HEKLANJE

Kako odabrati tablet ovisno o vašim potrebama?

Ako ne znate koji model odabrati, slijedite naš vodič. Odlučite zašto trebate tablet.

Ako na njemu želite gledati filmove i surfati internetom, tada će se bilo koji tablet na tržištu nositi s tim zadacima – izbor će ovisiti isključivo o vašim osobnim zahtjevima i budžetu. Ako želite veliki i svijetli ekran s najjasnijom slikom, visokokvalitetnim zvukom, lijepim dizajnom – budite spremni potrošiti više. Najbolji tableti srednje klase za zabavu su Apple iPad 10.2″ ili Xiaomi Pad 5 . Ako se slažete da su ekran i zvuk lošiji u pogledu performansi, možete odabrati proračunski model Samsung Galaxy Tab A7 ili još jeftiniji – Lenovo Tab M7 . Namjerno smo isključili skupe vodeće modele: nema smisla kupovati ih samo za gledanje videa i surfanje internetom.



Ako tražite gaming tablet koji može nositi i sa zahtjevnim igrama na maksimalnim postavkama grafike, tada nećete moći puno uštedjeti. Da bi takve igre radile normalno i da ne bi zaostale, tablet mora imati snažan procesor, moderan grafički akcelerator i veliku količinu RAM-a. A za igrače je važno da tablet ima veliki zaslon s izvrsnom reprodukcijom boja i detaljnom slikom, koji podržava povećanu brzinu sličica (100-120 Hz) – to utječe na glatkoću animacije. Također, uređaj mora imati dobru autonomiju, inače će izdržati ne više od 2-3 sata aktivnih igara. Sve su to karakteristike vrhunskog tableta koji zaslužuje svoju cijenu. To uključuje, na primjer, Apple iPad Pro 12.9 i HUAWEI MatePad Pro 12.6. Ovi uređaji će pružiti najbolje iskustvo igranja. Ako ste spremni na kompromise i igrati na srednjim/minimalnim postavkama grafike s nižom kvalitetom i glatkijom slikom, onda su Xiaomi Pad 5 i HUAWEI MatePad 10″ vrlo prikladni za igru ​​u srednjem cjenovnom segmentu. Ne preporučujemo uzimanje proračunskih tableta za igre.

Ako trebate tablet za uredski rad kao prijenosnu zamjenu za prijenosno računalo, onda su, naravno, najprikladniji hibridni uređaji s tipkovnicom i temeljeni na Windows operativnom sustavu. Idealna opcija je Lenovo ThinkPad X12 Detachable , ali je vrlo skupa. Pristupačnija univerzalna opcija je Apple iPad Pro 11 M1. Još jeftinije – Xiaomi Pad 5 . Naj model za uredske zadatke je Lenovo Tab M8 .

Ako je vaš posao kreativan i tražite tablet za crtanje, grafički dizajn i uređivanje fotografija, onda preporučamo Apple iPad Pro 12.9 , koji može raditi s Apple Pencil i obavljati sve potrebne zadatke, uključujući i one koji zahtijevaju velike resurse. Povoljna, ali manje produktivna alternativa koja je prikladna za nadobudne kreativce ili hobiste je Galaxy Tab A7 . Za stvaranje prekrasnog vizualnog sadržaja na njemu dovoljno je izvršiti jednostavnu nadogradnju softvera instaliranjem potrebnih aplikacija i kupnjom olovke. Prikladne univerzalne olovke. Postoje i specijalizirani grafički tableti, koji rade u kombinaciji s prijenosnim ili osobnim računalom, ali smo ih namjerno isključili iz ovog vodiča jer su prikladni samo za usku kategoriju profesionalaca.

Mnogi ljudi kupuju tablet kako bi zaokupili svoju djecu – većina uređaja na tržištu također će poslužiti za tu svrhu jer imaju način rada za djecu. Ali ako vaše dijete ima tendenciju sve razbiti, a vi se bojite riskirati svoj tablet ili jednostavno ne želite da vam igrice i crtići zauzmu svu memoriju, obratite pozornost na ultra budžetnu marku Digma. Ima dječji model Optima Kids 7 , ali je više za djecu (2-4 godine) i slabih performansi, ali svijetlog dizajna. Ako trebate više mogućnosti i veću brzinu, savjetujemo vam da uzmete model Optima A501s 10″. Za dodatnih malo novaca dobivate podršku za LTE, 3 inča veći HD zaslon, dvostruko veći kapacitet baterije, snažniji procesor i noviji operativni sustav (Android 10).

Ako vam za sve navedeno treba tablet, onda je iPad neprikosnoveni lider u kategoriji univerzalnih uređaja. Ako niste ograničeni u sredstvima i planirate raditi na tabletu, uzmite Pro model. Ako trebate tablet isključivo za zabavu, onda Apple iPad 10.2 . Svestrani tablet za one koji preferiraju Android – Xiaomi Pad 5. Također je najbolji izbor u omjeru cijene i kvalitete u srednjem segmentu. Univerzalni proračunski tablet Lenovo Tab M10 Plus.

