HEKLANJE

Hrana za vlažne, lomljive nokte

TEMU APP 100 E KUPON

Lomljivi nokti se rutinski ne povezuju s medicinskom bolešću. Lomljivi nokti čest su status, razvija se kod oko 20% ljudi; više žena nego muškaraca razvije lomljive nokte. Lomljivi nokti obično se cijepaju ili gule u vodoravnim slojevima, počevši od slobodnog kraja nokta. Lomljivost nokta može biti uzrokovana traumom, kao što je redovito vlaženje i sušenje, redovito izlaganje deterdžentima i vodi te drastično izlaganje vitriolnim otapalima, poput onih navedenih u odstranjivaču laka za nokte. Ostale moguće osnove obuhvaćaju kožne bolesti (psorijaza, lichen planus, alopecia areata) kao i endokrine poremećaje, tuberkulozu, Sjogrenov sindrom i pothranjenost. Učestalost lomljivih noktiju u europskoj i sjevernoameričkoj populaciji je gotovo 20%, a žene su dvostruko češće pogođene lomljivim noktima nego muškarci.

Ljudi koji se bave poslovima čišćenja uvijek će imati lomljive nokte, osim ako ne poduzmu potrebne korake da se obrane od podložnosti takvom stanju noktiju. Lomljivi nokti veća su glavobolja za žene s nižom razinom estrogena. Baš kao što je poznato da niže razine estrogena čine suhu, lomljivu kosu i kožu, one imaju potpuno isti učinak na nokte. Suhi, lomljivi nokti problem je s kojim se suočavaju mnoge žene. Nokti se zimi suše zbog intenzivnog pranja ruku kako bi ostali zdravi i zbog svog suhog zraka koji se stvara kao posljedica grijača. Health Nutrition pomaže u kontroli zdravlja vaših noktiju i pruža rješenje za suhe, lomljive nokte. Manjak vitamina B-kompleksa, osobito biotina, stvorit će brazde duž nokta. Prehrana s nedostatkom kalcija doprinosi suhim, lomljivim noktima. Za prevenciju lomljivih noktiju namijenjeno je nekoliko vitamina i minerala.



Nedostatak folne kiseline i vitamina C može dovesti do zanokta. Neadekvatna prehrambena eterična ulja, poput omega-3, uzrokuju pucanje noktiju. Također, potrebne su i vanjske mjere opreza. Odstranjivač laka za nokte nanosite ne više od jednom tjedno. Zaobiđite skidače laka za nokte acetonom i obrišite lak za nokte najbolje jednom tjedno. Možete redovito uređivati nokte tijekom tjedna ako vam se lak za nokte ljušti. Kozmetički ovlaživači trenutačno liječe suhoću, ali traju samo dok su naneseni. Za osobe s nježnim ili povremeno lomljivim noktima, kozmetička hidratantna krema može biti dovoljna da spriječi osjećaj suhoće kože. Koristite staklenu turpiju ili brusnu ploču umjesto metalne turpije za nokte. Također, pobrinite se da svoju datoteku koristite samo u jednom smjeru. Terapeutski ovlaživači, koji su također bili korisni kao barijera za sprječavanje isparavanja vode iz noktiju. Hrana bogata kalcijem uključuje sve mliječne namirnice, prvenstveno jogurt, tamnozeleno lisnato povrće, bademe, grah i sardine.

Savjeti za prehranu suhih, lomljivih noktiju

1. nanesite odstranjivač laka za nokte najviše jednom tjedno.
2. Pokušajte izbjegavati odstranjivače laka za nokte s acetonom i skidajte lak za nokte najviše jednom tjedno.
3. Uvijek koristite rukavice.
4. Pokušajte izbjegavati dugo izlaganje vodi, kao što je plivanje.
5. Pokušajte izbjeći izlaganje kemikalijama koje iritiraju kožu i nokte.
6. Uvijek koristite losion za ruke i na noktima. Utrljajte ga nakon što operete ruke ili se istuširate.
7. Mnogi vitamini i minerali namijenjeni su za zaustavljanje lomljivih noktiju.
8. Koristite staklenu turpiju ili brusnu ploču umjesto metalne turpije za nokte.

———-