HEKLANJE

Fiskalizacija

TEMU APP 100 E KUPON

Dolaskom aktualne vlade, pokrenute su aktivnosti za uvođenje projekta fiskalizacije u prometu gotovinom. Iako se tijekom godine špekuliralo da će projekt fiskalizacije biti odgođen, ipak će njegova primjena najvjerojatnije krenuti s 1.1.2013. godine, tako da se je potrebno na vrijeme pripremiti.

Provedba fiskalizacija u prometu gotovinom je zamišljena u tri faze:



od 1. siječnja 2013. fiskalizacijom će biti obuhvaćeni ugostitelji i srednje veliki poduzetnici
od 1. travnja 2013. biti će obuhvaćena slobodna zanimanja i trgovci
od 1. srpnja svi ostali obveznici fiskalizacije

Znači ako poslujete gotovinom, ovisno u koju grupu spadate, najkasnije 1. srpnja ćete morati biti u sustavu fiskalizacije. Što vam je potrebno s tehničke strane:
računalo (ne treba vam novo računalo, i vaše sadašnje može poslužiti bez problema ako nije neko prastaro)
software tj. odgovarajući program (program nije univerzalan već ga prodaju mnoge softwarske tvrtke, vjerojatno s različitim cijenama pa se raspitajte na više strana)
digitalni certifikat koji izdaje FINA (300 Kn za razdoblje od 5 godina)
veza na internet

Postavlja se pitanje što ako nemate vezu na internet, točnije ako nemate pristup internetu? Prema HAKOM-u, oko 10 posto teritorija RH nije pokriveno internetom pa ako ste na tom teritoriju, treba vam potvrda HAKOM-a da nemate mogućnosti spojiti se na internet.

Možda se pitate što akovam “pukne” veza s internetom ili nestaje struje? U poreznoj upravi tvrde da su predvidjeli i te situacije i da imaju riješenje.
U svakom slučaju, vrijeme brzo ide pa bi bilo dobro da poduzmete potrebne korake tako da kada dođe vrijeme budete spremni.

Zašto sprej za sunčanje?

Kad god se vratite s odmora, prva stvar koju obitelj i prijatelji obično komentiraju je vaša sjajna preplanulost ili nedostatak