HEKLANJE

Atmosferska sigurnosna oprema koja se koristi u više industrija nego ikad

TEMU APP 100 E KUPON

Prije nekoliko generacija, detektori plina i detektori zračenja poput onih koje proizvode RAE sustavi bili su tako specifična vrsta sigurnosne opreme da je vrlo malo ljudi izvan jedne ili dvije industrije uopće čulo za njih. Međutim, danas se oprema za praćenje atmosfere koristi u toliko različitih industrija i poduzeća da su gotovo svi čuli za nju ili je vidjeli u upotrebi. Čak je mnogo puta prikazan u filmovima i televizijskim programima naglašavajući potrebu za ekstremnim oprezom u pogledu atmosferskih zagađivača.

Najranije industrije koje su se bavile kontaminacijom zraka uglavnom su bile istraživačke ustanove, budući da su to bila mjesta na kojima su se ti novi, vrlo hlapljivi spojevi općenito razvijali i/ili radili s njima; ali danas ćete vidjeti da se praćenje atmosfere koristi u nizu različitih arena, uključujući:



• Industrijski objekti. Današnja industrija koristi doslovno tisuće kemijskih i opasnih spojeva kako bi proizvela sigurne, visokokvalitetne proizvode. Industrijska mjesta također zahtijevaju goriva i proizvode nusproizvode koji mogu dovesti do bolesti ili drugih problema ako se ne prate i kontroliraju na odgovarajući način.

• Istraživački laboratoriji. Oni su još uvijek na čelu razvoja i otkrivanja svega, od novih proizvoda do tretmana i lijekova za ozbiljne i po život opasne bolesti. Rad s hlapljivim ili radioaktivnim spojevima u visoko kontroliranom okruženju zahtijeva pravilnu upotrebu zaštitne opreme u svakom trenutku.

• Zračenje hrane. Mnogi se prehrambeni proizvodi danas ozračuju kako bi se uništili potencijalno opasni mikrobi, virusi i gljivice te kako bi se neka hrana očuvala dulje vrijeme. Iako se koriste različiti procesi, svaki od njih koristi oblike zračenja koji mogu biti potencijalno štetni ako procure ili su nepropisno zadržani. Pravilno zadržavanje i nadzor osiguravaju da proces zračenja čini hranu sigurnijom i istovremeno održava zdravlje radnika.

• Potrošačka proizvodnja. Proizvodi izrađeni od plastike i drugih materijala koji se ne mogu zagrijavati često se steriliziraju postupkom koji se naziva “hladna sterilizacija” koji koristi gama zračenje iz kobalta 60. Ovim postupkom sterilizira se sve, od dječjeg pudera do kozmetike. Zračenje se također koristi za otkrivanje curenja u cijevima i za provjeru lomova zbog naprezanja kako bi se ispitao integritet zavara u metalima i drugim materijalima. Ovo je osobito važno za proizvodnju zrakoplova, vlakova i drugih lokomotornih uređaja.

Brojčanici koji svijetle u mraku na satovima i radijima, svjetiljke za kampiranje i ploče s instrumentima proizvedeni su od radioaktivnih materijala. Radnici u pogonima u kojima se tisuće ovih proizvoda izrađuju prema stalnom rasporedu oslanjaju se na sigurnosne timove koji koriste RAE sustave kako bi bili sigurni da je njihovo radno okruženje sigurno.

• Medicinske ustanove. X-zrake, CAT skeniranja, PET skeniranja, MRI i radijacijsko liječenje raznih vrsta raka oslanjaju se na korištenje radioaktivnih materijala. U velikoj većini slučajeva, prednosti su reda veličine veće od bilo kojeg rizika; međutim, kada postoji problem s opremom, Minirae tehnologija i drugi postupci testiranja osiguravaju sigurnost medicinskog osoblja i pacijenata.

U današnjem sve složenijem svijetu korištenje različitih oblika plina i zračenja pridonosi poboljšanju našeg zdravlja i životnog standarda. Osigurati da rad s ovim hlapljivim tvarima ne čini više štete nego koristi je razlog zašto je praćenje atmosfere sve važnije. Timovi za prvi odgovor, sigurnosno osoblje i timovi za praćenje okoliša oslanjaju se na ovo praćenje kako bi stvari bile u ravnoteži.



Catastroika

Dokumentarni film sniman sredstvima prikupljenim preko interneta uz kometare Slavoja Žižeka, Naomi Klein i drugih europskih ekonomskih i pravnih stručnjaka,