HEKLANJE

Izliječite se od sindroma curećeg novčanika

TEMU APP 100 E KUPON

Financijsko upravljanje poslovnim carstvom ili novčanica od 100 dolara zahtijevaju posebnu psihologiju ako žele preživjeti tijekom vremena u istim rukama. Nedostatak te iste psihologije razlog je zašto većina dobitnika na lutriji ne može zadržati goleme svote novca koje dobiju; i ja taj psihološki način razmišljanja nazivam “sindromom curećeg novčanika”.

Poteškoća sa zadržavanjem novca je u tome što je potrebna samo jedna slabost da bi se on u potpunosti izgubio. Pod slabošću mislim na to da vam je za oko zapelo nešto što je toliko poželjno da ćete to kupiti unatoč tome što si to ne možete priuštiti. Kakva god ta kupnja ili plaćanje bila, ona psihološki doseže vaš osobni prag gdje je imati nešto sada važnije nego imati nešto sutra. Postoji okidač koji ostavlja po strani vaše normalno, uravnoteženo donošenje odluka uz trenutačno zadovoljstvo. Po mom mišljenju, to je slično dijeti po tome što morate jesti hranu, ali postoje posljedice ako stalno jedete čak i malo previše. Isto tako morate trošiti novac, ali postoje predvidljive posljedice ako neprestano trošite čak i malo previše.



Dopustite mi da nabrojim neke od uobičajenih kategorija u kojima ljudi mogu imati financijsku slabost: odmor, odjeća, automobili, cipele, osobna elektronika, dobrotvorne organizacije, kolekcije bilo koje vrste, knjige, božićni darovi, satovi, kućni ljubimci, nakit, rodbina, objedovanje vani, brodovi , hobiji i sportske aktivnosti. A ovo su samo pojedinačne curenja u vašem novčaniku, ako ih imate mnogo vaš bi novčanik mogao biti u ozbiljnijim problemima.

Ako se nikada niste osjećali kao da imate mnogo “viška” novca, možda niste svjesni koje bi mogle biti vaše financijske slabosti. Možda se neće pojaviti sve dok ne dobijete iznenadnu dobit (godišnji bonus, povrat poreza, povišicu plaće, nasljedstvo, dobitnike na lutriji), a niste upoznati ili spremni na svoj psihološki pritisak da trošite novac. Ako želite saznati nekoliko svojih slabosti, razmislite o nekim stvarima na vrhu popisa koje biste kupili da imate novca. Koliko bi se od ovih predmeta prijateljima i obitelji činilo kao razumna kupnja, a koliko bi se činilo kao smiješna ekstravagancija?

Ako još uvijek niste sigurni patite li od sindroma curećeg novčanika, vaš tekući račun može vam reći: Imate li novca na kraju svakog mjeseca? Niste u mogućnosti isplatiti cijeli saldo svoje kreditne kartice svaki mjesec? Imate li dospjelih računa? Skrivate li svoj tekući račun ili izbjegavate saldo?

Dat ću vam nekoliko primjera. Moj poznanik ima troje djece i po mom mišljenju financijski je oprezan u svemu osim u jednom. I ova jedina slabost uzrokovala je da neprestano ima problema s visokim razinama duga po kreditnoj kartici. Ona ima taj problem s dugovima otkad ga poznajem, a njegova jedina slabost je poseban seminar samopomoći. Barem jednom godišnje, ako ima mjesta na kreditnoj kartici, ode na jedan od tih seminara i sve to naplati na kreditnu karticu. Ne vidim da će učiniti nešto s informacijama koje sazna, a osjeća da su toliko važne, ali bojim se da žrtvuje financijsku budućnost svoje obitelji.

Ne bih više volio vidjeti nikakva izlaganja o neprofitnim organizacijama koje troše svoje donacije na superračunala za analizu kampanja izravne pošte umjesto za svoj cilj. U drugom primjeru, baka poznanika ima slabost prema zahtjevima koje prima od lijevih političkih organizacija. Ako komad izravne pošte stigne u njezin poštanski sandučić, tada će zajamčeno dobiti neku donaciju od nje – bez obzira što si to ne može priuštiti. I poput dobrog igrača pokera koji osjeti slabost, prikupljači sredstava sada preplavljuju njezin poštanski sandučić zahtjevima za donacije.

Sindrom curećeg novčanika ne pogađa samo pojedince. Family-friend je savjetnik za preokret u poslovanju privatnih tvrtki. Kaže da se većinu vremena njegove usluge pozivaju tijekom treće generacije od osnivača tvrtke. Osnivač gradi uspješno poslovanje i drugu generaciju obale na tom uspjehu, a mentorira ga osnivač. No do treće generacije poduzeće uzdržava toliko članova obitelji na platnom popisu koji ne doprinose vrijednosti, a obiteljske svađe sprječavaju bilo kakvu učinkovitost ili reformu, da samo herkulovski napor autsajdera može spasiti poduzeće od tolikih oblika prekomjernog trošenja.

Ne morate tražiti daleko od kuće da biste pronašli sindrom curećeg novčanika (je li netko vidio moj Ferrari? Mislim na moj Ferrari privjesak za ključeve s rabljenim Hondinim ključem?), ali sva curenja u vašoj psihologiji moraju biti začepljena prije nego što možete uspješno kreni prema svojim financijskim ciljevima. A ovaj vam napor također pomaže da se pripremite za sve neočekivane prihode koji bi brzo iscurili iz vašeg novčanika.



Kako biti štedljiv kupac

Štedljiv kupac ima vještine i načine gledanja na stvari koje mu pomažu da iskoristi prilike za uštedu novca u životu.

Trudnoća, što je to?

Trudnoća je fiziološki proces. Do trudnoće dolazi oplodnjom jajne stanice žene. Trudnoća traje 9. mjeseci. U tom periodu trudnoće dešavaju

Izgradnja vaše online trgovine

Internet je izvrstan u izjednačavanju poslovanja. Gdje drugdje možete postaviti stranicu i odmah se natjecati s velikim tvrtkama na međunarodnoj