HEKLANJE

Blagodati biciklizma: aktivna rekreacija plus zdravlje

TEMU APP 100 E KUPON

Biciklizam, biciklizam, ekstremni brdski biciklizam – sportovi koji su popularni među svim generacijama. S jedne strane, bicikl je aktivna rekreacija i sredstvo za održavanje dobre tjelesne forme, a s druge strane ekološki je način prijevoza za svakodnevne izlete na posao. Koji je pozitivan učinak redovitog vožnje biciklom? Pročitajte ovaj članak.
Koje su prednosti biciklizma?
Za razliku od trčanja, vožnja biciklom omogućuje vam opuštanje mišića i povratak snage tijekom spuštanja. Izmjena opterećenja i odmora omogućuje treniranje mišića u zadanom ritmu.
U procesu bicikliranja povećava se intenzitet srčanih kontrakcija, što je učinkovit način treniranja srčanog mišića.
Živčani sustav iz stresnog uredskog okruženja prebacuje se na koncentraciju pokreta, što je dobro olakšanje za tijelo u cjelini. Ako tome dodamo estetski izgled zelenog parka ili zapuštenog krajolika šume, “resetiranje” živčanog sustava bit će sto posto.
Za bilo koji dug i monoton rad mišića važno je uhvatiti ritam koji je nemoguć bez ujednačenog rada respiratornih organa. Stoga, tijekom biciklizma postoji izvrstan trening pluća. Za rad mišića potrebno je više kisika, pa pluća rade jače, puneći se zrakom, što poboljšava njihovu ventilaciju.
Intenzivna cirkulacija krvi i puna opskrba stanica kisikom tijekom vožnje biciklom usporavaju proces starenja u tkivima, poboljšavaju boju kože, normaliziraju probavu. Kao rezultat toga, ljubitelji biciklizma dulje zadržavaju mladost, održavaju zategnutu figuru i produljuju život, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Obogaćivanje kisikom odnosi se ne samo na mišiće već i na mozak koji poboljšava njegovu aktivnost i jača pamćenje.
Rotacija pedala potiče cirkulaciju krvi u venama i ublažava proširene vene. Mišići nogu i stražnjice dolaze u ton, čineći ove dijelove tijela privlačnijima.
Smatra se da je bicikl jedno od najučinkovitijih sredstava u borbi s prekomjernom težinom. Ali nisu samo mišići nogu pod stresom – mišići tiska i leđa sudjeluju u održavanju pravilnog držanja tijekom vožnje biciklom. Vožnja biciklom sagorijeva puno kalorija, ali ne osjećate se iscrpljeno, već, naprotiv, osjećate priljev energije i morala.
Blagodati biciklizma: aktivna rekreacija plus zdravlje
Svakodnevno vožnja biciklom od pola sata osigurat će snažan zdrav san i rasteretiti radni dan.
Pedaliranje, posebno uzbrdo, bez fizičkog treninga prilično je zamorno. Ova vježba popraćena je velikim opterećenjem svih mišićnih skupina i zahtjeva veliku količinu energije od tijela. Stoga udaljenost i rute moraju odgovarati vašim mogućnostima.
Voziti bicikl možete naučiti u bilo kojoj dobi. Za to gotovo da nema kontraindikacija, osim u slučajevima teških oblika nekih kroničnih bolesti. Za početnike potrebno je pravilno izračunati početno opterećenje, postupno povećavajući brzinu i složenost biciklističke staze.
Teško je precijeniti pozitivan utjecaj biciklizma na psihu suvremenog čovjeka. Vrijedne su sve gore opisane dobrobiti koje pozitivno utječu na vaše zdravlje. I, kako kažu, u zdravom tijelu – zdrav duh, a ogroman broj biciklista koji su zadovoljni svojim hobijima to potvrđuju. A ako imate prijatelje ili poznanike koji dijele vaše hobije, tada postoje zanimljive mogućnosti za organiziranje biciklističkih putovanja i šetnji gradom, a možda i čitavih biciklističkih tura do susjednih gradova. Možda je vrijeme da se pridružite redovima sretnih biciklista? Vozite bicikl i budite zdravi!

Zanemarujete li tražilice

Ako ste u poziciji da razmišljate o tome kako postići da vaša web stranica bude zapaženija i relevantniji promet, onda

Usporedba poslovnih kreditnih kartica

Kada govorimo o poslovnim kreditnim karticama, vjerojatno često čujete da je bolje kupovati i usporediti različite proizvode poslovnih kreditnih kartica.