HEKLANJE

Zakon o poštenom kreditnom izvješćivanju (FCRA)

TEMU APP 100 E KUPON

Bez obzira na to što vam mnogi prevaranti u kreditnom savjetovanju pokušavaju reći, nitko ne može zakonski ukloniti bilo koju informaciju koja je ažurna i točna iz vašeg kreditnog izvješća. Oni to ne mogu, a ne možete ni vi sami. Međutim, MOŽETE zatražiti istragu svega što pronađete u svom kreditnom dosjeu za što smatrate da je nepotpuno ili netočno. To je savršeno legalno i može se učiniti BEZ troškova za vas. Zapravo, sve što tvrtka za popravak kreditne sposobnosti nudi učiniti za vas možete učiniti sami, uglavnom besplatno ili uz nominalnu naknadu.

Zapravo, postoji zakon koji to jamči. Zove se Zakon o poštenom kreditnom izvješćivanju (FCRA). Prema odredbama FCRA, imate pravo na besplatno kreditno izvješće ako tvrtka odbije vaš zahtjev za kredit, zaposlenje ili osiguranje. Morate zatražiti izvješće u roku od šezdeset dana od odbijanja, a tvrtka vam mora reći koju je tvrtku za kreditno izvješćivanje koristila te vam dati njihovu adresu i broj telefona. (Tri nacionalne tvrtke koje se najčešće koriste su Experian, TransUnion i Equifax.)



FCRA je obvezala tvrtke za izvješćivanje potrošačkih kredita da isprave informacije koje su netočne ili netočne. Da biste ispravili netočnosti, prvo morate pismeno kontaktirati tvrtku koja je prijavila podatke i reći im koje su informacije netočne ili nepotpune. U svoju korespondenciju uključite kopije dokumenata koji će potvrditi vašu tvrdnju. (Nemojte slati izvornike!) Jasno navedite zašto je svaki sporni podatak netočan, a zatim zatražite da se netočni podaci ili isprave ili potpuno uklone iz vaše datoteke. Općenito se isplati uključiti kopiju samog kreditnog izvješća, sa zaokruženom svakom spornom stavkom.

Nakon što sastavite svoj paket, pošaljite ga dotičnoj tvrtki preporučenom poštom, uz naznaku “zahtijeva se povratnica”. To će vam omogućiti da budete sigurni da je tvrtka primila vaš paket. Također zadržite kopije svega za sebe, naravno!

FCRA obvezuje tvrtku koja podnosi prijavu da istraži svaku stavku koju ste osporavali, često u roku od trideset dana, osim ako smatra da vaš spor nije vrijedan daljnjeg istraživanja. Prema zakonu, oni također moraju proslijediti sve što ste im dostavili bilo kojoj tvrtki ili organizaciji koja je prvotno dala sporne informacije. Taj pružatelj zatim mora pregledati i istražiti situaciju i izvijestiti tvrtku koja je prijavila. Ako je pružatelj zabunom dao netočne informacije, mora ih ispraviti sa sve tri glavne tvrtke za izvješćivanje.

Nakon što je istraga dovršena, FCRA nalaže da vam tvrtka koja je prijavila mora dostaviti rezultate, u pisanom obliku, i besplatnu kopiju izvješća ako je istraga rezultirala promjenom podataka u vašem kreditnom izvješću. Također možete zatražiti da se kopija izmijenjenog kreditnog izvješća pošalje svima koji su možda primili osporeno izvješće tijekom prethodnih šest mjeseci. Ako je izvješće dano potencijalnim poslodavcima, imate pravo tražiti da se ispravljeno izvješće pošalje svakom poslodavcu koji je možda primio netočno izvješće tijekom posljednje dvije godine.

Autorska prava © Jeanette J. Fisher

Prednosti online poslovanja

Brojne su prednosti vođenja online poslovanja. Internet je otvorio vrata svima da profitiraju putem internetskog poslovanja. Internetsko poslovanje daje svakoj

Pomoć: kako da operem kosu?

Nije važno nosite li bobove, dreadlockse ili šešir Angele Davis. Higijensko pravilo za sve je isto: kosu morate redovito prati,