HEKLANJE

EKO TURIZAM U HRVATSKOJ

Hrvatska za razliku od drugih europskih zemalja ima jako visoku razinu očuvanosti prirode kao i ekoloških sustava i staništa. Hrvatska je zemlja velike biološke i krajobrazne raznolikosti. Eko turizam je multidisciplinarna djelatnost tako da je presudno da oni koji su zainteresirani za njegov razvoj i koji su svjesni prirode koja ih okružuje kao i tko bih mogao biti njihov posjetitelj kao i koji su njihovi interesi. To je grana turizma koja je jako dobro i brzo razvija. Ljudi koje se odlučuju za eko turizam nisu to stručnjaci za prirodu i divlje vrste, oni jednostavno žele otkriti nova mjesta kao i uživati u prirodi, oni jedva čekaju da krenu na manje prometne ceste, opustiti se u ruralnim područjima, probati tradicionalnu kuhinju.
Jedna od najvažnijih stvari je turistima približiti raznolike i dobro organizirane turističke proizvode koji se temelje na lokalnoj prirodi i kulturi. Također oni žele uživati u raznim aktivnostima kao što su ribolov, biciklizam, jahanje, planinarenje. Tako na primjer Jadran je dom kornjača, dupina, sredozemnih medvjedica, zaobalje bogatog ekosustava sa mnogo rijeka i razne vrste flore i faune. Hrvatska zbog svoj jedinstvenog položaja ima mnogo toga da ponudi za eko turizam. Mnogo planina, dolina, obala, rijeka, jezera. Hrvatska jako puno ulaže u razvoj eko turizma pa tako možete diljem zemlje naići na brvnare, motele, male zamke kao i tradicionalne stare kuće.
Ova vrsta turizma je također specifična iz razloga što se tu ne radi samo o uživanju u prirodi već za cilj ima i odgovornost prema istoj. Tako da postoje neka pravila kao što su čišćenje smeća, štednja vode. Nadajmo se s vremenom da će se i u našoj zemlji potaći takva svijest. Hrvatska se treba okrenuti i staviti kočnice na svoj utjecaj na klimatske promjene kao i ostale zemlje Europe koristeći jedan novi aspekt za zeleno putovanje i zaštitu prirodnih staništa.