HEKLANJE

Bloganje: Nova granica za vaš AUP

TEMU APP 100 E KUPON

Izgradnja prihvatljive politike korištenja za bloganje može biti jedan od težih poslova za razvoj odjela za ljudske resurse i unutarnju sigurnost tvrtke. Bloganje je brzo rastući način komunikacije koji čitateljima pruža materijal o svemu, od svakodnevnih komentara autora, filmskih zvijezda, likova iz sapunica do udarnih novinskih članaka i kolumni. Rast bloganja doveo je do mnoštva programa i alata dizajniranih da pomognu svima, od osobnih blogera do korporativnih korisnika.

Ali kako bloganje utječe na Politiku prihvatljivog korištenja (AUP) organizacije? Kako biste točno odgovorili na bloganje u AUP-u, prvo morate definirati što čini blog. Riječ “blog” zapravo je skraćena verzija “web dnevnika” i slična je oglasnoj ploči po tome što se mogu objavljivati misli i mišljenja kako bi ih drugi mogli pročitati. Blog se može pregledavati javno ili mu se može pristupiti samo putem lozinke, ovisno o tome kako su ga vlasnici postavili. Blogovi mogu pružiti detaljne informacije o određenim temama ili mogu biti mjesto na kojem pisci mogu izraziti svoje osjećaje, ali njihov krajnji cilj je okupiti čitatelje, a zatim potaknuti interakciju među njima.



Bloganje može biti bezopasan i zanimljiv način komunikacije s drugima koji misle isto, ali, kao i svaka nekontrolirana aktivnost, prilika za zlouporabu uvijek postoji. Ako se AUP neke organizacije odnosi na njihovu izravnu razmjenu poruka, peer-to-peer, e-poštu i druge komunikacije temeljene na webu, bloganje treba razmotriti kao važnu tehnologiju koju treba uključiti. Organizacije bi trebale odlučiti žele li da njihovi zaposlenici mogu čitati blogove ili objavljivati na njima kao dio cjelokupne komunikacijske politike.

Koje su posljedice nepostojanja AUP-a kada su u pitanju blogovi? Brza stopa rasta blogova u zemlji znači da cijele usluge poput MyFamily.com i MyPlace.com ugošćuju zajednice blogera. Kriminalac je iskoristio osobne podatke objavljene na nekim blogovima kako bi uhodio i napao mlade srednjoškolke.

Zaposlenici koji objave svoj identitet i informacije u odgovoru na blogu mogu utjecati na odluke. Na primjer, ako je zaposlenik velike računalne korporacije odgovorio na tehnički blog sa savjetom o izbjegavanju nove linije proizvoda zbog puno poznatih ‘bugova’, tvrtka se izlaže pravnoj izloženosti. Korporacije zahtijevaju od zaposlenika da potpišu ugovore o tajnosti s razlogom, prijetnja izlaganja povjerljivih podataka tvrtke i intelektualnog vlasništva mogla bi imati razorne financijske posljedice.

Ovo je samo jedan primjer, ima ih mnogo. Ako se osoba izrazito ne slaže sa sadržajem bloga i započne ono što je poznato kao ‘flame’ rat s blogerom putem odjeljka za komentare, korporacija se može smatrati odgovornom za uznemiravanje ako zaposlenik objavljuje odgovore putem računala korporacije. . Ono što se događa na kompjutorskim računalima, bilo dopušteno ili nedopušteno, odgovornost je tvrtke. Oni se smatraju zakonski odgovornima.

Postoje pravni i financijski razlozi koji trebaju biti vrlo jasni u AUP-u u pogledu bloganja. Neke korporacije, iako samo mali postotak, koriste softver koji provjerava gdje i kako zaposlenik može pregledavati web. Ako postoje filtri koji sprječavaju zaposlenika da pregleda pornografsku web stranicu, onda mogu postojati filtri koji sprječavaju gledanje političkih ili dnevnih blogova. Blogovi koji se fokusiraju na financijska i poslovna pitanja svakim su danom sve popularniji. Ovi blogovi mogu biti izvor zabave i informacija, ali na korporaciji je da odluči o razini uključenosti koju zaposlenik može imati.

Vrijedno je spomenuti da anonimni gosti mogu čitati većinu blogova, iako možda neće moći objavljivati komentare ili odgovore. Blogovi mogu biti golemi izvori za studente, nastavnike i druge pojedince za raspravu, debatu i razmjenu iskustava. Međutim, potrebno ih je kontrolirati i pratiti. Blogovi su izvrstan marketinški alat, privlače posjetitelje na stranicu pružajući im, na primjer, financijske savjete ili savjete za izgradnju kredita. Marketing koji blog može pružiti može se pretvoriti u desetke tisuća posjeta stranice dnevno. Za neke je tvrtke također važno prenijeti svoju poruku; blogovi mogu staviti ljudsko lice na tvrtku koja izgleda samo kao korporativni entitet. To ljudsko lice može poboljšati odnose s kupcima, pozvati potrošače na kontakt i povećati vidljivost tvrtke. Međutim, zaposlenici bi trebali biti educirani o vrsti informacija koje smiju objaviti ako im je dopušteno odgovoriti.

Tvrtke koje vode vlastite blogove trebale bi posebno paziti na komentare koje stvaraju. Bloganje je nova granica za korporativni svijet, ali kao i s mnogim prethodnim inovacijama, oni to brzo iskorištavaju. Sigurnost, svijest i obrazovanje pomoći će korporacijama, zaposlenicima, pa čak i njihovim obiteljima da ne dožive negativna iskustva tijekom bloganja, čitanja blogova ili odgovaranja na blog na Internetu.



Oprema za kampiranje

Prošla je cijela godina otkako ste imali priliku upotrijebiti neke od zaliha opreme za kampiranje koje ste prvotno kupili kako