HEKLANJE

Budala s kreditnom karticom

TEMU APP 100 E KUPON

Dopuštamo industriji kreditnih kartica da od nas pravi budale, a mi ne činimo ništa po tom pitanju. Kad bi vam netko rekao da vas prave budalom, ne biste li se pozabavili tim problemom? Znam da bih.

Tvrtke koje se bave izdavanjem kreditnih kartica imaju prihod od 76,03 milijarde dolara, a većina tog prihoda dolazi od zakašnjelih kazni i naknada za prekoračenje limita i gotovinskih unaprijed. 29,2 milijarde dolara dolazi od zakašnjelih kazni, 15,2 milijarde dolara od naknada za prekoračenje kreditnog limita i 3,04 milijarde dolara od naknada za gotovinski predujam. Taj iznos čini 62% prihoda kartičarskih kuća i ne uključuje financijske troškove. Lijepa zarada!



Gore navedeno je razlog zašto si kartičarske kuće mogu priuštiti slanje preko 5 milijardi ponuda kreditnih kartica godišnje. To je jednako 6 ponuda po kućanstvu mjesečno. Možda je samo 2 milijarde dolara poštarine razlog zašto naša vlada ne gleda ozbiljno na industriju kreditnih kartica.

Svaka banka i trgovac želi da imate njihovu kreditnu karticu. Posjedovanje kreditne kartice omogućuje im veliku zaradu. Godine 2001. i Sears i Circuit City izvijestili su da je više od polovice njihove korporativne dobiti ostvareno prihodima povezanim s financijama. Mislite li da bi to mogao biti razlog zašto trgovci uvijek imaju djelatnika na ulazu u trgovinu koji vam nudi da se upišete na njihovu kreditnu karticu, a zauzvrat dobivate poseban poklon ili dodatni “tzv” popust? Većina posebnih darova i dodatnih popusta na kraju vas košta više od originalne kupnje zbog financijskih troškova.

Možda se neću moći suprotstaviti ovim institucijama koje me pokušavaju napraviti budalom, ali mogu uzvratiti vjerujući da je “gotovina kralj” i da će mi korištenje gotovine umjesto kredita na kraju uštedjeti novac.

Nova je godina i osobno upravljanje novcem trebalo bi biti na vrhu vašeg popisa za 2006. godinu.

Odabir plastičnog kirurga

Iako je plastična kirurgija obično dobrovoljan izbor, trebali biste je tretirati jednako ozbiljno kao i bilo koji drugi medicinski zahvat.