HEKLANJE

Europski parlament na ovotjednoj sjednici o reformi Zajedničke poljoprivredne politike, digitalnim uslugama i socijalnim posljedicama koronakrize

TEMU APP 100 E KUPON

Od 19. do 23. listopada održava se plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).
Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, u suradnji s predsjednicima političkih obitelji, odlučio je da će se zasjedanje održati na daljinu zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom u Belgiji i Francuskoj.
Zastupnici će raspravljati i glasovati o nizu tema, među kojima je Zajednička poljoprivredna politika, Akt o digitalnim uslugama te ublažavanje socijalnih posljedica krize uzrokovane pandemijom COVID-19.
Zajednička poljoprivredna politika i sigurnost hrane
Zastupnici će raspravljati i glasovati o planovima kako Zajedničku poljoprivrednu politiku učiniti održivijom, otpornijom i fleksibilnijom kako bi mogla nastaviti pružati sigurnost hrane širom EU u kontekstu novih ciljeva za zaštitu klime i okoliša. Zastupnici u Europskom parlamentu također će glasovati o prijedlozima za smanjenje plaćanja većim poljoprivrednim gospodarstvima i usmjeravanje više novca manjim poljoprivrednim gospodarstvima i mladim poljoprivrednicima, kako bi im pomogli u suočavanju s krizama i pojednostavnili pravila provođenja provjera i kontrola.
Akt o digitalnim uslugama i prva pravila o umjetnoj inteligenciji
Budućim Aktom o digitalnim uslugama (DSA) Europska unija želi oblikovati digitalno gospodarstvo ne samo na razini EU-a, već postaviti standarde za cijeli svijet. Zastupnici će tijekom rasprave o dva izvješća pozvati Europsku komisiju da u paketu o digitalnim uslugama, koji će biti predstavljen do kraja godine, premosti trenutne nedostatke u digitalnom okruženju.
Europski parlament među prvima je iznio preporuke o tome što pravila o umjetnoj inteligenciji trebaju sadržavati kada su u pitanju etika, odgovornost i prava intelektualnog vlasništva. Očekuje se da će zakonodavni prijedlog o umjetnoj inteligenciji Europske komisije biti objavljen početkom sljedeće godine. Zastupnici će iznijeti svoju viziju o tome kako EU može najbolje regulirati umjetnu inteligenciju kako bi se potaknulo inovacije, osiguralo etičke standarde i pojačalo povjerenje u tehnologiju.
Ublažavanje socijalnih posljedica koronakrize
Kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 odrazila se na sva područja života, pa tako i na obrazovanje i tržište rada. Zastupnici će zato raspravljati o budućnosti europskog obrazovanja u kontekstu bolesti COVID-19 te instrumentima za zaštitu zapošljavanja i prihoda u vrijeme gospodarske krize.
Predstavljanje programa rada Europske komisije za 2021. godinu
Zastupnici u Europskom parlamentu će komentirati program rada Europske komisije za 2021. godinu, koji će u utorak u 15 sati predstaviti potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič. Europska komisija će iznijeti svoje planove za jačanje oporavka od krize COVID-19 i izgradnju otpornog, ugljično neutralnog i digitalno naprednog gospodarstva Europske unije.
Globalna deforestacija i revizija Ugovora o energetskoj povelji
Trenutno ne postoji zakonodavstvo Europske unije kojim se na europskom tržištu zabranjuje prodaja ili distribucija proizvoda koji doprinose uništavanju šuma. Potrošači ne znaju jesu li dobra koja kupuju proizvodi nastali krčenjem šuma. Zastupnici će pozvati Europsku komisiju da predstavi zakonodavstvo koje će sadržavati obvezujuće mjere kojima će se potaknuti zaustavljanje globalnog krčenja šuma.
U četvrtak će zastupnici održati raspravu s Europskom komisijom o usklađivanju Ugovora o energetskoj povelji s ciljevima Europskog zelenog plana. Europskim zelenim planom postavljeni su ambiciozni ciljevi zaštite okoliša i smanjenja emisija stakleničkih plinova. Zbog toga je potrebno pregovarati o sadržaju Ugovora o energetskoj povelji kako bi se uskladili ciljevi dva strateška dokumenta.

Rak i šminka: postoji li veza?

Kozmetička industrija golema je tvrtka diljem svijeta koja svake godine zarađuje milijarde potrošača. Vjerojatno svatko od nas svakodnevno koristi niz