HEKLANJE

Kako započeti proučavanje vedskog znanja?

TEMU APP 100 E KUPON

Često me pitate što je to i gdje ga dobiti – kako bi pomoglo. Kako započeti proučavanje vedskog znanja? Uzmimo malo više detalja. Govoreći o vedskim izvorima i predavanjima – ovako se postavlja pitanje! To ne znači da su drugi spisi gori ili nepotrebni, ne biste me trebali odmah optužiti za bilo što.
Da biste proučavali vedsko znanje, ne trebate mijenjati vjeru, možete ojačati svoju vjeru i razumjeti je dublje. Ne trebate nositi sari ili odmah otići u Indiju. Vedsko znanje nije religija. To je znanje koje vam može promijeniti život, znanje o zakonima ovoga svijeta i upute kako živjeti u njemu kako biste bili sretni ili sretni. Načela navedena u njemu naći ćete u mnogim drugim religijama, nema kategoričkog proturječja.
Čini mi se da je najlakši način započeti s audio ili video tečajem Olega Gadetskog “Zakoni sudbine”. Upravo je on bio na disku koji nam je dao Sashka. Disk je ležao godinu dana, a onda sam ga u pravom trenutku, kad je već bio potpuno nepodnošljiv, slučajno uhvatio i … Sve sam promijenio. Da znam, odmah bih ga počeo slušati, ali očito sam prvo morao doći do dna i potpuno očajavati da bih čuo i promijenio se.
Dakle, ovaj tečaj sadrži najpraktičnije temelje znanja koji vam mogu pomoći da brzo promijenite svoj život, navike, pogled na svijet. O svemu pomalo. Otvara nove vidike.
Lako ga je pronaći na Internetu i besplatno ga preuzeti ili gledati. Istina, u ovom slučaju preporučujem vam da odete na web mjesto Psychology 3000 i prebacite nešto novca u znak zahvalnosti – za ravnotežu. Možete kupiti tečaj – i ovo je najskladnija opcija ako ste spremni za to. Ali bit ću iskren – isprva smo gledali besplatno, nije bilo novca. Tada smo kao zahvalu kupili nekoliko diskova, a danas ga preporučujemo svima.
Za nas osobno, nakon ovog tečaja i njegovih prvih rezultata postala su moguća i druga predavanja – na primjer, Oleg Gennadievich Torsunov. Siguran sam da bez tako mekog i nježnog uvoda ne bi došli k nama. Iako upravo oni otkrivaju dubinu i snagu. I upravo ih danas preporučam i gledam. Najlakši način je na YouTubeu (liječnik ima svoj kanal, tamo ima jakooooo puno materijala, dovoljno za cijeli život). Slušam već deset godina – nisam umoran i stalno pronalazim nešto novo. Ponekad otrežnjujuće, nadahnjujuće!
U svrhu proučavanja vedskog znanja mogu također preporučiti Marinu Targakovu s predavanja – posebno “Prozori u svijet djeteta”. Ovo nisu samo Vede, već i humana pedagogija na djelu. Predavanja Aleksandra Khakimova duboka su i istodobno vrlo „pažljiva“. Toplo preporučujem sve govore Radhanathe Swamija – u engleskom parlamentu, na Googleu, u Dubaiju. Oni su tamo s vrlo dobrim prijevodom. Postoje i druga predavanja i predavači, ali iz jednog ili drugog razloga ne mogu ih tako bezuvjetno preporučiti, nažalost.
Knjige su teže. Jako volim predavanja Olega Gennadievicha, ali nisam uspio pročitati njegove knjige. Volim ga više slušati – i to ne u audio verziji s glasom nepoznatog govornika, već predavanja uživo u glasu samog Olega Gennadievicha – on nam je već drag, član obitelji… Ali knjige su sigurno jako dobre – probajte. Postoje vrlo kratki na koje teme: roditeljstvo, obiteljski odnosi, poslovni uspjeh.
Također uvijek preporučujem Putovanje kući Radhanathe Swamija – a sada i Putovanje sebi. Jednostavnim jezikom, zapravo fascinantne priče. Vrlo, vrlo korisne i nadahnjujuće knjige. Prva je autorova autobiografija i njegova potraga za samim sobom.
Ako vas zanimaju primarni izvori znanja, sami vedski spisi, tada ću odmah reći – ima ih mnogo i nisu svi jednako korisni.
Barem zato što su mnogi djelomično preživjeli, mnogi su iskrivljeni, a budući da su napisani metaforički, mnogo toga ovisi o prijevodu i komentaru. Stoga nije sve tako jednostavno. Samo Bhagavad Gita ima milijun inačica i nisu sve “blizu teksta”. Napokon, puno ovisi o svijesti prevoditelja i komentatora.
Najlakši način – čini mi se – započeti proučavati svete spise s Bhagavad Gitom kakva ona jest. Ovaj prijevod s komentarima prepoznaju mnogi upućeni ljudi. I u njemu nema ništa suvišno.
Znati kako. Budući da ima mnogo imena koja su za naše uši neobična, prvo bih pogledao novu seriju “Mahabharata” – a onda će sve ove riječi postati razumljive, poznate, likovi – poznati i postat će vrlo lako za čitanje. Inače, u samom je filmu, u nekim prijevodima, sama ideja Bhagavad Gite vrlo iskrivljena. Stoga je s filozofskim dijelom opreznije.
Općenito, u našem se svijetu, radi dobiti, sve ideje mogu preokrenuti i dokazati – postojala bi samo želja. To je poteškoća u stjecanju znanja. U davna vremena znanje se prenosilo osobno. Usmena predaja. Od učitelja do učenika. Tako da može odgovarati na pitanja, stavljati akcente, provjeravati. I ništa definitivno nije bilo iskrivljeno. Štoviše, nije bio dostupan svima.
Danas je znanje dostupno mnogima – i, s jedne strane, to je naša velika sreća. S druge strane, doista odvezuje ruke neshvatljivim ljudima … Pa, nemojmo razgovarati o tužnim stvarima.
Postoje i drugi spisi – ogromni Šrimad Bhagavatam, na primjer, ili kratki Šri Isho Panishad, Bhagavata Purana …. Ali čini mi se da je bolje započeti proučavati vedsko znanje iz Bhagavad-Gite, tamo ćete u mnogim aspektima pronaći odgovore na svoja pitanja. Ako želite točno primarne izvore.
Od festivala toplo preporučujem “Dobrotu” Olega Gennadievicha. Atmosfera je tamo uvijek posebna, a s djecom je jako dobra.
Ovo su vjerojatno najlakši načini za početak. A ako započnete i svidite se, ostatak će se izgraditi sam, bez mojih preporuka. Glavno je primijeniti i vježbati sve – s razlogom! I tada će sve definitivno uspjeti.
Olga Valyaeva

Šminka za mladenke

Savršena svadbena šminka za dan vašeg vjenčanja Važno je da vaša šminka izgleda apsolutno najbolje za dan vašeg vjenčanja. Planirate

Postizanje ciljeva e-knjiga

Istražili ste temu i vjerujete da ima dovoljno materijala da čitateljima pruži uvjerljiv razlog da žele informacije. Tema je univerzalnog