HEKLANJE

Avanture u internetskom marketingu: kako sam se zaljubio u gubitnikov posao i ipak uspio

TEMU APP 100 E KUPON

Bio sam nov u internetskom marketingu (još uvijek jesam) i sumnjao sam na prijevare. Ali također sam bio željan zaraditi. Uostalom, to je poanta, zar ne? I tako sam bio zreo za branje.

Program je izgledao vrlo obećavajuće. Došao je s prijateljskim licem. Mogao bih zaraditi mnogo novca, a stranica bi bila gotovo besplatna. I ne samo to. Sve bi bilo učinjeno za mene.



Za nekoga tko se još uvijek muči s sastavljanjem svoje prve web stranice, ovo je zvučalo gotovo predobro da bi bilo istinito. Kako se pokazalo, jest.

Dio razloga zašto sam pao na njega bio je taj što se činilo da je to partnerski program (ili bolje rečeno cijela njihova mreža). Upravo sam ih otkrio i prilično su me oduševili. Međutim, kako se pokazalo, affiliate dio je zapravo strukturiran više kao višerazinska marketinška shema. Morate ispuniti obje “noge” piramide kako biste dobili bilo kakvu isplatu. I tako dalje.

Stotine dolara kasnije, primio sam ček na ukupni iznos od 11 dolara (što je bio djelomični rabat na moju kupnju). Nije u potpunosti kriv program. Mogao sam više “raditi na sustavu”. Ali sve je izgleda koštalo.

Korisne upute s uputama koje sam dobivao svakodnevno uključivale su još jedno povećanje mojih mjesečnih troškova. American Express je nazvao jer su bili zabrinuti.

“Ne, ne, u redu je”, rekao sam im. “Naručio sam to.”

Pretpostavljam da je netko doista uspio zaraditi s tom namještaljkom, uključujući, bez sumnje, tipa s prijateljskim licem. Ali sigurno nisam.

Kad sam se opametio? Kad sam konačno postao znatiželjan o seriji automatskih odgovora posebno napravljenoj za mene koja je trebala namamiti i moje “kupce” da se pridruže tom programu.



Pretvarao sam se da sam takav kupac i ispunio obrazac na svojoj web stranici s jednom od svojih drugih adresa e-pošte.

Ono što se zatim dogodilo nije ono što sam očekivao. Počeo sam primati poruke s automatskim odgovorom, ali s imenom drugog trgovca na njima. Ni na jednoj od njih nije bilo moje ime. Izgledalo je kao da su natjerali ljude poput mene da plate za to, dok je unutarnja grupa trgovaca jedni drugima slala rezultirajuće prijave.

Kad sam pisao ljudima iz službe za korisnike, nisam dobio odgovor. Stoga sam se odlučio osloboditi sustava, za što mi je trebalo mnogo više vremena nego da se prijavim. Bilo je toliko potprograma kojima sam se pridružio kako bih dobio to “besplatno” web mjesto da sam izgubio trag za nekima od njih. Još uvijek sortiram svoju posljednju e-poštu i izvode kreditne kartice kako bih bio siguran da ću ih sve pronaći.



I svaki od njih mi je naplaćivao na mjesečnoj bazi. Nekoliko njih zahtijevalo je dodatne redovite kupnje samo da zadržim svoj “preferirani” status, što je bilo neophodno da bih uopće zaradio.

Vidite li kružnost ovoga? Ne mogu vjerovati koliko mi je vremena trebalo da shvatim koliko je ovo bio gubitnički posao.

Što sam sada trebao učiniti i što ću učiniti u budućnosti? Za početak, više nikada neću provoditi sate prijavljujući se za program “upravo sada”. Umjesto toga, proguglat ću to kako bih saznao što je više moguće prije nego uopće razmislim o tome.



A kad se prijavim za bilo što, odmah ću temeljito istražiti cijeli sustav, a ne mjesecima nakon što sam platio sve vrste naknada.

Možda su me posao i život skrenuli s puta i vjerojatno se nisam trebao prijaviti za nešto slično neposredno prije odlaska na trotjedno putovanje u inozemstvo, ali svejedno osjećam da sam trebao malo pažljivije pratiti. Ali koji vrag. Sada je ionako prekasno.

Postoji pravilo koje sam nedavno naučio: Ne plaćajte za partnerske programe. Osim ako nije za kopiju proizvoda, naravno, tako da ćete imati način da ga ocijenite. Ipak, sve što zahtijeva mjesečne naknade plus dodatne naknade samo da biste zadržali svoje mjesto u nekoj vrsti hijerarhije zahtijeva malo zdravog skepticizma.

Također bi pomoglo da sam slijedio svoj osjećaj. Napravio sam veliku zalihu letaka (“Zaradi novac u svojim Jammiesima!” vrištalo je neonsko zelenom) i nisam se mogao natjerati da objavim nijedan od njih. Što ako me netko vidi, zabrinula sam se. Zašto mi to nije dalo do znanja da nisam toliko uvjeren koliko sam se pokušavao uvjeriti.

No velika je činjenica bila činjenica da automatski odgovor nije isporučio robu i da nisam mogao dobiti odgovor od službe za korisnike. Možda sam im dao prednost sumnje (iako bi to bio prilično veliki kvar u sustavu) da su odgovorili, ispričali se i popravili to.

Ali ništa takvo se nije dogodilo. U međuvremenu sam s morbidnom fascinacijom čitala poruke koje sam dobivala s imenom druge osobe (“Hitno idi ovamo!”), zatekavši se kako zapravo brojim svoje blagoslove što nisu potpisane mojim imenom.

Tako da je loš dio ipak bio blagoslov. Samo bih volio da nisam bacio toliko novca na ovaj posao. Ali pogreške su učenje lekcija, zar ne? I sigurno sam puno naučio iz ovoga.

Beverly Hills zatezanje trbuha

Operacija zatezanja trbuha na Beverly Hillsu dio je stila života bogatih i slavnih. Nije slučajnost da prekrasni ljudi prekrivaju ovaj