HEKLANJE

Gorka tamna čokolada: koristi i mane ove slastice

TEMU APP 100 E KUPON

Možemo li slatkiše nazvati ukusnijima od čokolade, jednim od najkontroverznijih proizvoda? Napokon, čokoladne pločice, tartufi, fondanti privlače nas svojim fantastičnim okusom i aromom. Gorka tamna čokolada prepoznata je kao kulinarski favorit, služi kao ukras za razne slastice, glazirana peciva, osnova je za izradu likera, mousseva, umaka. Mnoge ljude zanima je li tamna čokolada korisna ili štetna i koliko konzumiranjem možete poboljšati svoje zdravlje? Razgovarajmo o tome u našem članku.
Od koje je najbolje napravljene tamne čokolade?
Ako se visoka koncentracija zrna kakaa u čokoladi naziva “ekstra crnom”, u pravilu se takva čokolada obično poslužuje uz vino ili konjak kao dodatnu deliciju. Mlijeko se uopće ne koristi u proizvodnji prave tamne čokolade, kao ni ostalih mliječnih proizvoda. Glavne sirovine za njegovu proizvodnju su kakao i šećer, što je više kakaa, to su korisna svojstva tamne čokolade veća.
Proizvođači pomno prate poštivanje recepta tamne tamne čokolade. Belgijski proizvod smatra se najkvalitetnijom tamnom čokoladom. U Belgiji se biljna ulja ne dodaju čokoladi.
Blagodati tamne čokolade
Kakao – grah koji je dio tamne čokolade, sadrži posebne tvari nazvane flavonoidi, što pospješuje proizvodnju dušikovog oksida u krvi i poboljšava protok krvi, trombociti nemaju sposobnost lijepljenja, zaštita je od srčanog i moždanog udara , pozitivno djeluje na živčani sustav i djeluje kao antioksidans.
Dakle, možemo reći da se glavna korist tamne tamne čokolade krije u njezinom sastavu. Također se može tvrditi da čokolada nije izvor debljanja, unatoč visokom kaloričnom sadržaju, jer je tijelo prilično lako apsorbira.
Čokolada može biti dio zdrave prehrane, ali samo uz umjerenu konzumaciju. Visok sadržaj esencijalnih ulja u čokoladi sprječava taloženje kolesterola na stijenkama krvnih žila, čime nas spašava od ateroskleroze, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.
Rezultati studija japanskih znanstvenika pokazali su da je svakodnevna konzumacija 50 grama tamne čokolade prilika za prevenciju raka i čira na želucu. Liječnici čak tvrde da ako konzumirate čokoladu tijekom trudnoće, postoji velika vjerojatnost da ćete roditi veselo i otporno dijete.
Preferirajući samo tamnu čokoladu, tijelo nadoknađujete magnezijem, kalcijem, fosforom, antioksidantima i visokom koncentracijom čudesnih esencijalnih ulja.
Tamna čokolada dugo se smatrala najboljim načinom za ublažavanje stresa, tuge, depresije. Navala dobrog raspoloženja, elana, aktivnosti, euforije – to su također posljedice konzumacije čokolade, a sve zato što čokolada sadrži određenu količinu kanabinoida (aktivnih tvari koje sadrži i marihuana). No, da biste postigli opijenost drogom potrebno je pojesti 13 kilograma čokolade (58 pločica), što je potpuno nerealno, tako da vam ne prijeti. Čak se i prema nekim tvrdnjama čokolada smatra afrodizijakom.
Zahvaljujući sadržaju optimalnih količina kofeina i fenola u čokoladi, koji pomažu u sagorijevanju masti, možete izgubiti na težini.
Gorka tamna čokolada pozitivno djeluje na živčani sustav i djeluje kao antioksidans
Šteta tamne čokolade
Ne smijemo zaboraviti da čokolada sadrži veliku količinu šećera i biljnih masti. Ovo je izravan način za dobivanje suvišnih kilograma. Također može loše utjecati na kardiovaskularni sustav, što je uobičajena šteta od tamne čokolade.
A visoki sadržaj teobromina u zrnima kakaa – alkaloida, koji je po svom djelovanju na tijelo vrlo sličan kofeinu, može dovesti do nesanice ili povećane podražljivosti. Stoga se također ne preporučuje jesti čokoladu malo prije spavanja. Iako se općenito sve slastice najbolje prenose na jutro iz čisto medicinskih razloga i bioloških nijansi funkcioniranja ljudskog tijela.
Štetna tamna tamna čokolada može biti za alergičare, dijabetičare, ljude koji se ne znaju ograničiti u konzumaciji slatkiša.
No, svejedno, kao što vidimo, šteta od pijenja čokolade mnogo je manja od koristi.
Zanimljive činjenice i mitovi o blagodatima i štetnostima tamne čokolade
Zabluda da tamna čokolada izaziva akne ili prištiće već je dugo neprijatelja onima koji pate od takvih osipa. Dokazano je da je krivnja neispravnost hormonskog sustava. S obzirom na opću prehranu i dob, sasvim je moguće riješiti se problematične kože, dok konzumirate čokoladu.
Znanstvenici također tvrde da tamna čokolada ne uništava zubnu caklinu, ali je dobra i za zube i desni. U usnoj šupljini postoje bakterije koje se teže množe, koža zrna kakaa ima antimikrobna svojstva koja sprečavaju razmnožavanje bakterija. Stoga znanstvenici tvrde da se komadić tamne čokolade s prirodnim zrnima kakaa može nazvati najboljom prevencijom karijesa.
Što se tiče alergija – tamna čokolada rijetko je kadra da ih izazove. Nikada ne postaje neovisan uzrok, jedino što može učiniti je pogoršati alergijsku reakciju.
Zaključak
Rezimirajući našu raspravu o šteti i prednostima čokolade, možete sigurno slijediti slogan: “Ono što volite, možete jesti, ali malo po malo.” Stoga, ako ste veliki ljubitelj tamne tamne čokolade i pobornik je njenih blagodati za ljudsko tijelo, unosite je u zdravlje umjereno, a najbolje je jesti čokoladu ujutro po preporuci jesti svu slatku hranu mudra vedska i orijentalna medicina. Tada ćete sve moguće štetne nedostatke ovog proizvoda navečer moći nadvladati pravilnom prehranom i aktivnim načinom života, uvijek ostajući zdrava i sretna osoba.

London

Različiti načini prijevoza koji postoje u Londonu ključni su za funkcioniranje grada, kao i globalne zajednice. Ispitajte tehnologiju koja se

Alergije na nakit

Prilikom odabira nakita koji ćemo možda htjeti kupiti ili koristiti, postoji jedan važan čimbenik koji morate uzeti u obzir. Osim