HEKLANJE

Budite oprezni s upotrebom biljnih lijekova

TEMU APP 100 E KUPON

Biljni lijekovi postali su relativno jeftinija alternativa nekim pouzdanim farmaceutski proizvedenim lijekovima. Iako većina ljudi vjeruje da je korištenje biljnih lijekova sigurnije ili uzrokuje manje nuspojava, ipak se savjetuje oprez pri korištenju ovih terapeutskih biljaka.

Ovdje je popis točaka koje treba uzeti u obzir kada planirate koristiti biljne lijekove:



– Prvo i najvažnije, savjetuje se konzultacija sa svojim liječnikom, travarom ili bilo kojim obučenim medicinskim stručnjakom prije bilo kakvog tretmana.

– Neki biljni proizvodi ili dodaci prehrani mogu predstavljati opasnost ako imate određene zdravstvene probleme kao što su visoki krvni tlak, epilepsija, dijabetes, rak, poremećaji zgrušavanja krvi, glaukom; bolesti srca, štitnjače i prostate.

– Za osobe koje se trebaju podvrgnuti kirurškim zahvatima, savjetuje se da svom liječniku kažu sve biljne dodatke prehrani koje su uzimali prije operacije. Možda ćete ih morati zadržati određeno vrijeme nakon vaše operacije ako vaš kirurg izjavi da bi mogle spriječiti uspjeh vaše operacije ili oporavka.

– Koristite samo preporučeni dio biljke i koristite ga na pravilan način primjene. Ako je namijenjen samo za nanošenje na kožu, nemojte ga koristiti kao sredstvo za grgljanje ili čaj.

– Pridržavajte se preporučene doze. Uzimanje veće doze ne jamči nužno da ćete povećati dobrobiti bilja. Mogla bi učiniti više štete nego koristi, kao što je slučaj s biljkom valerijanom koja može izazvati prekomjerno umirenje ako se uzme u velikim količinama. Također postoje različite doze za osobe različite dobi i stanja, stoga se trebate pridržavati savjeta liječnika.

– Neke biljke utječu na farmakokinetiku lijekova. Mogli bi smanjiti učinkovitost drugih farmaceutskih lijekova. Primjer za to je gospina trava koja smanjuje apsorpciju određenih lijekova potrebnu za njihovu terapijsku razinu. Zamolite svog liječnika da provjeri kompatibilnost vaših biljnih dodataka prehrani s drugim lijekovima.

– Većina biljnih lijekova još uvijek je neregulirana kada je u pitanju proces proizvodnje i označavanja. Mogu imati različite doze i različite pripravke, kao i druge dodatke. Srećom, neke tvrtke već slijede standardizirani sustav pripreme aktivnih biljnih sastojaka.



– Koristite biljne lijekove samo onoliko vremena koliko vam je odredio liječnik.

– Također provjerite je li dijeta koju vam je liječnik propisao ne u suprotnosti s vašim receptima za lijekove. Dijeta s niskim udjelom natrija ne smije se provoditi ako je osobi propisan glukozamin koji sadrži natrij.

– Imajte na umu da se terapijske dobrobiti biljnih lijekova obično postižu sporije u usporedbi s farmaceutskim.



– Neki biljni lijekovi i njihova doza nisu prikladni za trudnice. Beba ih možda neće dobro podnositi, stoga bi trudnice trebale razgovarati sa svojim ginekologom prije uzimanja bilo kakvih biljnih dodataka.

– Također je dobro pročitati srodnu literaturu o nuspojavama ili alergijskim reakcijama vaših dodataka prehrani. Neke biljke kao što su gospina trava i kava kava povezuju se s ozbiljnim nuspojavama kao što su alergijske reakcije i trovanje jetre.

Ako se koriste s diskrecijom i zdravim razumom, biljni proizvodi imaju potencijal čak izjednačiti ili nadmašiti uspjeh farmaceutskih proizvoda.



Poboljšajte svoj kreditni rezultat

Što znači “kreditna ocjena”? Mjera kreditnog rizika izračunata iz kreditnog izvješća pomoću standardizirane formule. Čimbenici koji mogu oštetiti kreditni rezultat