainteresirani za vaše mišljenje i cijeniti vaš sažetak epizoda koje su propustili. Ako postoji knjiga, film ili TV emisija za koju ste mislili da je sjajna, sigurno će se naći recenzent koji ju je pregledao. Pronađite lošu recenziju i napišite objavu protiv mišljenja recenzenta.
Što si radio? Vaše radno mjesto, vaši suradnici, vi šefovi, vaš dom i članovi vaše obitelji su poštena igra za vaš blog – neka bude kratak i zabavan i imat ćete sjajan post. Nakon što svojim čitateljima predstavite posebno zanimljivu osobu, možda ćete htjeti napraviti neke nastavke. Kada je bio vaš posljednji putni odmor — napišite putopis o tome gdje ste bili ili istražite neka mjesta na koja biste voljeli otići i napišite o njima.
Imate li posebnu vještinu? Ako možete napraviti nešto što je jedinstveno ili nešto što je uobičajeno, ali je posebno zbog onoga što znate, možda će postojati ljudi zainteresirani da znaju kako to učiniti. Podijelite savjete o kuhanju, šivanju, čišćenju, projektima popravljanja, njezi kućnih ljubimaca, njezi djece, tajnama ljepote, osobnoj njezi ili savjetima za organiziranje. Učinite to redovitom značajkom na svom blogu. Ako imate digitalni fotoaparat, pronađite zanimljivu temu, snimite nekoliko slika, a zatim napišite nešto na temelju teme. Ako vam je bilo zanimljivo, komično ili tužno, vjerojatno će zainteresirati nekog drugog.