HEKLANJE

Kako odabrati agenciju za kreditno savjetovanje

TEMU APP 100 E KUPON

Jedva spajate kraj s krajem? Izbjegavanje poziva za naplatu duga? Ne možete podmiriti svoje mjesečne troškove, a kamoli uštedjeti novac za hitne slučajeve ili mirovinu? Ako vam ovo zvuči poznato, razmislite o kreditnom savjetovanju. Kreditno savjetovanje može poboljšati mnoge aspekte vašeg života. Može vam pomoći da se brže oslobodite dugova i poboljšate svoju kreditnu sposobnost, da spomenemo samo neke. Postoje i mnoge agencije koje bi vas rado brzo upisale u svoj program upravljanja dugom. Međutim, nisu sve agencije stvorene jednake i ne brinu sve agencije za vaš najbolji interes. Kao i kod većine stvari u životu, ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno jest.

Ovaj će članak opisati neke smjernice pri odabiru agencije za kreditno savjetovanje, koja pitanja trebate postaviti i nekoliko znakova upozorenja da se možda ne bavite etičkom praksom.



Odabir agencije za kreditno savjetovanje

Ugledne agencije za kreditno savjetovanje savjetuju vas o tome kako realno upravljati svojim novcem i dugovima, pomažu vam da napravite proračun koji se može provesti i obično nude besplatne obrazovne materijale i radionice.

Napravite vlastiti popis potencijalnih agencija za kreditno savjetovanje, a najbolji način da provjerite ugled tih agencija za kreditno savjetovanje koje su ušle u uži izbor je da ih provjerite u Better Business Bureau na www. bbb.org. Od njih ćete saznati koliko je pritužbi podneseno protiv ovih agencija za kreditno savjetovanje i iz kojih razloga.

Kreditni savjetnici trebali bi biti certificirani i obučeni u područjima potrošačkih kredita, upravljanja novcem i dugom te proračuna te bi trebali razgovarati s vama o vašoj cjelokupnoj financijskoj situaciji i pomoći vam da razvijete personalizirani plan za rješavanje vaših novčanih problema bez forsiranja programa upravljanja dugom . Izbrišite ih sa svog popisa za one agencije za kreditno savjetovanje koje vas tjeraju da se upišete u njihov program upravljanja dugom, a da prije toga nisu shvatile vaše financijsko stanje.

Cijena

Iako su mnoge agencije za kreditno savjetovanje neprofitne, mogu biti uključene određene naknade. Suština je traže li "naknade" ili "doprinosi", oni bi trebali biti objavljeni i trebali bi biti razumni. Sve iznad 50 USD za naknadu za savjetovanje ili mjesečnu naknadu ili doprinos NIJE razumno.

Provjerite da agencija ne zadržava uplatu za prvi mjesec kao svoju naknadu! Ovo je poznato kao loša praksa u industriji i izvor je tužbi glavnog državnog odvjetnika, kao i mnogih pojedinačnih postupaka protiv agencija koje to čine.



Koja pitanja postaviti? Koje usluge nudite?

Potražite agenciju za kreditno savjetovanje koja nudi razne povezane usluge. Izbjegavajte agencije koje guraju plan upravljanja dugom (DMP) kao jedinu opciju prije nego potroše značajnu količinu vremena analizirajući vašu financijsku situaciju.

Koje obrazovne materijale/informacije nudite? Je li besplatno?



Izbjegavajte agencije za kreditno savjetovanje koje naplaćuju obrazovne materijale ili druge pisane informacije.

Kolike su vaše naknade? Postoje li naknade za postavljanje i/ili mjesečne naknade, kako su raščlanjene?

Zatražite konkretnu ponudu cijene u pisanom obliku i budite sigurni da razumijete točno koje će vam naknade biti naplaćene.



Što ako si ne mogu priuštiti plaćanje vaših naknada ili doprinosa?

Prema odredbama Zakona o mirovinskoj zaštiti iz 2006., neprofitne agencije za kreditno savjetovanje moraju pružati usluge besplatno ako potrošač nije u mogućnosti platiti.

Koje su kvalifikacije vaših savjetnika? Jesu li akreditirani ili certificirani od vanjske organizacije?

Koristite organizaciju čije je savjetnike obučila nepovezana strana i koji imaju iskustvo u upravljanju dugom, potrošačkim kreditima i proračunu/financijama.

Nakon što ste zadovoljni njihovim odgovorima koje je dala agencija za kreditno savjetovanje i odlučite preuzeti njihovu uslugu, ne zaboravite dobiti primjerak ugovora i pažljivo ga pregledati prije nego što ga potpišete. Osigurajte da ugovor uključuje:

  • Otkrivanje iznosa vaše naknade ili doprinosa
  • Opis usluga koje će se pružati
  • Procjena rasporeda otplate dugova
  • Otkrivanje odredbi o raskidu ugovora
  • Opcije za rješavanje sporova

Znakovi upozorenja
Konačno, trebali biste biti svjesni nekoliko znakova upozorenja o neetičkoj praksi. Budite oprezni pomoću ovih znakova kada razgovarate s agencijom:

  • Nerealno niske mjesečne uplate
  • Ponude povrata novca
  • Programi zajma
  • Ako obećanja koja se daju izgledaju kao da su predobra da bi bila istinita, vjerojatno i jesu. Čuvajte se.

Sažetak
Napravili ste prvi korak prema postizanju financijske slobode. Sada morate napraviti sljedeći veliki korak i odabrati agenciju za kreditno savjetovanje koja je najbolja za vas. Zapamtite, želite raditi s agencijom čiji su ciljevi u skladu s vašima, NE njihovima.