HEKLANJE

izvrsni prehrambeni trendovi koje vrijedi slijediti

TEMU APP 100 E KUPON

Ako želite znati kamo idu američke prehrambene tradicije, osvrnite se unatrag. Mnogi od današnjih najzdravijih prehrambenih trendova jako podsjećaju na jučerašnje: obližnje farme koje nude hranjive proizvode vrhunca sezone; sporo kuhane večere koje potiču ležerne obiteljske obroke; naglasak na jelima bez mesa i minimalno prerađenoj hrani.

Srećom, ovih pet prehrambenih trendova pruža upravo to — ukusne obroke bogate hranjivim tvarima koji se lako pripremaju i mogu vam pomoći da ispunite mnoge svoje prehrambene potrebe.



Fleksitarizam

Poput vegetarijanaca, “fleksitarijanci” jedu primarno biljnu prehranu koja se sastoji od žitarica, povrća i voća, ali povremeno dobivaju proteine iz nemasnog mesa, ribe, peradi ili mliječnih proizvoda. Četvrtina Amerikanaca odgovara opisu, konzumirajući obroke bez mesa najmanje četiri dana u tjednu, prema Američkom dijetetičkom udruženju.

Lokalno uzgojena hrana

Kako ljudi traže svježiju hranu, počeli su se povezivati s lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Poljoprivredni programi (CSA) i poljoprivredne tržnice potrošačima daju izravan pristup proizvodima, mesu, sirevima, kruhu, medu i drugoj hrani koja se proizvodi u obližnjim zajednicama. U proteklih 10 godina, broj lokalnih poljoprivrednih tržnica više se nego udvostručio — porastao je sa 1.755 na 3.706, prema Službi za poljoprivredni marketing američkog Ministarstva poljoprivrede.

Funkcionalna hrana

Funkcionalna hrana obogaćena je nutrijentima koji možda nisu svojstveni određenoj hrani. Poznati primjeri uključuju sok od naranče obogaćen kalcijem ili mlijeko obogaćeno vitaminima A i D. Kako je prodaja ove hrane porasla posljednjih godina, na tržište je stigla funkcionalnija hrana, poput jaja i tjestenine s omega-3 masnim kiselinama, sterolom, obogaćene čokolade i brašna s visokim udjelom vlakana i proteina.

Organska hrana



To su namirnice proizvedene u skladu s praksom uzgoja i prerade koju regulira država koja minimalizira izloženost pesticidima, herbicidima i drugim kemikalijama koje se koriste u tradicionalnom uzgoju. Organska hrana jedan je od najbrže rastućih tržišnih segmenata u zemlji; prodaja je porasla više od 20 posto godišnje od 1990-ih, prema Službi za ekonomska istraživanja USDA-e.

Spora hrana

Pokrenut u Italiji prije 20 godina od strane ugostitelja Carla Petrinija, “slow food” je izvorno osmišljen kako bi protestirao protiv zadiranja brze hrane u tradicionalni mediteranski stil života. Načela trenda — odabir lokalno uzgojenih i proizvedenih proizvoda, njihova priprema na tradicionalne načine i jedenje s prijateljima i obitelji — slave opušteni pristup životu koji pruža dobrodošao kontrast brzom ritmu jedenja u tijeku živote koje vode mnogi ljudi.



Činjenice o solarijima

Solarij proizvodi UV zrake i stoga, baš kao i sunce, može doći do zdravstvenih problema prilikom korištenja. Možete sigurno sunčati

8 koraka do Facebook avanture

Nekoć društvena platforma za studente, stranica s 40 milijuna aktivnih članova facebook najnovija je krilatica u marketingu društvenih medija. Međutim,