HEKLANJE

Crno-bijelo – filozofije SEO-a

TEMU APP 100 E KUPON

Optimizacija za tražilice inače poznata kao SEO popularan je oblik marketinga za tražilice. Glavni cilj kojega (kao što i sam naziv govori) jest poboljšati rangiranje stranice u raznim tražilicama. Cijela industrija konzultanata nastala je oko ideje optimizacije za tražilice. Međutim, važno je napomenuti da postoje dvije različite i različite metodologije na djelu kada je u pitanju optimizacija. Zapravo, sami konzultanti za SEO kao i njihove metode mogu se dalje podijeliti u dvije različite skupine. Kategorije su najpoznatije kao “white hat SEO” (čiji je cilj poboljšanje ukupne kvalitete web-mjesta i povećanje rangiranja web-mjesta putem odobrenih metoda) ili “black hat SEO” (često koriste metode kao što su prikrivanje i spamdexing za povećanje rangiranja. Međutim, korištenje takvih metoda može dovesti do toga da vaša stranica bude uklonjena s popisa tražilica). Oni u kampu bijelog šešira tvrde da metode crnog šešira ne samo da SEO-u daju loš glas, već također pokušavaju manipulirati i potkopati rangiranje u pretraživanju. Crnošeširdžije se suprotstavljaju tom argumentu govoreći da je zapravo sav SEO pokušaj manipuliranja ljestvicom, te su stoga određene metode koje se koriste za povećanje ljestvice nevažne. Drugim riječima, oni imaju više makijavelistički pristup korištenja krajnjih rezultata kako bi opravdali sredstva koja koriste.

Dakle, koje su konkretnije metode koje koriste dva tabora?



Metode bijelog šešira:

Ove metode obično uključuju praćenje objavljenih smjernica tražilica o tome što je, a što nije prihvatljivo. Savjet koji obično daju stručnjaci za bijeli šešir SEO je stvaranje sadržaja prilagođenijeg korisniku i ne fokusiranje toliko na tražilice. To jest, ako je vaša stranica dobro sastavljena i predstavlja nešto što korisnici trebaju, prirodno će se popeti na ljestvici. Također, stvaranjem sadržaja koji je lako dostupan paucima tražilica bit će pravilno pročitan i stoga pravilno indeksiran u tražilicama. Bijeli šeširdžije najčešće su potrebni jer je webmaster napravio kritične pogreške u dizajnu ili postavljanju svojih web stranica, nenamjerno ih “zatrovajući” tako da neće biti dobro rangirane. SEO-ovi zatim pokušavaju otkriti i ispraviti te pogreške, koje mogu uključivati nečitljive izbornike, neispravne veze, privremena preusmjeravanja ili jednostavno lošu strukturu navigacije.

Evo nekoliko primjera SEO aktivnosti koje tražilice smatraju prihvatljivima:

• Korištenje meta oznake razumne veličine, točnog opisa bez pretjerane upotrebe ključnih riječi, uskličnika ili izraza koji se ne odnose na temu.

• Optimiziranje oznaka, naslova i drugih dijelova koda prema potrebi

• Korištenje WordTrackera ili slične baze podataka za pronalaženje popularnih i relevantnih ključnih riječi i izraza za korištenje na vašoj stranici.

• Praćenje raznih tražilica kako bi se osiguralo da vaš URL bude indeksiran



• Povećanje količine jedinstvenog sadržaja na stranici.

• Pisanje kvalitetnog sadržaja za posjetitelje web stranica umjesto za tražilice.

Metode crnog šešira:



Dok metode bijelog šešira slijede smjernice tražilice SEO metode “crnog šešira” kako bi pokušale poboljšati rangiranje na bilo koji način. Većinu ovih metoda tražilice ne odobravaju, obično zbog njihove varljive prirode, ali također ometaju sposobnost tražilica da posjetiteljima stranice pruže kvalitetan sadržaj. Tražilice često kažnjavaju stranice koje otkriju korištenjem metoda crnog šešira, smanjivanjem njihovog rangiranja ili potpunim uklanjanjem njihovih unosa iz rezultata tražilice. Te se kazne obično automatski primjenjuju od strane algoritama tražilica jer je internet prevelik da bi ručno praćenje web stranica bilo izvedivo. Međutim, nakon što se otkriju, tražilice mogu poduzeti mjere protiv onih za koje se utvrdi da koriste neetične SEO metode. Uzmimo za primjer Googleovo uklanjanje BMW Njemačka i Ricoh Njemačka u veljači 2006. zbog korištenja ovih praksi.
Jedna uobičajena metoda crnog šešira poznata je kao Spamdexing. Spamdexing je promicanje nerelevantnih, uglavnom komercijalnih, stranica putem raznih prijevarnih tehnika i zlouporabe algoritama pretraživanja. Nažalost, često se brka s tehnikama optimizacije za tražilice, koje ne uključuju prijevaru. Slanje neželjene pošte uključuje dobivanje veće izloženosti web stranica nego što zaslužuju za svoje ključne riječi, što dovodi do nezadovoljavajućih rezultata pretraživanja. Optimizacija uključuje postavljanje web stranica na rang koji zaslužuju prema najciljanijim ključnim riječima, što dovodi do zadovoljavajućeg iskustva pretraživanja.

Jedan primjer spamdexinga je uzgoj poveznica. Link farming se u osnovi može definirati kao bilo koja grupa web stranica koje povezuju na svaku drugu stranicu u grupi. Druga uobičajena praksa je navođenje popularnih ključnih riječi sitnim slovima ili u istoj boji kao pozadina kako ih korisnici ne bi vidjeli.

Dakle, kako možete razlikovati crno-bijele SEO prakse?



Vrlo jednostavan način za razlikovanje između to dvoje je količina vremena potrebnog za postizanje željenih rezultata. Bijeli šešir SEO-ovi koriste metode koje daju rezultate polagano tijekom vremena i tek nakon što je u web mjesto uloženo puno truda. Crni šeširi SEO-ovi nude vam brze i jednostavne rezultate, većina, ako ne i svi, dobiveni su lažnim postupcima.

Skuhajte vlastiti miris

Ako vam se ne sviđaju komercijalni parfemi, napravite svoj. To je vjerojatno najbolja stvar umjesto da vas frustrira trošenje sati

Sandra Sagena – Ne želim biti dama

Video spot za pjesmu “Ne želim biti dama” (1996) www.goldanddiamonds.com.hr/ Croatian ensemble LaFamiglia performs their song Geisha.Song is written by