HEKLANJE

Rak i šminka: postoji li veza?

TEMU APP 100 E KUPON

Kozmetička industrija golema je tvrtka diljem svijeta koja svake godine zarađuje milijarde potrošača. Vjerojatno svatko od nas svakodnevno koristi niz kozmetičkih proizvoda kao što su sapuni, sredstva za čišćenje tijela, hidratantne kreme i make-up. Zapravo, prema studiji iz 2004. koju je provela Kampanja za sigurnu kozmetiku, žene u prosjeku koriste 12 kozmetičkih proizvoda dnevno. Kada ove proizvode nanosimo na tijelo i oko njega, vjerojatno ne razmišljamo o šamponu bez suza koji imamo u rukama kao mogućoj opasnosti za naše zdravlje. Šokantno, nedavne studije pokazale su da veliki postotak uobičajenih kozmetičkih proizvoda za kućanstvo koje mnogi od nas trenutno vjerojatno imaju u svojim domovima sadrži tvar koja može biti štetna za naše zdravlje i uzrokovati rak.

1,4-dioksan je kontaminant dobiven iz nafte za koji se smatra da je vjerojatni kancerogen za ljude prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša. A prema Nacionalnom toksikološkom programu, to je poznati karcinogen kod životinja. Nalazi se na kalifornijskom popisu Proposition 65 kemikalija za koje se sumnja ili se zna da uzrokuju rak i urođene mane. 1,4-dioksan je nusprodukt koji se pojavljuje tijekom proizvodnje kozmetike. Iako se lako može izvaditi tijekom procesa proizvodnje za sitne pare, često nije. Uprava za hranu i lijekove ne zahtijeva od tvrtki da ga navedu kao sastojak na svojim etiketama jer se proizvodi tijekom procesa proizvodnje.



Nažalost, tu nije kraj. Jeanne Rizzo, RN, izvršna direktorica Fonda za borbu protiv raka dojke i jedna od osnivačica Kampanje za sigurnu kozmetiku izjavila je: „Nažalost, kontaminacija 1,4-dioksanom samo je vrh ledenog brijega…Jer FDA ne zahtijeva kozmetičke proizvode da bi bile odobrene kao sigurne prije nego što se prodaju, tvrtke mogu stavljati neograničene količine otrovnih kemikalija u kozmetiku.” Nevjerojatno, FDA nema zakonske ovlasti zahtijevati sigurnosne standarde od proizvođača kozmetike i samo je mogla tražiti od tvrtki da uklone kemikaliju na dobrovoljnoj osnovi.

FDA zna za 1,4-dioxane od 1979. godine i dala je vrlo blage smjernice i preporuke proizvođačima da njihovi proizvodi ne smiju sadržavati veće koncentracije 1,4-dioxane od 10 ppm, ili dijelova na milijun. Čak i uz ovu blagu smjernicu, oko 15% testiranih proizvoda premašilo je ovu granicu. Neki od testiranih proizvoda koji su sadržavali najveću razinu 1,4-dioksana uključivali su: Clairol Herbal Essences Rainforest Flowers šampon, Oil of Olay Complete Body Wash s vitaminima, Johnson and Johnson’s Watermelon Explosion Kid’s Shampoo, Hello Kitty pjenušava kupka, Disney Clean as Bee gel za pranje kose i tijela i Gerber Grins and Giggles nježni i blagi dječji šampon s aloe verom.

Ako vam je ovo alarmantno, pripazite jer popis tu ne završava. Dok kozmetička industrija ne bude bolje regulirana, potrošači moraju biti oprezni pri kupnji. Bolje poznavanje sastojaka i njihovih učinaka zaštitit će vas i vaše obitelji.

Billie Holiday

Billie Holiday, skoro pola stoljeća nakon svoje smrti, ostaje jednom od najpoznatijih i najboljih jazz pjevačica. “Lady Day”, kako ju

Priprema za poboljšanje

Sadržaj je kralj, ovo se nikada ne smije zaboraviti. Svaki korisnik koji dođe na vašu web stranicu tu je da