HEKLANJE

Izbjegavanje duga na kreditnoj kartici? Preventivna medicina je najbolja

TEMU APP 100 E KUPON

Dug po kreditnoj kartici jedan je od najraširenijih financijskih problema u mnogim zemljama svijeta. Pogodnost korištenja kreditnih kartica, u kombinaciji s posebnim ponudama, popustima i sustavima nagrađivanja koje nude kartičarske kuće, čine ovu metodu plaćanja robe najomiljenijom za stotine milijuna ljudi. Međutim, neracionalno trošenje ili jednostavno postupno nekontrolirano trošenje može dovesti do velikog nagomilanog duga. Spriječiti ovo je bitno, jer je puno lakše izbjeći probleme s dugovima po kreditnim karticama prije nego što narastu, umjesto da se s njima borite kada su već na najvećem intenzitetu.

Iskušenje da se opetovano koriste kreditnim karticama, činjenica koju potkrepljuju i sustavi nagrađivanja i niža mjesečna plaćanja, često će dovesti do problema s dugom. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da mudrije koristite svoje kreditne kartice i spriječiti neugodne situacije plaćanja dugova po kreditnoj kartici: Odredite svoj budžet stvorite okvir za mjesečni budžet, jer će vam to omogućiti da dobijete bolji osjećaj kolika je vaša ravnoteža zarade i potrošnje. Primjetite da se jednostavno ne mogu pridržavati planiranog budžeta. U tom slučaju trebali biste ostaviti svoju kreditnu karticu kod kuće kada idete u kupovinu i umjesto toga koristiti gotovinu. Pokušajte platiti što veći iznos za svaki mjesec. Nemojte se zadovoljiti minimalnim plaćanjem jer će se to postupno razviti u dug po kreditnoj kartici jer gubite dosta novca zbog kamata.



Uvijek zapamtite da je vaša kreditna kartica zamjena za gotovinu, ništa više. Možete nositi saldo, koji dolazi uz zajam s visokim kamatama, ili možete izvršiti minimalne uplate. Iako se iznos minimalne uplate čini beznačajnim (obično je oko 3% cjelokupnog salda), ovaj će vas pristup postupno zadužiti. Izdavač kreditnih kartica prihvaća tako niske uplate jer dobiva natrag svoj novac jer vas drži u dugovima neograničeno vrijeme koristeći visoke kamatne stope.

Provedena su mnoga istraživanja o psihologiji vlasnika kreditne kartice. Skloni smo trošiti više nego što si možemo priuštiti, posjedujemo stvari koje su iznad razine naše financijske realnosti i zadovoljavamo hitnu potrebu dugom za koji bi mogle trebati godine da se otplati. Pokušajte prilagoditi svoje navike potrošnje svom stilu života i zaradi. Ako ne možete podmiriti saldo na mjesečnoj bazi, tada ulazite u začarani krug prekomjerne potrošnje i duga na kreditnoj kartici. Nemojte više koristiti kreditnu karticu dok ne podmirite dug. Također biste se trebali pobrinuti da ga platite na vrijeme, jer bi moglo doći do naknada za kašnjenje i raznih drugih financijskih kazni koje će dodatno zakomplicirati vaš problem duga. Vaša će kreditna evidencija također biti oštećena ako vaša plaćanja nisu dosljedna i ako često kasnite s njima.

Spriječite dugovanje po kreditnoj kartici tako što ćete osigurati da vaše financije budu jednostavne. Koristite samo jednu ili dvije kreditne kartice, ako je moguće. Što više kartica imate, veće su šanse da ih nećete moći otplatiti na vrijeme. Nikada nemojte otplaćivati stanje jedne kreditne kartice drugom kreditnom karticom. Ako se to dogodi, morate drastično promijeniti svoje navike potrošnje i osmisliti dobar plan upravljanja kreditnom karticom. Gotovinski predujmovi mogu zvučati privlačno, ali istina je da dolaze s višim kamatama i da ne dobivate poček. Također morate brinuti o naknadama za transakcije.

Kreditna industrija iznimno je dinamična, a izdavatelji kreditnih kartica uvijek iskušavaju nove načine da uvjere više ljudi da se prijave za njihove usluge. Različiti oblici nagrada, životnih osiguranja, planova zaštite ili bodovnih sustava stvoreni su kako bi planove kreditnih kartica učinili privlačnijim. Pazite da ne dopustite da vaša emocionalna strana diktira kada donosite odluku o kreditnoj kartici. Dobivanje besplatnih darova ili besplatnih zračnih milja zvuči nevjerojatno, no isplati li se toga? Pokušajte svoj izbor temeljiti na čvrstim činjenicama i realnom financijskom planu, a ne na fantaziji stvorenoj reklamama.