HEKLANJE

Bijelo zlato

TEMU APP 100 E KUPON

Bijelo zlato počelo je dobivati popularnost početkom 1900-ih kao alternativa platini. Platina je sve više postajala moderna, ali zbog svoje rijetkosti mnogi je nisu mogli priuštiti. Zatim, tijekom Drugog svjetskog rata vlada je zabranila korištenje platine za bilo kakve nevojne funkcije i potražnja za bijelim zlatom je naglo porasla.

Najčešće legure dodane zlatu za proizvodnju bijelog zlata su nikal, paladij i srebro. Većina nakita od bijelog zlata također ima galvanizirani premaz od rodija za pojačavanje svjetline.



Tijekom ovog procesa, bijelo zlato zadržava mnoge prednosti zlata. Ne potamni, a zbog dodanih metala jači je od svog žutog pandana.

Nedavno je paladij zamijenio nikal kao uobičajenu leguru u bijelom zlatu. Čini se da mali postotak stanovništva – otprilike 12-15% – ima alergijsku reakciju na nikal što uzrokuje iritaciju kože i osip. Sada je zakonom propisano da komadi nakita koji sadrže nikal moraju biti označeni kao “sadrži nikal”.

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bijelo_zlato
http://www.gold.org/jewellery/technology/colours/white.html
http://www.govmint.com/knowledgebase/PreciousMetals.aspx

Radosti kampiranja

Radost kampiranja treba dijeliti s djecom u ranoj dobi. To će im pomoći da se razviju i budu mnogo aktivniji.

Jednogodišnje biljke cvijeća

Vrt pun cvjetnjaka različitih vrsta ljepši je za vidjeti. Još više ako vrt sadrži mješavinu jednogodišnjih cvjetnih biljaka zajedno s