HEKLANJE

Biologija iza rasta kose

TEMU APP 100 E KUPON

Ništa u životu nije tako jednostavno kao što se čini, stoga ne treba čuditi da je pramen kose koji ste jutros pronašli na svojoj četki nevjerojatno složen dio vašeg tijela. Dlačice se počinju pojavljivati na ljudskom tijelu dok je ono još u maternici. U trenutku kada fetus u razvoju dosegne 22 tjedna starosti, na tijelu već postoji 5 milijuna folikula. Zanimljivo, to su svi folikuli koji će se ikada razviti bez obzira koliko dugo živimo. Nijedan nikada neće biti dodan.

Anatomija kose
Kosa se sastoji od folikula, koji je ugrađen u kožu, i stabljike dlake koja se pojavljuje na našem tijelu. Sam folikul sastoji se od više slojeva od kojih svaki sloj ima određenu funkciju. Papila leži na dnu folikula. Kapilare su povezane s papilom i opskrbljuju krvlju stanice koje okružuju donji dio vlasi koji se naziva lukovica.



Oko folikula nalaze se dvije ovojnice, unutarnja i vanjska, koje su dizajnirane da štite stabljiku dlake od oštećenja i da joj pomognu da raste u pravom smjeru. Unutarnji omotač prolazi pored stabljike dlake i završava na uljnoj (lojnoj) žlijezdi. Vanjska ovojnica ide do žlijezde i završava na mišiću erector pili. Ovo je mišić zbog kojeg nam se kosa “diže” kada se steže.

Vlas dlake sastoji se od tri sloja mrtvih proteinskih stanica koje se nazivaju keratin. Najdublji sloj, poznat kao medula, nije uvijek prisutan u svakoj dlaci. Drugi sloj, poznat kao korteks, čini glavninu vlasi kose. Boja kose uglavnom je određena pigmentacijom sadržanom u ovom sloju. Krajnji vanjski sloj naziva se kutikula. Sastoji se od niza ćelija koje se preklapaju. Sjaj i sjaj kose dolazi od kutikule.

Kako kosa raste
Kosa na tjemenu raste prosječnom brzinom od šest inča godišnje, ili samo 0,3-0,4 mm dnevno. Postoje tri različite faze rasta dlake.

– Katagena faza
Ova prijelazna faza traje oko dva do tri tjedna. U bilo kojem trenutku približno 3% vaše kose je u ovoj fazi. Tijekom tog razdoblja dlake ne rastu dok se vanjski dio ovojnice korijena dlake skuplja i pričvršćuje za korijen.

– Telogena faza
Ovu fazu, poznatu kao “razdoblje odmora”, prolazi otprilike 15% vaše kose. Telogen traje oko 100 dana za kosu na tjemenu i znatno duže za ostale dlake na tijelu.

– Anagena faza
Ova faza definira razdoblje aktivnosti u kojem se stanice dlake dijele i dolazi do rasta nove dlake. Ova faza može trajati od dvije do šest godina. Kraća razdoblja rasta ukazuju na ljude koji imaju problema s dugom kosom.

Poremećaji rasta kose
Dva su poremećaja rasta kose koji pogađaju ljude. Hirzutizam je stanje koje pogađa uglavnom žene. Definira se kao stanje u kojem dolazi do prekomjernog rasta guste i tamne dlake na područjima koja su obično rezervirana za muškarce. Ova područja uključuju lice, prsa i areole ili područje oko bradavice. Hipertrihoza je stanje koje uzrokuje prekomjerni rast dlaka na dijelovima tijela gdje vidljive dlake inače nisu prisutne. Oba ova stanja su izlječiva.