HEKLANJE

Kontrolni popis za pokretanje kineske tvrtke, dio III

TEMU APP 100 E KUPON

Prije čitanja ovog članka pročitajte “Kontrolni popis za pokretanje kineske tvrtke”, dio I i II.

Sljedeće aktivnosti također treba poduzeti što je prije moguće nakon dobivanja poslovne dozvole:



(1) Ishoditi sve potrebne građevinske dozvole

Postupci će se razlikovati ovisno o lokaciji i vrsti izgradnje, ali će potrebna dokumentacija vjerojatno uključivati Procjenu utjecaja na okoliš. Pojedinosti vam može dati vaše tijelo za ispitivanje i odobrenje. Provjerite ovo rano u fazi odobrenja projekta – tada će možda trebati poduzeti prethodne pripreme.

(2) Zapošljavanje kineskih zaposlenika

To se može poduzeti uz pomoć Administrativnog ureda za poduzeća sa stranim ulaganjima pri općinskom Zavodu za rad. Poduzećima sa stranim ulaganjima općenito je dopušteno samostalno regrutirati i zapošljavati (imajte na umu da postoje ograničenja za predstavništva).

(3) Zapošljavanje stranih zaposlenika

Ne-Kineski državljani: Poduzeća koja žele zaposliti strance nerezidente (na F, L, G ili C vizama) moraju podnijeti zahtjev Uredu za zapošljavanje u inozemstvu lokalnog Zavoda za zapošljavanje kako bi dobili radne dozvole za njih. Možda će biti potrebno putovanje u inozemstvo (Hong Kong je OK).

Uobičajeni postupak je sljedeći:



(1) Poduzeće prijavljuje i dobiva suglasnost za zapošljavanje stranaca. Takvo takvo odobrenje obično se slobodno daje poduzećima sa stranim ulaganjima.

(2) Ako je u inozemstvu, strani državljanin podnosi zahtjev za radnu vizu u kineskom veleposlanstvu ili konzulatu u svojoj domovini (to se također može učiniti iz Hong Konga).

(3) Strani državljanin ulazi u Kinu i registrira se u lokalnom Uredu za javnu sigurnost (policija) unutar 24 sata od dolaska.



(4) Strani državljanin prolazi poludnevni liječnički pregled u određenoj klinici u Kini (potrebna je mala naknada). Izvješće strancu treba izdati u roku od 48-72 sata.

(5) Zahtjev za izdavanje radne dozvole u ime stranca podnosi poslodavac. Potrebni dokumenti uključuju (i) ispunjen obrazac za prijavu (ii) kopije putovnice, (iii) fotografije, (iv) životopis, (v) kopije svih primjenjivih dozvola za rad, (vi) izvješće o liječničkom pregledu i (vii) ugovor o radu.

(6) Nakon što je radna dozvola izdana, stranac podnosi zahtjev i dobiva boravišnu dozvolu za strance (ovaj dokument je odvojen od putovnice).



(7) Poslodavac prijavljuje stranca lokalnoj i državnoj poreznoj upravi.

(8) Iz inozemstva se otpremaju strani nacionalni registri Carinarnici osobnih predmeta.

Stanovnici Tajvana, Hong Konga ili Makaa: Poslodavac se mora prijaviti Uredu za zapošljavanje sunarodnjaka iz Tajvana, Hong Konga i Makaa lokalnog zavoda za rad kako bi dobio radne dozvole za stanovnike ovih područja.

Napomena 1: Adrese ureda – točne adrese ureda gore navedenih ureda i odjela nisu uključene jer je većina njih lokalna i jer se mogu razlikovati ovisno o lokaciji i prirodi projekta te iznosu novca koji ulažete. Za detalje potražite savjet iskusnog lokalnog konzultanta ili odvjetnika.

Napomena 2 – Naknadne promjene: Promjene u registriranim podacima poduzeća stupaju na snagu samo nakon odobrenja nadležnih tijela za registraciju. Ako se poduzeće sa stranim ulaganjem želi preseliti na novu lokaciju, prebaciti proizvodnju, povećati, smanjiti ili prenijeti svoj registrirani kapital, produžiti rok trajanja ugovora o zajedničkom ulaganju itd., kineski zakon o stranom ulaganju zahtijeva da poduzeće odmah registrira te promjene kod lokalni ured Državne uprave za industriju i trgovinu. U slučaju promjene bilo kojeg podatka na Dozvoli za poslovanje (kao što je promjena identiteta predsjednika Upravnog odbora ili Generalnog direktora), te promjene moraju se odmah registrirati i Dozvola za poslovanje mora biti izmijenjena.

Napomena 3: Dodatni postupci: Gornji popis postupaka nije nužno iscrpan – dodatni postupci mogu biti potrebni ovisno o vašoj industriji, vašoj lokaciji, prirodi vašeg projekta itd. Primjer su postupci registracije potrebni za prijem u industrijski park (ako vaš projekt želi biti smješten u jednom), koji se donekle razlikuju od parka do parka.

Postupci pokretanja za WFOE općenito su isti kao i oni za osnivanje zajedničkih ulaganja, osim što u poduzećima u potpunom stranom vlasništvu, kineski zakon o stranim ulaganjima zahtijeva da se ovlaštenom agentu povjeri podnošenje zahtjeva i dokumenata za odobrenje umjesto kineskog partnera koji koristi Pismo o povjerenju koje je izdao strani ulagač (agent mora biti kineska fizička ili pravna osoba, ali može uključivati odvjetnike i usluge registracije poduzeća). Ovlašteni agent obavlja funkcije koje kineski partner u zajedničkom pothvatu obavlja u vezi s postupkom ispitivanja i odobravanja. Na primjer, agent mora podnijeti projektni prijedlog s pismom o povjerenju umjesto s pismom namjere.

Jednostavno pravilo za pretvaranje uputa ove web stranice o osnivanju zajedničkog pothvata u osnivanje poduzeća u potpunom stranom vlasništvu je da kad god upute zahtijevaju korištenje ugovora o zajedničkom pothvatu, poduzeće u potpunom stranom vlasništvu može koristiti svoje pismo o povjerenju, a gdje upute zahtijevaju da kineski partner podnese vlastite podatke, te su informacije izostavljene iz zahtjeva. Ugovor dioničara može biti potreban u fazi odobrenja projekta ako postoji više od jednog stranog ulagača; međutim, može se regulirati stranim pravom.

KRAJ

Vlatka Burić – Kad nebo tiho zaplače

Novi singl “Kad nebo tiho zaplače” Vlatke Burić! (V.Burić/A.Dujmović-A.Dujmović-A.Dujmović) “We are the champions” by Queen. Cover version by Vlatka Buric.

Kako isplesti kosu

Pletenje kose je način stiliziranja kose koji možete raditi kod kuće, ali uključuje proces učenja. Nakon što naučite kako isplesti

Koristite li Myspace?

Internet se razvija velikom brzinom. U posljednjih nekoliko godina blogovi, a potom i označavanje društvenih knjiga postali su bijes, i

Poslovno kreditno izvješće

Kao i druge vrste kreditnih izvješća, kreditni ured također održava vaše poslovno kreditno izvješće. Izvješće o poslovnoj kreditnoj sposobnosti kratki