HEKLANJE

Ako želite zaraditi: izbjegnite dugove!

TEMU APP 100 E KUPON

Svatko tko počinje u životu trebao bi izbjegavati upadanje u dugove.

Malo da postoji nešto što čovjeka vuče prema dolje kao dug. Ropski je položaj razboljeti se, ali nalazimo mnoge mlade ljude, koji jedva da su izašli iz “tinejdžera”, kako grcaju u dugovima.



Sretne drugara i kaže: “Vidi ovo: dobio sam povjerenje za novu odjeću.”

Čini se da na odjeću gleda kao na ono što mu je dano; dobro, često je tako, ali, ako uspije platiti i onda ponovno dobije povjerenje, on usvaja naviku koja će ga držati u siromaštvu kroz život.

Dug oduzima čovjeku samopoštovanje i čini ga da gotovo prezire samog sebe.

Groktanje i stenjanje i rad za ono što je pojeo ili istrošio, a sada kada se od njega traži da plati, nema što pokazati za svoj novac; to se ispravno naziva “radom za mrtvog konja”.

Ne govorim o trgovcima koji kupuju i prodaju na kredit, niti o onima koji kupuju na kredit da bi kupnju pretvorili u dobit. Stari kveker je rekao svom sinu farmera: “Johne, nikad ti ne vjeruj; ali ako ti vjeruju za bilo što, neka to bude za ‘gnojivo’, jer će ti to pomoći da opet vratiš.”

G. Beecher je savjetovao mladiće da se zaduže ako mogu do malog iznosa kupnjom zemlje u seoskim četvrtima. “Ako se mladić”, kaže on, “samo zaduži za nešto zemlje i onda se oženi, ove dvije stvari će ga održati ispravnim, ili neće ništa”.

Ovo može biti sigurno u ograničenoj mjeri, ali treba izbjegavati zaduživanje za ono što jedete, pijete i nosite. Neke obitelji imaju glupu naviku dobivanja kredita u “trgovinama”, pa stoga često kupuju mnoge stvari koje su se mogle izostaviti.



Vrlo je dobro reći; “Imam povjerenje na šezdeset dana, a ako nemam novca, vjerovnik neće ništa razmišljati o tome.” Ne postoji klasa ljudi na svijetu koja ima tako dobru uspomenu kao vjerovnici. Kad istekne šezdeset dana, morat ćete platiti.

Ako ne platite, prekršit ćete obećanje i vjerojatno pribjeći laži. Možete pronaći neki izgovor ili se zadužiti negdje drugdje kako biste ga platili, ali to vas samo dublje uključuje.

Zgodan, lijen mladić, bio je šegrt Horatio. Njegov poslodavac je rekao: “Horatio, jesi li ikada vidio puža?” “Ja – mislim – ja – jesam”, otegnuto je rekao. “Sigurno ste ga tada sreli, jer siguran sam da nikada niste prestigli nikoga”, reče “gazda”. Vaš vjerovnik će vas dočekati ili prestići i reći: “Sada, moj mladi prijatelju, pristao si mi platiti; nisi to učinio, moraš mi dati svoju poruku.”



Date bilješku na kamatu i ona počinje raditi protiv vas; “to je mrtav konj.” Vjerovnik navečer legne i ujutro se probudi u boljem stanju nego kad se povukao u krevet, jer su mu kamate noću porasle, ali ti siromašiš dok spavaš, jer se kamate gomilaju protiv tebe.

Novac je u nekim aspektima poput vatre; to je vrlo izvrstan sluga, ali užasan gospodar. Kada to ovlada vama; kad se kamate neprestano gomilaju protiv vas, držat će vas dolje u najgorem ropstvu.

Ali neka novac radi za vas, a vi imate najodanijeg slugu na svijetu. To nije “sluga oka”. Ne postoji ništa živo ili neživo što će djelovati tako vjerno kao novac kada se stavi uz kamatu, dobro osiguran. Radi noću i danju, po vlažnom i suhom vremenu.



U bivšoj “državi Connecticut s plavim zakonom”, gdje su stari puritanci imali toliko krute zakone da se govorilo, “kaznili su čovjeka zato što je poljubio svoju ženu u nedjelju”. Ipak, ti bogati stari puritanci imali bi tisuće dolara na kamate, au subotu navečer bi vrijedili određeni iznos; nedjeljom bi išli u crkvu i obavljali sve kršćanske dužnosti.

Kad bi se probudili u ponedjeljak ujutro, našli bi se znatno bogatiji nego prethodne subote navečer, jednostavno zato što je njihov novac stavljen uz kamatu vjerno radio za njih cijeli nedjeljni dan, prema zakonu!

Ne dopustite da radi protiv vas; ako to učinite, nema šanse za uspjeh u životu što se novca tiče. John Randolph, ekscentrični Virginijanac, jednom je u Kongresu uzviknuo: “Gospodine predsjedavajuće, otkrio sam kamen mudraca: plaćajte koliko god idete.” Ovo je doista bliže kamenu mudraca nego što je ijedan alkemičar ikada stigao.