HEKLANJE

Osnovni vodič za internetsku sigurnost

TEMU APP 100 E KUPON

Internet je prekrasno mjesto; mnogi od nas redovito ga koriste za mnoštvo funkcija. E-pošta nam pomaže da ostanemo u kontaktu s obitelji i prijateljima diljem svijeta i većina ljudi ima barem jedan račun e-pošte. Sve veća upotreba digitalnih fotoaparata i telefona s kamerom znači da možemo slati slike jednim klikom miša. MP3 playeri postali su sve popularniji, a mi možemo preuzeti pjesme za reprodukciju na njima s iznimnom lakoćom. Sve je to super, a internet postaje veliki dio naše svakodnevice.

Nažalost, postoji i negativna strana sve te povećane upotrebe interneta. To je rast širenja virusa i drugog takozvanog ‘malwarea’. Izvorno su internetski hakeri bili zadovoljni time što su svoju pozornost usredotočili na vladine i poslovne web stranice, a njihovi su virusi bili namijenjeni napadima na korporacije. Većina hakera je ovo vidjela kao izazov. Međutim, sada postoji rastući trend da su korisnici kućnih računala meta ovih napada. Količina štete koju virus može prouzročiti varira, ali postoji niz jednostavnih koraka koje osoba može poduzeti kako bi povećala svoju internetsku sigurnost.



Prvi korak u zaštiti vašeg računala od virusa je instaliranje ažuriranog antivirusnog softvera na vašem računalu. Morate redovito provjeravati je li vaš softver ažuriran i skenirati cijelo računalo na viruse. Dostupni su brojni jeftini i besplatni antivirusni softverski programi koji pružaju izvrsnu zaštitu. Možete ih pronaći traženjem antivirusnog softvera u tražilici.

Sljedeći korak u održavanju vaše internetske sigurnosti je da budete izuzetno oprezni u pogledu vrste datoteka koje otvarate ili preuzimate. Većina virusa zapravo se širi putem privitaka e-pošte. Imati ih na računalu, u svom sandučiću, nije opasnost; prava opasnost je kada otvorite privitak. Možda neće biti očito da se nešto dogodilo kada prvi put otvorite privitak koji sadrži virus, često se pojavljuju prazni. Oštećenje je uzrokovano programom koji je aktiviran unutar privitka. Ako ne poznajete osobu koja vam je poslala privitak i vjerujete joj, izbrišite e-poštu.