HEKLANJE

Prag između stvaranja i uništenja bogatstva

TEMU APP 100 E KUPON

Bogatstvo je jednostavno akumulacija novca, a može se stvoriti samo količinom novca koja je primljena, a nikad potrošena. Ako želite izgraditi bogatstvo, onda kad god dobijete novac: nemojte ga potrošiti sav. Naravno, to je vrlo jednostavan koncept, ali ga je vrlo teško kontinuirano ostvarivati. Srećom, postoje lako dostupni saveznici koji vam mogu pomoći: pronađite neke uvjerljive razloge da počnete štedjeti, izgradite to u naviku, gledajte kako se ostvaruju rezultati vašeg truda i postavite neke financijske prekretnice kako biste se nagradili.

Odvajanje postotka od bilo kojeg novca koji dobijete najbolji je način da slijedite i izgradite naviku štednje novca. Postoji nekoliko škrtica među nama kojima je štednja laka, ali većina ljudi želi potrošiti mnogo više nego što se zaradi; a kamoli imati disciplinu trošenja manje od onoga što zarade. Dakle, počinje kao teška mentalna i emocionalna bitka koja postaje lakša ako se pridržavate navike i vidite rezultate svog truda. Trošenje manje od onoga što zaradite svaki tjedan, svaki mjesec, svake godine, jedini je način da zgrnete novac.



Koliko novca trebate izdvojiti za stvaranje ušteđevine? To bi trebao biti postotak tako da ga automatski premjestite na zaseban štedni račun svaki put kada primite prihod, bez iznimke. Moje je iskustvo da je raspon od 3% do 10% najuspješniji početni postotak za ljude koji nastavljaju štedjeti tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Ušteda od samo 3% je tako mala da je gotovo bezbolna čak i za one s najnižim primanjima (ovdje sam zapravo počeo prije mnogo godina). Odabirom postotka ispod 3% akumulira se tako mala ušteda da nisam čuo da se itko toga držao. A početak odvajanja preko 10% previše je bolan čak i za osobe s visokim primanjima, jer su toliko navikli trošiti na svaki hir. Kako opetovano spremate postavljeni postotak, to će postati uobičajenije, automatski i očekivano. Tada ćete biti spremni povećati svoj postotak. A što je veća stopa štednje, vaša će rastuća hrpa novca stvoriti veću motivaciju za nastavak štednje. Ljetos sam razgovarao s uspješnim štedišom koji jako dobro živi sa samo 30% svojih prihoda. Budući da je marljivo štedio kako bi neprestano kupovao kuće za iznajmljivanje, nakon nekoliko desetljeća zarađuje više od milijun godišnje od najma u Ashvilleu, Sjeverna Karolina.

U prvim krhkim godinama štednje novca, može biti potreban samo jedan pogrešan financijski potez da se izbriše sve što ste do sada uštedjeli. A najčešći pogrešan potez ne izgleda tako kad se dogodi. Ovaj iscrpljujući potez također može početi podmuklo malim i izgraditi drugačiju naviku, naviku uništavanja bogatstva. Znate koji je problem: platite stanje svoje kreditne kartice u cijelosti, svaki mjesec, bez iznimke. Na primjer, ako niste uštedjeli novac za godišnji odmor prije odlaska, a onda sve naplatite na svojoj kreditnoj kartici, velika je vjerojatnost da ga nećete isplatiti još jako dugo. Tvrtke koje izdaju kreditne kartice to znaju i izvlače kamate od vas umjesto da sami zarađujete kamate. Prešli ste na mračnu stranu uništavanja bogatstva gdje je uobičajenije da saldo vaše kreditne kartice raste nego da se smanjuje.

Vratimo se izgradnji vašeg bogatstva. Jednom kada počnete odlagati postotak štednje za koji ste se odlučili i otvorite namjenski štedni račun, trebate pomno pregledati izvode računa radi motivacije. Pregledom napretka koji ste do sada postigli vidjet ćete kako se krećete prema financijskim ciljevima koji mogu biti samoojačavajući. A još jedan motivator je nagrađivanje sebe trošenjem novca na sebe kada dosegnete određene prekretnice. Na primjer, možete započeti s ciljem prikupljanja 500 USD i nagraditi se nečim značajnim; a zatim svaki put kad udvostručite iznos ušteđevine dobivate još jednu nagradu. Moj savjet je da barem počnete s postotkom uštede, čak i malim od mojih 3%, i dopustite da vam ovaj jednostavan koncept bude od velike financijske koristi.