HEKLANJE

Jeste li kreditno rizični? Ne? Jesi li siguran?

TEMU APP 100 E KUPON

Možda nećete saznati koliko vam je zapravo loša kreditna sposobnost dok ne podnesete zahtjev za hipoteku. Tada ćete brzo shvatiti da se niske kamatne stope o kojima danas svi dive, stope koje čine veliki dio rastućih cijena nekretnina diljem Amerike, ne odnose na sve. Da budem konkretan, ne odnose se na vas! Ako imate lošu kreditnu sposobnost, nećete dobiti iste niske kamatne stope na svoj stambeni kredit kao vaš susjed s dobrom kreditnom sposobnošću.

Zašto ne, pitat ćete se. Pa, evo u čemu je stvar. Ako je vaša kreditna sposobnost loša, banke i druge financijske institucije smatraju vas rizičnim poslovnim partnerom. Kako bi vam posudili novac, moraju se osigurati od rizika da ne platite. Oni to čine nudeći vam veću kamatu tako da njihov kraj posla izgleda nešto slađe. Za vas, međutim, to znači veće mjesečne rate i da si možete priuštiti posuđivanje manje novca nego da je vaša kreditna sposobnost bolja.



Ako čak i ne znate smatrate li se kreditno rizičnim ili ne, ne mislite li da je vrijeme da saznate? Ovo je jedan od najpametnijih poteza koje možete poduzeti, poslovno, jer utječe ne samo na vašu hipoteku, već i na kamate koje dobivate na svoje kreditne kartice, plaćanja automobila i gotovo svaki financijski ugovor koji sklopite.

Provjera vaše kreditne sposobnosti

Kada banke i drugi žele utvrditi kakvu vrstu kreditnog rizika možete predstavljati, provjerit će vaš FICO rezultat prije nego što bilo što poduzmu. FICO je kao izvješće o vašoj kreditnoj sposobnosti. Vaš FICO rezultat je troznamenkasti broj u rasponu od 300-850. Zapravo imate tri odvojena FICO rezultata, jedan za svaki kreditni ured – Equifax, Experian i TransUnion. Oni možda neće pokazivati isti rezultat, budući da svaki vjerovnik ne podnosi izvješća sva tri kreditna ureda.

Kako biste bili sigurni da vidite istu stvar koju vide vaši mogući vjerovnici, naručite sva tri fico rezultata. Pažljivo ih proučite. Gledate ukupni rezultat, naravno, ali također želite pažljivo proučiti detalje. Možda onaj prošlogodišnji ček za stanarinu koji ste poslali s tjedan dana prekašnjenja nikada nije ispravno registriran. To će svakako utjecati na vaš ukupni rezultat.

Ako pronađete bilo kakve pogreške u izvješćima, svakako kontaktirajte osobe odgovorne za taj određeni zapis i zamolite ih da isprave unos. Ako budete imali sreće, nekoliko telefonskih poziva će napraviti pravu razliku u vašem kreditnom rezultatu!