HEKLANJE

7 jednostavnih koraka za odabir dobrog web-domaćina

TEMU APP 100 E KUPON

Danas postoje tisuće web domaćina s tisućama planova koje možete izabrati, a ono što je nekada bila jednostavna procedura izgleda kao zastrašujući zadatak i za početnike i za profesionalce.

Bilo da tražite svog prvog domaćina ili želite prijeći na boljeg, postoji 7 jednostavnih koraka koje morate slijediti kako biste uspjeli odabrati dobrog domaćina.



1. Platforma
Prvi i najvažniji korak u odabiru web hosta je određivanje platforme koju web poslužitelj treba pokretati, obično izbor između Unixa/Linuxa i Windowsa.

Vaš izbor je uvelike određen vašim web mjestom i tehnologijama korištenim za njegovo stvaranje, općenito će web mjesto izrađeno Microsoftovim tehnologijama (ASP, VB) raditi na Windows poslužiteljima dok će većina drugih web mjesta koja koriste tehnologije otvorenog koda (PHP, Perl, Python itd.) pokrenuti na sustavima temeljenim na Linuxu.

2. Značajke
Nakon što ste odabrali svoju platformu, sljedeći korak je određivanje značajki koje ćete trebati od svog web hosta. Uzmite si vremena s ovim korakom jer popisi značajki web domaćina svakim danom postaju sve duži i dok neki planovi na prvi pogled mogu izgledati slično, dobar pogled na popise značajki mogao bi ispričati drugu priču.

Samo vi možete odrediti specifične značajke koje ćete trebati, ali neke ključne stvari na koje morate pripaziti su:

Prostor na disku
Širina pojasa
Sigurnosne kopije
Vrijeme rada
Povrat novca zagarantovan
Dopuštene domene
Baze podataka (broj i vrsta)
CGI, PHP, Perl, Python, SSI
Cron
Računi e-pošte

Popis se nastavlja i nastavlja, samo ne zaboravite uzeti vremena i pobrinite se da će vam vaš novi web host pružiti sve što vam je potrebno.

3. Trošak
Često je to jedina stvar koju ljudi uzimaju u obzir pri odabiru svog prvog web hosta, sredstva su obično mala i na površini većina hostova izgleda vrlo slično. Ponekad vam se posreći i odaberete dobrog domaćina, ali češće se to pokaže kao horor priča.



Ne mogu dovoljno naglasiti da odabir web hostinga samo na temelju cijene izaziva probleme, zapamtite da je cijena vašeg web hostinga više od samo mjesečne naknade, razmislite o ukupnom trošku vlasništva. TCO uključuje gubitak prodaje zbog zastoja i sporih brzina, rabate za vrijeme zastoja, dodatne naknade za propusnost, troškove postavljanja, troškove dodatnih značajki i vašu mjesečnu naknadu.

Mnogi će domaćini od vas zahtijevati da plaćate godišnje kako biste dobili najbolju dostupnu cijenu, iako postoje neki koji vam omogućuju da plaćate mjesečno i da ipak dobijete najbolju cijenu, zapravo je stvar osobnog izbora koji vam način plaćanja najbolje odgovara.

4. Služba za korisnike
Korisnička služba je još jedan aspekt na koji se često zaboravi sve dok ne bude prekasno, nešto se pokvari i trebate to popraviti, a oni prekrasni zgodni prodavači koji su vam bili više nego od pomoći da vam uzmu novac sada nisu nigdje prisutni, sve dok vi svake minute gubimo na prodaji.



Ne biste se trebali zadovoljiti ništa manje od usluge 24/7/365, vaša web stranica mora raditi cijelo vrijeme pa nije dobro ako vaša hosting tvrtka ne radi tijekom praznika. Nemojte vjerovati tvrtkama za web hosting na riječ, sve one tvrde da je podrška dostupna 24 sata dnevno, ali malo ih ih podupire dosljednom izvedbom. Svakako ih testirajte u različito doba dana i noći putem telefona, e-pošte i live chata ako to nude.

5. Podrška
Opsežna baza znanja ili često postavljana pitanja mogu stvarno uštedjeti vrijeme, kao i pokazatelj razine korisničke podrške i stručnosti koju možete očekivati. Provedite neko vrijeme pregledavajući odjeljke za podršku na web stranici i sami se uvjerite u razinu pružene podrške.

Je li na pitanja u bazi znanja odgovoreno temeljito? Jesu li pružena stvarna rješenja ili su to samo odgovori “izreži i zalijepi”?



6. Dugovječnost
Napravite whois na nazivu domene web domaćina i saznajte datum stvaranja, bilo što prije manje od godinu dana i povećava se rizik da ih neće biti sljedeće godine. Mogli bi biti izvrsni domaćini, ali s obzirom na to da više od 95% novih domaćina prestane poslovati u roku od godinu dana, to zaista nije nešto s čime biste trebali riskirati.

7. Radno vrijeme
Životna je činjenica da web host ne može biti na mreži 100% vremena, poslužitelji se moraju ponovno pokrenuti radi sigurnosnih i softverskih ažuriranja, a svaki web host koji se ne ažurira suočava se s povećanim rizikom od uspješnog hakiranja.

Jamstvo neprekidnog rada od 99,9% prilično je standardno u industriji, no jamstvo je dobro onoliko koliko je dobro definirano i tvrtka koja stoji iza njega. Potražite ne manje od punih mjeseci besplatnog hostinga ako ne ispune svoje jamstvo, proporcionalni povrat temeljen na količini zastoja gotovo je bezvrijedan. Recimo da plaćate 10 USD za mjesec dana hostinga i vaša stranica ne radi 24 sata. Oni će vam vratiti novac za jedan dan zastoja koji na kraju iznosi oko 33 centa.

Evo, 7 jednostavnih koraka za odabir izvrsnog web hosta. To nije raketna znanost, samo malo istraživanje i istraživanje koje može spasiti mnogo boli u budućnosti.

Brendiranje vaših kupaca

Što je poslovno brendiranje Brendiranje vašeg poslovanja je jednostavno davanje javnosti i vašim klijentima slike o vašoj tvrtki. Znajući kako