HEKLANJE

7 kriterija za suradničke programe

TEMU APP 100 E KUPON

Suradnički program je mrežna marketinška metoda koju koriste mnoge male i velike elektroničke tvrtke za stvaranje dodatne prodaje. Metoda uključuje sklapanje posla s drugim web mjestom čiji je sadržaj često povezan s web mjestom glavnog trgovca. Jednostavno rečeno, pridružena web stranica objavljuje oglase za web stranicu trgovca, a svojim čitateljima nudi i poveznice na web stranicu trgovca. Za svaku osobu koja kupi artikle od trgovca putem suradničke veze, suradnik dobiva proviziju. Od ovog jednostavnog sustava, suradnički marketing brzo je rastao i postao veći i razrađeniji, tako da su danas cijele knjige napisane o stvaranju i vođenju uspješnih suradničkih programa. Evo 7 osnovnih kriterija koje bi i trgovci i potencijalni izdavači trebali uzeti u obzir pri odabiru ili osmišljavanju suradničkog programa.

Sustav kompenzacije – postoje različite vrste kompenzacija, a suradnički programi često koriste više od jedne u kombinaciji kada prave paket koji će ponuditi svojim trgovcima. Najmanji i najjednostavniji tipovi dobivaju mali, fiksni iznos svaki put kad gledatelj s pridružene stranice klikne poveznicu trgovca i bude preusmjeren na njegovu web stranicu. Drugi su isključivo na temelju provizije i zahtijevaju stvarnu uspješnu prodaju da bi se zaradio postotak. Dobro osmišljen sustav kompenzacije trebao bi biti pravedan i za suradnika i za trgovca.



Publisher Type – vrsta suradničkog programa vrlo je važna u marketingu. Postoje različite kategorije, od kojih su najistaknutije web-mjesta za recenzije proizvoda, web-mjesta za vjernost i popuste, usporedne cijene/mrežni imenici, web-mjesta suradnika među trgovcima i osobni forumi/blogovi. Odabir odgovarajućeg tipa izdavača za suradnike može omogućiti trgovcu da prilagodi različite marketinške strategije svojim potrebama.

Kompatibilnost programa – ovo je prirodno razmatranje za svaki pothvat temeljen na webu. Kompatibilnost programiranja web stranice suradnika s web stranicom trgovca iznimno je važna. Zamislite da se, na primjer, trgovačko web mjesto ne može ispravno prikazati na određenim preglednicima koje suradničko web mjesto zapravo podržava! U tu svrhu, i trgovcima i suradnicima savjetuje se da svoje web stranice učine kompatibilnim sa što je moguće većim brojem različitih programa.

Marketinški pristup – ovo je jedno područje u kojem marketing može postati malo ljepljiv. Iako nema ništa loše u oglašavanju korištenjem recenzija, osobnih preporuka i grafičkih oglasa temeljenih na webu, neke pridružene web stranice koriste agresivnije marketinške metode koje trgovcu zapravo mogu dati negativnu reputaciju. Na primjer, neobuzdano slanje neželjene pošte i skočni prozori mogu postati stvarno iritantni za većinu ljudi i mogu uzrokovati da se web-mjesta suradnika i trgovca registriraju kao “spam” na nečijem vatrozidu. Nepotrebno je reći da je ovo kontraproduktivno.

Niša i demografska pokrivenost – niše posebnog interesa i određene demografije uvijek su ciljna publika određenog trgovca. Zbog toga bi odabrani pridruženi programi trebali biti namijenjeni istim skupinama. Ovo ne mora biti točno podudaranje; na primjer, izdavač časopisa o vatrenom oružju može pristupiti web stranicama s recenzijama časopisa, forumima za ljubitelje oružja i osobnim web stranicama trgovina oružjem kao mogućim opcijama za suradnike.

Mogućnosti online interaktivnosti – pridružene web stranice MORAJU imati određenu količinu online interaktivnosti za korisnike. Ako postoji samo u svrhu oglašavanja pridruženih trgovačkih web stranica, pridružena web stranica brzo bi ostala bez prometa koji prolazi kroz nju. Dobri programi suradnika održavaju interes svojih posjetitelja na različite načine, kao što su ploče za raspravu, nuđenje recenzija i korisnih članaka te objavljivanje mjesečnih e-časopisa koji se mogu preuzeti.

Višeslojni i dvosmjerni partnerski marketing – ove dvije vrste suradničkih programa malo se razlikuju od normalnih suradničkih programa jer se protežu izvan uobičajenog tipa odnosa trgovac-suradnik. Oni zapravo uključuju višestruke pridružene web-stranice međusobno povezane putem poveznica. Višeslojni marketing često se vidi u programima preporuke kao što je višeslojni marketing, au ovom slučaju suradnici također mogu dobiti provizije zapošljavanjem i povezivanjem s drugim web stranicama suradnika “niže razine”. Ovo daje veću izloženost proizvoda. U dvosmjernom affiliate marketingu, dva ili više trgovaca međusobno djeluju kao suradnički programi, tako da oba nude vlastite skupove proizvoda i istovremeno daju poveznice na međusobne web stranice.

Ivana Kindl-Utjeha

© HRT www.hrt.hr peta sezona showa “Zvijezde pjevaju” 16.04.2011. When You Believe Many nights we pray With no proof anyone

Uzroci starenja i popravci

Žene diljem svijeta strahuju od pomisli da će morati trpjeti znakove starenja kad uđu u pozne godine. Ono što mnogi

Čovjek v2.0

Upoznajte se sa znanstvenim tvrdnjama koje govore o stvaranju nove vrste čovjeka. Predviđa se da će već 2029. umjetna inteligencija