HEKLANJE

Katastrofe prijenosa ravnoteže

TEMU APP 100 E KUPON

Došlo je do brzog rasta dostupnosti stopa od nula posto u industriji kreditnih kartica. To je uzrokovano kombinacijom vrlo niskih nacionalnih kamatnih stopa i injekcijom oštre konkurencije američkih zajmodavaca kao što je Capital One. Industrija kreditnih kartica u Velikoj Britaniji sada je prepoznata kao jedno od najsofisticiranijih i najkonkurentnijih tržišta kreditnih kartica na svijetu.

Jedna od najpopularnijih inovacija u posljednjih nekoliko godina bilo je uvođenje prijenosa stanja od nula posto. Ovo je revolucioniralo financije za mnoge zadužene klijente. Kako to funkcionira je da ako imate vrlo visoke kamate na jedno od vaših dugovanja na kreditnoj kartici, onda to možete prenijeti na novu kreditnu karticu. U zamjenu za pokretanje vašeg posla na ovaj način, novi davatelj kreditne kartice dat će vam kamatu od nula posto na preneseni iznos u razdoblju od obično šest do devet mjeseci.



Premda je vrlo preporučljivo iskoristiti ove ponude od nula posto, jer vam može uštedjeti doslovno stotine na kamatama, još uvijek postoje mjere opreza koje biste trebali poduzeti ako želite izbjeći neke skupe pogreške. Prva stvar koju treba shvatiti je da postoje različite vrste nula posto. Ono s čim ćete najvjerojatnije doći u kontakt je nula posto na prijenos stanja ili nula posto na kupnju. Ne smijete brkati to dvoje.

Ako imate nula posto na prijenose stanja, to ne znači da imate nula posto na kupnje, tako da sve kupnje koje obavite tijekom razdoblja nula posto neće biti po nula posto, već po vašoj standardnoj stopi. Ovo može biti vrlo važno ako situaciju sagledamo na primjeru.

Pretpostavimo da imate pet tisuća funti na kreditnoj kartici 15%. Ako to prenesete na karticu koja vam daje 0% na prijenos stanja tijekom devet mjeseci, uštedjet ćete stotine na kamatama. Međutim, pretpostavimo da nova kartica također ima standardnu stopu od 15%. Sada, ako imate svojih pet tisuća sigurno na 0%, ali pretpostavimo da ste kupili stotinu funti. I onda vratite sto funti; stotinu koju vratite primijenit će se na prvih sto od pet tisuća prijenosa stanja. To će vam ostaviti 4.900 preostalih na nula posto na prijenos stanja i 100 kao kupnju koja privlači standardnih 15%.

Na ovaj način možete brzo vidjeti kako prijenos stanja od nula posto može postati stanje kupnje od 15%.

Ivana Kindl-Utjeha

© HRT www.hrt.hr peta sezona showa “Zvijezde pjevaju” 16.04.2011. When You Believe Many nights we pray With no proof anyone