HEKLANJE

Izbjegavajte prijevare s kreditnim karticama

TEMU APP 100 E KUPON

S pretjeranom upotrebom kreditnih kartica, postoji potreba za praćenjem sve većeg broja prijevara s kreditnim karticama koje dramatično rastu na internetu. Korisnici interneta znaju da je sigurno unijeti broj svoje kreditne kartice u sigurni mrežni obrazac umjesto da ga daju u restoranu radi otplate. Istraživanja pokazuju da je sve veći broj lažnih slučajeva kupnje mobitelom na račun kreditnih kartica drugih osoba koji su veći od kartičnih prijevara na internetu.

Kao pravilo, morate koristiti malo zdravog razuma i postoje neki savjeti koji će vam pomoći u izbjegavanju prijevara s kreditnim karticama:



1. Uvijek pazite kad god koristite svoju kreditnu karticu i brzo je vratite ako ste je dali nekoj drugoj osobi i pokušajte ne ispuštati karticu iz vida.

2. Morate biti oprezni dok dajete svoju kreditnu karticu nekom drugom i nikada ne dajte svoj broj računa preko telefona osim ako niste sigurni da je tvrtka poznata. Također nije sigurno telefonom dati broj kreditne kartice bilo kojoj tvrtki koja od vas traži iste izgovore kao što je “problem s računalom”.

3. Ne odgovarajte na e-poštu u kojoj se od vas traži da date podatke o kreditnoj kartici i e-poštu u kojoj se od vas traži da posjetite web mjesto i potvrdite svoje osobne podatke i podatke o kreditnoj kartici jer su to poznati kao “phishing” ” prijevare.

4. Nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici putem nesigurnih web stranica.

5. Trebali biste potpisati svoju kreditnu karticu čim ih primite i uništiti sve zahtjeve za kreditne kartice kada ih primite.

6. Ne biste trebali pisati svoj PIN broj na kreditnoj kartici ili bilo gdje blizu svoje kreditne kartice.

7. Ne ostavljajte svoje kreditne kartice i račune posvuda uokolo.



8. Trebali biste zaštititi broj svoje kreditne kartice kako ga drugi koji su u vašoj blizini ne bi mogli kopirati ili snimiti na mobilni telefon ili kameru.

9. Uvijek na sigurnim mjestima čuvajte popis brojeva računa i datuma isteka te telefonskih brojeva zajedno s adresama svake banke koja vam je izdala kreditnu karticu. Morate ažurirati ovaj popis svaki put kada dobijete jednu novu kreditnu karticu.

10. Pokušajte nositi samo one kreditne kartice koje su vam potrebne i nemojte nositi dodatne kreditne kartice koje su vam rijetko potrebne.



11. Trebali biste odmah otvoriti račune svoje kreditne kartice i provjeriti da nema lažnih troškova. Također biste trebali postupati s računom za kreditnu karticu na isti način kao što provjeravate svoje račune i usklađujete ga mjesečno. Spremite svoje račune kako biste ih mogli usporediti s mjesečnim računima.

12. U slučaju da nađete bilo koje terećenje za koje nemate potvrdu ili ono koje ne prepoznajete, trebate prijaviti te terećenja izdavatelju kreditne kartice.

13. Trebali biste uništiti i poništiti neispravne račune i uništiti sve na čemu je napisan broj vaše kreditne kartice.



14. Nemojte potpisivati prazan račun kreditne kartice i možete pažljivo povući crtu kroz prazne dijelove računa gdje postoji mogućnost dodavanja bilo kakvih lažnih troškova.

15. Iako se karbonski papir ne koristi mnogo, ali ako se u transakciji kreditnom karticom koristi karbonski papir, trebali biste ga odmah uništiti.

16. Nemojte pisati broj računa svoje kreditne kartice na javnom mjestu, primjerice na razglednici ili s mjesta koje je vidljivo drugima.

17. Dobro je ako svoje kreditne kartice nosite odvojeno od novčanika.

18. Nikada ne posuđujte svoju kreditnu karticu drugima, a ako se preselite iz postojećeg mjesta stanovanja, obavijestite izdavatelja kartice o promjeni adrese.

 

Pregled sustava izravnih depozita

Izravni depozit izvrsna je značajka koju nude mnoge banke diljem vašeg područja. Bankarstvo bi trebalo biti praktično i jednostavno, postalo

CNN započeo s radom

Međunarodni informativni kanal Cable News Network (CNN), osnovan od strane američkog medijskog poduzetnika Teda Turnera, započeo je s emitiranjem 1980.