HEKLANJE

Kako se nositi sa stresom?

Život moderne osobe kontinuirani je niz velikih i malih stresova. Nemoguće ih se riješiti, pa je vrlo važno naučiti se oduprijeti njihovim negativnim učincima. S jedne strane, treba napomenuti da su male količine manjeg stresa čak korisne za nas. Zbog trenutnog oslobađanja adrenalina u krv, oni mobiliziraju unutarnje snage tijela kako bi prevladali životne poteškoće. Ali s druge strane, nažalost, život je izuzetno pun stresa uzrokovanog negativnim događajima, problemima, brigama, strepnjama i strahovima. Biološki aktivne tvari i hormoni oslobođeni pod utjecajem ovih stresova sužavaju krvne žile i remete opskrbu stanica kisikom. To dovodi do usporavanja metaboličkih procesa, posebno u živčanim i mišićnim tkivima. Kao rezultat dobivamo klimave živce, loše raspoloženje, kronični umor, nesanicu, depresiju i bolesti.
Mir samo mir!
Sjećate se divnog i životom ljubavnog crtanog lika Carlsona i njegove poznate fraze? Dakle, smiri se, samo se smiri!
Najlakši način da budete mirni znate i sami – brojte do deset i nasmiješite se prije nego što eksplodirate ljutitim govorom. Pauza je potrebna da bi se shvatilo vrijedi li razgovor dovesti skandalom, je li bolje odgovoriti prijestupniku šalom, okrenuti razgovor u drugom smjeru ili se okrenuti i otići?
Osmijehom ćete opustiti mišiće vrata, lica i glave, što će spriječiti grč krvnih žila u mozgu. Kao rezultat, razriješit ćete situaciju i spasiti se daljnjih svađa i nepotrebnog stresa.
Ali ako ste toliko bijesni, uzrujani ili uplašeni da se ne možete sjetiti ničega drugog, jednostavna vježba disanja smirit će živce i vratiti jasnoću razmišljanja.
Vježba “Udahnite zrak – izdahnite stres”
Sjednite uspravno, stavite ruke na koljena, dlanove prema dolje, zatvorite oči ili u jednom trenutku uprite pogled.
Udahnite duboko kroz nos i zadržite dah 10 sekundi.
Zatim vrlo polako počnite izdahnuti i kroz nos. Pokušajte istezati izdisaje barem 15-20 sekundi. Tako bježite od energije stresa.
Vježbu ponovite tri puta. Odmah ćete osjetiti da se napetost povukla i spremni ste se nositi s neugodnom situacijom.
Redovite vježbe koncentracije pomoći će dostojanstveno izaći u susret svim poteškoćama i stresovima života. Treba ih izvoditi 2-3 puta dnevno tijekom 2 tjedna, a zatim ih možete izvoditi jednom ujutro ili prije spavanja.
Vježba 1: Koncentracija na pokretne predmete
Za ovu vježbu najbolji je zidni sat iz druge ruke. Sjednite izravno ispred sata i pomno pratite svako kretanje druge kazaljke po 2-3 okreta, mentalno bilježeći svaki pokret kazaljke.
Vježba 2: Koncentracija na nepokretnom objektu
Uzmite bilo koji sat i usredotočite se na štap na kojem se drže ruke. Radite to 2-3 minute. Možete se usredotočiti na bilo koji nepokretni objekt, glavno je da vam nije bio zanimljiv.
Ove jednostavne vježbe povećavaju čovjekovu unutarnju energiju, čine ga mirnijim, vedrijim, pomažu u pronalaženju samopouzdanja, razvijaju sposobnost upravljanja u teškim životnim situacijama.
Kako se nositi sa stresom
Emotivni odmor
Kronični umor i stalna želja za odmorom – istinski suputnici suvremenog čovjeka. Najčešće nam nije potreban fizički odmor, već emocionalni.
Najčešći oblik takvog odmora je spavanje. U snu postoji prirodno opuštanje i oporavak fizičke, mentalne i emocionalne snage. No, preopterećen stresom, naš mozak ne spava ni u snu i ne može se odvojiti od dnevnih problema. Zato se ujutro često osjećamo bolesno i slomljeno. Još gore, ako iznenada prevladate nesanicu.
Pokušajte sljedeće prije spavanja: lezite na leđa, preklopite deku i ležite otvoreno dok se ne smrzne. Strpite se neko vrijeme, a kad počnete misliti da ste vjerojatno na sjevernom polu, povucite pokrivač. Zagrlit će vas tako ugodna toplina! Krevet će biti ugodan i domaćinski, a brzo ćete čvrsto i mirno zaspati.
Mineral mira
Magnezij će pomoći neutralizirati negativne učinke stresa. Regulira gotovo sve procese stvaranja enzima i hormona, sprečavajući vaskularne i mišićne grčeve.
Izvori magnezija:
zimi – orašasti plodovi, suhe šljive, suhe marelice, datulje, grožđice
u proljeće – zelena salata, špinat, peršin, kopar
ljeti – mahune graha, grašak, crni ribiz, trešnje
u jesen – mrkva, repa, bundeva
Tijekom cijele godine – banane, sjemenke suncokreta, kakao, zobene pahuljice, heljda i biserni ječam, ali posebno bogati magnezijevim tamnim heljdinim medom.
I ne zaboravite da je život takva stvar koju se sigurno može percipirati samo s dobrim smislom za humor.

TEMU APP 100 E KUPON