HEKLANJE

Skuhajte vlastiti miris

TEMU APP 100 E KUPON

Ako vam se ne sviđaju komercijalni parfemi, napravite svoj. To je vjerojatno najbolja stvar umjesto da vas frustrira trošenje sati i sati na mirisanje parfema u robnim kućama i specijaliziranim trgovinama. Također, možete na kraju stvoriti miris koji je jeftiniji, ali bogatiji i savršeniji za vaše tijelo.

Kada kreirate vlastite mirise, uvijek trebate imati na umu da parfemi imaju tri osnovne strukture ili sloja, naime: donje note, srčane ili srednje note i gornje note. Gornje note su prvi miris koji ćete primijetiti i koji je također prvi koji ispari.



Gornje note nose prve dojmove. Stvara raspoloženje i to ono koje odmah osvaja. U međuvremenu, note srca ili inače poznate kao srednje ili coeur note. Ti se mirisi pojavljuju kasnije i traju duže. One daju karakter parfemu. Završni sloj su bazne note koje najduže traju. Polako izlaze stapajući se s notom srca i gornjom notom.

Pazite da ne stavljate prirodna eterična ulja i absolute kao gornje note. Oni su u osnovi složeni spojevi koji ponekad već sadrže karakteristike srednjih, pa čak i gornjih nota. Stoga treba biti oprezan kada počnete miješati različite vrste eteričnih ulja.

U idealnom slučaju, gornje note su napravljene od citrusnih ulja poput bergamota, limuna, mandarine, naranče itd. Mogu se koristiti i ulja četinjača kao što su čempres, jela, bor, smreka itd. Također popularna ulja gornjih nota uključuju ulja metvice, kardamoma, bosiljka, kamilice, borovice, đumbira, petitgraina i ružmarina. Kada je riječ o srednjim notama, vjerojatno najbolja ulja za korištenje su cvjetna ulja i absoluti kao što su kim, crni papar, cimet, muškatna kadulja i klinčić.

Ulja elemija, korijandera, galbanuma, slatkog mažurana, geranija, lavande i muškatnog oraščića također su izvrsni materijali srednje note. Palmarosa, timijan i absolut lišća ljubičice također su se prije koristili i njihova sposobnost miješanja pokazala se prilično učinkovitom. Drvena ulja kao što su cedrovina, gaiac, linaloe drvo i sandalovina izvrsna su kao bazne note. Kao i ulja od smole poput tamjana i smirne.

Parfimeri također koriste labdanum, pačuli, absolut hrastove mahovine, vetiver pa čak i vaniliju kao bazne note za svoje parfeme.

Kad izrađujete vlastite parfeme, uvijek je, uvijek važno poznavati svoje materijale. Na primjer, eterična ulja imaju različite karakteristike, ponašanje, snagu i slabosti. Svaku karakteristiku treba razmotriti i pomno proučiti njihove učinke. Morate znati učinke eteričnih ulja i mješavina parfema na vašu kožu.

Morate razumjeti kako će smjesa reagirati kada se razrijedi ili kada se stegne tijekom vremena. Morate biti spremni i znati ili barem imati ideju o tome kako će smjese reagirati. Stoga je savršen savjet da zapišete sve procese koje ste poduzeli, od mjerenja do postupaka miješanja.



I koliko god su stvarni koraci važni, potrebno je uzimati redovite pauze. Ne samo da će to pomoći u podizanju kreativnosti, već će vas zaštititi od nekih štetnih učinaka produljene izloženosti uljima. Zapamtite da radite s eteričnim uljima.

Ova ulja su visoko koncentrirana i daju vrlo jak miris. Stoga je moguće razboljeti se ako ste proveli previše vremena radeći na njima, posebno u neprozračenim prostorima. Također, postoji i ograničenje koliko mirisa ili parfema vaš nos može podnijeti.