HEKLANJE

7 savjeta za sprječavanje krađe identiteta

TEMU APP 100 E KUPON

Tijekom dana obavljate mnoge aktivnosti koje ugrožavaju vaše osobne podatke – od ispisivanja čeka u trgovini do naplate robe osobno ili putem telefona. Ne možete dvaput razmisliti o ovim transakcijama, ali druge bi mogle.

Krađa identiteta – kada počinitelj preuzme nečiji identitet za osobnu ili financijsku korist, kao što je krađa kreditne kartice za obavljanje financijskih transakcija u ime žrtve – najbrže je rastući zločin u Americi.



Prema US Postal Inspection Service, bilo je gotovo 10 milijuna slučajeva krađe identiteta u 2004. godini, što je potrošače koštalo 5 milijardi dolara.

Nacionalna građanska kampanja za prevenciju kriminala, koju sponzorira Nacionalno vijeće za prevenciju kriminala, ima za cilj educirati potrošače o tome što mogu učiniti kako bi spriječili krađu identiteta. Vijeće nudi sljedeće savjete.

Vaš kreditni rezultat predstavlja iznos kamata koje morate platiti za zajam ili kreditnu karticu. Povećanje vašeg rezultata u samo nekoliko bodova napravit će veliku razliku u kamatnoj stopi koju ćete platiti za kupnju. Ako je vaš kreditni rezultat dovoljno visok, nećete imati problema kvalificirati se za zajmodavčeve najbolje stope i uvjete financiranja automobila, stambenih zajmova i zajmova za mala poduzeća. Slijedi nekoliko savjeta o tome kako možete zaštititi i poboljšati svoj kreditni rejting.

1 – Naručite svoje kreditno izvješće.
Vaš kreditni rezultat temelji se na vašem kreditnom izvješću, pa biste trebali početi naručivanjem svojih izvješća i pregledavanjem svakog od njih radi točnosti. Izvješća možete dobiti od usluge kao što je MyFico.com ili naručiti od Equifaxa, Experiana i Trans Uniona odvojeno online ili telefonom.

2 – Provjerite ima li netočnosti u podacima vašeg kreditnog izvješća.
Provjerite identifikacijske podatke za ime, broj socijalnog osiguranja, datum rođenja i netočnu adresu. Uvjerite se da su stari negativi i otplaćeni dugovi izbrisani. Provjerite račune i nedjela koja nisu vaša, zakašnjela plaćanja, otplate, tužbe, presude ili plaćena porezna prava starija od sedam godina. Također, plaćena založna prava ili presude koje su navedene kao neplaćene, duple naplate, stečajevi stariji od deset godina i sve negativne informacije koje nisu vaše.

3 – Uvijek plaćajte svoje račune na vrijeme.
Povijest plaćanja čini više od trećine tipičnog kreditnog rezultata. Ako ste u prošlosti kasnili s plaćanjem računa, možete poboljšati svoj kreditni rezultat tako da počnete plaćati račune na vrijeme. Zajmodavci traže bilo kakav znak da biste mogli platiti, a kašnjenje u plaćanju dobar je pokazatelj da ste u financijskim poteškoćama.

4 – Održavajte niska stanja na kreditnim karticama.
Manji saldo je najbolji način da povećate svoj kreditni rezultat. Rezultat mjeri koliko svog ograničenja koristite na svakoj kreditnoj kartici ili drugoj kreditnoj liniji i koliko svojih kombiniranih kreditnih ograničenja koristite na svim svojim karticama. Unutar 60 dana, plaćanje duga na kreditnoj kartici može povećati vaš kreditni rezultat za čak 20 bodova.



5 – Pokušajte ne otvarati kreditne kartice u trgovinama.
Iako vaši prvi kreditni računi mogu poslužiti za izgradnju i poboljšanje vaše kreditne povijesti, dolazi trenutak kada svaki sljedeći zahtjev za kredit može smanjiti vaš rezultat. Nove kreditne kartice smanjuju starost vaše kreditne povijesti, a kreditna kartica robne kuće nije dobar dokaz kreditne sposobnosti. Svaki put kad podnesete zahtjev za kreditnu karticu trgovca na malo, vaša kreditna trgovina dobije ding.

6 – Budite konzervativni kada se prijavljujete za kredit.
Posjedovanje barem jedne kreditne kartice starije od 2 godine može pomoći vašem rezultatu za 15 posto. Osigurajte da se vaše kreditno izvješće provjerava samo kada je to potrebno. Ili, ako kupujete dom, pokušajte podnijeti zahtjev za kredit u roku od dva tjedna. Održavanjem postupka zajma unutar dvotjednog razdoblja, sva traženja kreditnih izvješća vide se kao jedan zahtjev.

7 – Ne zatvarajte kreditne kartice ili druge revolving račune.
Zatvaranje neiskorištenih računa koji imaju nepodmirena dugovanja bez otplate duga mijenja vaš “omjer iskorištenosti”, što je iznos vašeg ukupnog duga podijeljen s ukupnim raspoloživim kreditom. To će smanjiti jaz između kredita koji koristite i ukupnog kredita koji vam je dostupan, a to može naštetiti vašem kreditnom rezultatu.