Što još tražiti pri odabiru tableta?

Operacijski sustav



Mogućnosti tableta uvelike su određene njegovim operativnim sustavom (OS). Tržištem dominiraju Appleov iOS i Googleov Android. Postoje i tableti sa sustavom Windows, ali ih je malo. Snažna konkurentska prednost Apple tableta je veliki izbor dostupnih aplikacija. Programeri često kreiraju aplikacije prvenstveno za iOS, a ponekad i isključivo za njega, ne nudeći nikakve opcije korisnicima Androida, a kamoli Windowsa. S druge strane, aplikacije vam nisu potrebne ako ćete uglavnom gledati videozapise na tabletu i surfati internetom. Opći savjet je da uzmete tablet s OS-om na kojem radi vaš pametni telefon. Tako će biti lakše i brže razumjeti sve funkcije.

Veličina ekrana

Tableti se obično dijele u tri kategorije ovisno o veličini zaslona: kompaktni (6-8 inča), srednji (od 8-11 inča) i veliki (više od 10 inča). Tableti s velikim zaslonima ugodniji su za gledanje filmova, igranje igrica i rad s vizualnim sadržajem, no takvi su modeli teži i u pravilu skuplji. Kompaktni tablet prikladnije je nositi sa sobom, na primjer, ako često radite izvan ureda (idete na mjesta, sastajete se s klijentima) ili želite čitati knjige i gledati videozapise na njemu u prijevozu. Općenito, sve ovisi o vašim ciljevima i proračunu. Univerzalni izbor je početni Apple iPad (dijagonala 10,2 inča, težina 487 g), au jeftinijem segmentu Samsung Galaxy Tab A8 (10,5 inča, 508 g) ili HUAWEI MatePad 10.4 (10,2 inča, 460 g) .



Brzina

Ako želite da se aplikacije pokreću brzo i igre rade glatko, potražite tablete s najmanje 6-jezgrenim procesorom i snažnim grafičkim akceleratorom. Vrlo je važno imati najmanje 4 GB RAM-a i 64 GB memorije. Takve karakteristike u pravilu imaju modeli srednjeg i premium cjenovnog segmenta. Ako trebate tablet za jednostavne uredske zadatke kao što su tipkanje, gledanje videa i surfanje internetom, onda njegove performanse nisu toliko važne – možete odabrati proračunski model.

Autonomija



Autonomija tableta ili, drugim riječima, trajanje baterije je važna karakteristika ako ćete aktivno opteretiti uređaj tijekom dana, a u blizini neće biti utičnice. Ako često obavljate više zadataka istovremeno. koristiti aplikacije koje zahtijevaju velike resurse ili igrati igrice, preporučujemo kupnju modela s kapacitetom baterije od najmanje 4000 mAh.

Koji standard memorijske kartice podržava tablet

Ako planirate instalirati puno igara i aplikacija na tablet, spremati teške dokumente, preuzimati filmove, tada vam ugrađena memorija najvjerojatnije neće biti dovoljna. Dakle, potreban vam je uređaj s utorom za memorijsku karticu, koji će povećati količinu pohrane. Tableti koriste MicroSD kartice kapaciteta od 4 GB do 128 TB. Ne podržavaju svi uređaji velike memorijske kartice. Kao što je točno, proračunski modeli uglavnom rade s karticama od 128 GB i 256 GB, tableti srednje klase s karticama do 1 TB, ali skupi vodeći modeli podržavaju sve formate. Iznimka je iPad iz Applea: nema utor za memorijsku karticu, ali ga još uvijek možete spojiti pomoću adaptera. Ako vam je važna veličina pohrane, u specifikacijama svakako pogledajte koliko memorijskih kartica vaš tablet podržava.

4G/LTE podrška

Tablete dijelimo na dvije vrste: one koji podržavaju samo WiFi vezu i one koji mogu umetnuti SIM karticu i spojiti se na mobilni internet. Ako ste se pitali zašto isti model tableta košta drugačije, to je poanta. Uređaji koji imaju samo WiFi modul jeftiniji su u prosjeku za nekoliko tisuća. Ako tablet planirate koristiti uglavnom kod kuće ili u uredu, WiFi podrška će vam biti dovoljna. Ako želite imati pristup internetu u bilo kojem trenutku, čak i na putu ili u prirodi, onda uzmite model s 4G/LTE. Ili možete distribuirati internet na svoj tablet sa svog pametnog telefona.

TEMU APP 100 E KUPON

Zakon o zaštiti na radu

Poslodavci koji imaju čak i jednog zaposlenog radnika, moraju se uskladiti sa Zakonom o zaštiti na radu (NN 71/14) do