HEKLANJE

Zašto koža stari?

TEMU APP 100 E KUPON

Kao i kod svih naših tjelesnih organa, koža stari prema programiranju gena. To se naziva unutarnje starenje. Suha koža, staračke pjege, bijela kosa, gubitak kose, tanki nokti i druge promjene na koži dolaze isključivo zbog godina. Koža također stari pod utjecajem vanjskih čimbenika. Sunce je glavni vanjski faktor koji stari kožu. Sunčeve zrake sastoje se od mnogih svjetlosnih spektara. Ultraljubičaste zrake najviše oštećuju kožu. I UVA i UVB su odgovorni za oštećenje kože. Starenje pod utjecajem sunca naziva se fotostarenje.

Sun-Sun razgrađuje kolagen i elastin u koži. Koža gubi elastičnost i čvrstoću te se prerano stvaraju bore. Starenje fotografije ovisi o boji kože i količini izloženosti suncu tijekom godina. Tamno obojeni pojedinci pokazuju manje oštećenja od sunca, dok ljudi svijetle puti pokazuju više oštećenja od sunca za istu izloženost. S godinama, ukupna izloženost suncu raste i uzrokuje ne samo staračke pjege, već i ozbiljnije probleme kao što su aktinične keratoze i rak kože. Jedini način da spriječite štetu od sunca je zaštita od sunca.



Gravitacija igra svoju ulogu u starenju kože. Kao što znate gravitacija vuče sve prema zemlji. Kako starimo, učinak gravitacije postaje očit. Gubitak elastina u koži starenjem igra ulogu u tome. Pod utjecajem gravitacije formiraju se vilice, izdužuju se uši, izdužuje se vrh nosa i događaju se druge takve promjene.

Pušenje – duhan ima veliku ulogu u starenju kože. Utvrđeno je da se kod pušača bore stvaraju prije nego kod nepušača. Pušači također razvijaju ružnu žutu boju svoje kože. Pušenje dovodi do biokemijskih promjena u tijelu i ubrzava starenje kože. Prestankom pušenja to se donekle može zaustaviti.

Izrazi lica – kada pravimo izraze lica, koristimo mišiće lica i koža oblikuje bore. S godinama koža gubi sposobnost da se vrati i stvaraju se bore. Uz ponavljanje izraza lica, te bore postaju trajne. Kako biste izbjegli takve linije i bore, prestanite s mimikom lica koliko god možete, a ako radite vježbe za lice, imajte na umu da će se bore trajno stvoriti.

Položaj za spavanje – bore za spavanje nastaju godinama, ovisno o vašem položaju spavanja. Ako spavate s licem prema dolje na jastuku, mogu vam se pojaviti bore na čelu. ako spavate bočno s obrazima naslonjenim na jastuk, bore će se pojaviti u skladu s tim. Kako biste izbjegli stvaranje bora za spavanje, često mijenjajte položaj spavanja. Ako spavate s licem prema gore na jastuku, neće se stvoriti bore za spavanje.

Ovaj je članak samo u informativne svrhe. Ovaj članak nije medicinski savjet i nije zamjena za profesionalni medicinski savjet. Obratite se svom liječniku za svoje zdravstvene probleme. Slijedite savjete navedene u ovom članku samo nakon savjetovanja s liječnikom. Autor nije odgovoran za bilo kakav ishod ili štetu proizašlu iz informacija dobivenih iz ovog članka.

Dobrobiti soje

Volite li miris prirodnih aroma koji ispunjavaju zrak u vašem domu? Miris kruha od banane i orašastih plodova koji se