HEKLANJE

Biseri Vjekova I Vremena

TEMU APP 100 E KUPON

Biser je prekrasna kreacija prirode. Žene gaje strast prema biserima i ispunjavaju svoju želju da izgledaju privlačno i blistavo. Biseri su simbol čistoće i dragulji koji se nalaze na zemlji i imaju prirodnu i sjajnu privlačnost.

Biser je glatka i sjajna okrugla struktura formirana prirodno unutar školjke kamenice ili školjke i najcjenjeniji je i dragocjeni dragulj. Nastaje kada iritant poput zrnca pijeska ili sitne ribe ostane zarobljen u unutarnjem tkivu školjke mekušaca. Kako bi se zaštitio od ovog iritanta, mekušac ispušta sedef, tvar koja se lijepi za iritant, a zatim stvara čvrst i gladak sloj oko iritansa. Sedef se oslobađa tijekom vremena i formira sloj za slojem, koji se oblikuje u biser.



Uzevši to kao znak, čovjek je počeo ručno uzgajati bisere. Oni se nazivaju uzgojeni biseri. Nastaju na sličan način, samo što iritant u mekušac unosi čovjek i onda je ostatak procesa ispuštanja sedefa prirodan. Većina bisera koji dolaze na tržište danas su kultivirani biseri i ne razlikuju se od prirodnih bisera. Mnogo su jeftiniji od prirodnih bisera jer se uzgajaju u velikim količinama, a također nema troškova koji su uključeni u potragu za prirodnim biserima.

Biseri dolaze u različitim bojama, veličinama i oblicima, zapravo, ne postoje dva ista bisera. Boja bisera određena je bojom oslobođenog sedefa, koja može varirati od bijele do crne.

Kvaliteta bisera određena je njegovim sjajem i sjajem. Biseri dobre kvalitete imaju visok sjaj i reflektiraju svjetlost iz svih kutova. Bisere visoke kvalitete teško je pronaći, ali kada se pronađu znatno su skuplji od drugih.

Kada kupujete bisere, obratite pozornost na sjaj i uvjerite se da nema izbočina ili promjene boje. Dobar biser je gladak i ujednačen na dodir. Što je veća veličina, to je skuplji.

Ili su slatkovodne ili slanovodne. Većina prodanih slatkovodnih bisera je iz Kine. Biseri Južnog mora, Akoya i Tahićani biseri su morski biseri. Crni tahićanski biseri vrlo su vrijedni jer su izuzetno rijetki. To je zbog nedostatka preživljavanja većine kamenica crnog bisera zbog klimatskih uvjeta.

Ovaj prekrasni ukras izgleda prekrasno i elegantno kada se nosi kao vrpca oko vrata samostalno ili kada je umetnut u plemenite metale kao što je platina ili kada je aranžiran s drugim dragim kamenjem. Nenaglašena nježna elegancija prigušena je i ne vapi za pažnjom. Biser se smatra simbolom čistoće, ljubavi i sreće, a stoljećima se smatrao kraljicom svih dragulja. U ranim kršćanskim spisima Isus se spominje kao ‘veliki biser’ koji je donijela Marija.

Biseri su prekrasni i savršeni su pokloni za svaku prigodu, bilo da se radi o vjenčanju, godišnjici, Majčinom danu, Božiću, krštenju i svakoj drugoj prigodi.