HEKLANJE

Jesu li kolačići zli? Koje usluge kolačići obavljaju u web pregledniku?

TEMU APP 100 E KUPON

Jesu li kolačići loši i ugrožavaju li vašu privatnost? Ne govorimo o vrsti kolačića koji jedete, govorimo o računalnim kolačićima! Nije istina da su kolačići zli.

Dakle, što je kolačić, od čega je napravljen i čemu služi? Kolačić je mala tekstualna datoteka koju web stranica može staviti na vaše računalo dok pregledavate stranice na toj web stranici. Jedna stvar koju ljudi ne razumiju je da web stranica može samo čitati i pisati vlastite kolačiće, ne može pristupiti kolačićima druge web stranice. Kolačići se koriste za pohranjivanje raznih informacija, poput imena ili odabira koji ste napravili. Ove informacije će se pročitati kada učitate druge stranice na web-mjestu ili pri ponovnim posjetima web-mjestu.



Koji je razlog da web stranica koristi kolačiće? Web-preglednici su bez stanja, bez stanja znači da dok prolazite kroz različite stranice na web-mjestu, svaka od tih stranica je zasebna i posebna radnja. Na primjer, web poslužitelj ne zna da je ista osoba koja je bila na početnoj stranici poslala zahtjev za stranicu narudžbe. Ovo se jako razlikuje od aplikacija za stolna računala poput Microsoft Excela koje pokrećete na računalu. Web poslužitelj vidi sve zahtjeve stranica kao pojedinačne zahtjeve za stranice, a ne kao kontinuirani vaš posjet. Dok se krećete kroz web stranicu i birate stvari i donosite odluke, što vas sprječava da morate ponovno unositi ili birati te informacije dok učitavate svaku stranicu? Obično je odgovor kolačić. Web-poslužitelj može koristiti kolačić kako bi pratio vas kao korisnika tako da dok prelazite sa stranice A na stranicu B, web-poslužitelj zna da ste to vi, a razvojni programer web-mjesta može referencirati te stavke pohranjene u vašem kolačiću za održavanje doživljaja stanja za vašu sesiju ili posjet web stranici.

Povremeno ćete možda htjeti ili morati izbrisati svoje kolačiće.

Kolačiće možete izbrisati na nekoliko načina. Većina web preglednika (Microsoft Internet Explorer, Netscape, FireFox, Opera,

itd.) postoje različiti načini za to, stoga pogledajte pomoć za svoj preglednik o tome kako izbrisati datoteke predmemorije i kolačiće. Također postoji nekoliko softverskih paketa za čišćenje vašeg računala i ti paketi također brišu kolačiće.

Korištenje kolačića poboljšava vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja interneta. Postoji li sigurnosni rizik ili opasnost za kolačiće? Web stranica može koristiti kolačiće za spremanje informacija koje unosite u obrasce na web stranicama i tu nastaju sigurnosni problemi. Obično to nikada ne uzrokuje probleme, međutim, prije nego što nekome dopustite korištenje vašeg računala ili prije nego što odnesete svoje računalo negdje na popravak ili servis, uvijek izbrišite predmemoriju preglednika I kolačiće!
Svaki preglednik je drugačiji, stoga pogledajte svoje datoteke pomoći za preglednik koji koristite (Microsoft Internet Explorer, Netscape, FireFox, Opera, itd.) da biste saznali kako izbrisati datoteke predmemorije i kolačiće.

Zašto koža stari?

Kao i kod svih naših tjelesnih organa, koža stari prema programiranju gena. To se naziva unutarnje starenje. Suha koža, staračke

Mercedes-Benz W124

Mercedes-Benz W124, poznat i kao serija 124, je izvanredna linija luksuznih automobila koju je proizvela poznata njemačka automobilska tvrtka Mercedes-Benz