HEKLANJE

Budite informirani kada kupite računalo

TEMU APP 100 E KUPON

Kada odete na internet ili pogledate oglase za trgovine elektronikom, vjerojatno ćete moći pronaći računalo koje će biti baš za vas. Na tržištu su dostupne mnoge vrste i stilovi. Možete pronaći računalo koje će zauzeti cijelu sobu u vašem domu, a možete pronaći i računalo koje će vam stati u dlan! U tvrtki ćete vjerojatno pronaći glavno računalo. Na svom radnom mjestu ili kod kuće obično ćete pronaći stolno računalo. U zračnoj luci osoba koja sjedi pokraj vas mogla bi raditi na prijenosnom ili ručnom računalu. Dakle, kada se nađete u potrazi za računalom za svoju osobnu upotrebu, znajte da ćete imati mnogo toga za izabrati.

Kada tražite kućno računalo, koje se danas zove osobno računalo, naći ćete da se sastoji od nekoliko dijelova. Na vašem stolu će stajati kutija, crne, sive ili bež boje. Ovo je vaše stvarno računalo koje sadrži sve od mikroprocesora do memorije, pohrane do ulazno/izlaznih uređaja. Ipak, ne možete raditi samo s “računalom”. Uz vaše računalo ide i dodatna oprema poput monitora, tipkovnice, miša i zvučnika. Ostali prilozi koje možete pronaći su pisači i digitalne video kamere.



Ako želite kupiti računalo, dobro je znati da postoje dvije odvojene kategorije računala: PC i Macovi.

– PC je računalo napravljeno po uzoru na komponente i standarde koje je kreirala tvrtka IBM. Prilično visok postotak svih osobnih računala, prikazan na negdje preko 90%, su osobna računala. Neke tvrtke koje prodaju PC računala su IBM, Dell, Compac i Gateway.

– Mac računalo je osobno računalo koje proizvodi tvrtka Apple. MacIntosh je prije nekoliko godina bio njegov najpopularniji stil računala. Novi IMacs popularni su među zagriženim obožavateljima Maca, iako danas ne koristi onoliko ljudi Mac računala kao prije.

Osobno računalo u vašem domu može se koristiti za mnoge stvari, uključujući poslove obrade teksta, pisanje osobnih i poslovnih pisama, financijske evidencije i planiranje, pretraživanje interneta, fotografiju i mnoge druge vrste funkcija poput grafičkog dizajna i izdavaštva. Za mlađe, osobno računalo se također može koristiti za slušanje glazbe, gledanje filmova ili igranje detaljnih video igrica.

Osnovni elementi vašeg osobnog računala koje odaberete, poput procesora, količine RAM-a, pogona za diskete ili CD-Rom diskove, pogona tvrdog diska, zvučne kartice, zvučnika, monitora, modema i grafičke kartice, ovisit će o vrsti računala korisnik koji planirate biti. Teški korisnici složenih programa trebat će mnogo više “stvari” na svom računalu od prosječnog korisnika računala. Nakon što odredite koliko vam svega treba, moći ćete izračunati prosječnu cijenu za računalo koje želite.

Dragulj boje

Iako općenito mislimo da su dijamanti čisti i bezbojni, činjenica je da je boja jedna od četiri karakteristike dijamanata koja

Odjave na odjavi

Kao tvrtke koje pružaju usluge i robu koja se može kupiti online, zapitajte se: činim li sve što mogu kako